Колкото и противоречива да е темата за преекспонирането на социализма, няма как да отречем съществуването на една особена носталгия към абсолютните български кулинарни класики - от преди, през и след времето на СОЦ-а.

В новия епизод на уеб поредицата за градски живот “Urban Life”, водещият Алекс Петренко показва неговия ТОП 3 на заведенията, които предлагат истинска българска кухня, която сякаш ни пренася 20 и повече години назад.

Кулинарните съкровища на българската кухня

На фона на всичките ястия с киноа, чия, годжи бери – тези заведения разчитат на твърдата си клиентела и на хората, които обичат хубавото българско ядене. Българската кухня се отличава с отличен вкус и изключително многообразие. Отраснали сме с вкуса на няколко определени гозби, без които трудно бихме си представили една хубава традиционна трапеза. Между тях са боб, мусака, шкембе чорба, кюфтетата и пържените картофки.

храна
ThinkStock/Getty Images

Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред.

Киноа или боб? (ВИДЕО)

В някои от заведенията, персоналът не е сменян от самото им създаване, а дългогодишните им клиенти продължават да ги посещават заради автентичната атмосфера, вкусната храна и доброто обслужване.

Как "Балкантурист" измисли шопската салата

Така че, ако търсите място, където да се пренесете в детството и да си припомните аромата на вкусните манджички, които вашите майки и баби са правили или пък просто искате да заведете детето си на място, където да опита автентични български вкусотии, различни от добре познатия им вкус на пица и бургер – посетете ги.

шопска салата
ThinkStock/Getty Images

“Urban life” е истински гид за почитателите на градския живот, които не обичат да скучаят през уикенда и изобщо не са фенове на идеята да се прибират вкъщи веднага след работа. За всички тях всеки четвъртък водещият ще сервира своите горещи предложения за „вървежни“ барчета, вкусни ресторантчета и градски събития за качествено забавление и/или COOLтура.

И още:


Най-вкусните балкански ястия (СНИМКИ)

Откъде идват имената на ястия като мусака, кавърма и таратор?

Hай-вкусните ястия в българската кухня

Трите зодии, които са най-добрите кулинари (ВИДЕО)

Модерните храни, с които да внимаваме

Непознатите ястия от националната ни кухня

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук