Кралица Елизабет на обиколка из Обединеното кралство по повод своя юбилей
Кралица Елизабет на обиколка из Обединеното кралство по повод своя юбилей / снимки: Reuters

Британската кралица Елизабет Втора потегли на обиколка из своето кралство, за да отпразнува 60-годишния си (диамантен) юбилей като монарх. В следващите четири месеца кралицата ще обиколи Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия като част от тържествата по случай възкачването й на престола на 6 февруари 1952 г., предаде Ройтерс.

Пътуването започва от Лестър в Централна Англия, където 85-годишната кралица ще пристигне с влак заедно със своя съпруг Филип и Катрин, съпругата на внука й принц Уилям. Кралските особи ще посетят катедралата, градския център и университета Де Монфор, чийто заместник-ректор Доминик Шелард заяви, че "вълнението и очакването в университетския кампус преди височайшата визита са израз на обичта на студентите към тяхната кралица". Той изрази също увереност, че "това специално празненство ще е историческо не само за университета, но и за населението на Лестър и без съмнение ще се помни години напред от всички, които станат негови свидетели".

Кралица Елизабет на обиколка из Обединеното кралство по повод своя юбилей
netinfo

Апогеят на тържествата за диамантения юбилей на британския монарх ще е през юни, когато в продължение на четири дни ще има най-различни прояви, включително парад на 1000 кораба по река Темза през Лондон и концерт в Бъкингамския дворец. Други членове на кралското семейство са на обиколки из основните страни от Общността на нациите, за които кралица Елизабет е държавен глава. Внукът й принц Хари, по-малкият брат на принц Уилям, в момента е на Карибите, предава БТА.

Елизабет е свидетел на множество превратности, откакто се възкачи на трона след смъртта на баща си Джордж Шести през 1952 г. Пред очите й продължава разпадането на съществувалата векове британска империя. Тя лично каза довиждане на бивши колонии като Кения, Ямайка и Хонконг. Елизабет Втора преживя брачните проблеми на децата си, които подкопаха популярността на кралското семейство у дома, и стана свидетел на безпрецедентната скръб, в която бе потопено кралството след смъртта на разведената й снаха Даяна и на кралицата майка - последната, носила титлата императрица на Индия.

Кралица Елизабет на обиколка из Обединеното кралство по повод своя юбилей
netinfo

Популярността на кралското семейство се възвърна донякъде благодарение на чаровния син на покойната Даяна принц Уилям, който миналата година сключи брак с приятелката си Кейт на пищна сватба в Уестминстър, наблюдавана от 2 милиарда хора по телевизията.

В навечерието на диамантения юбилей британски политици се надпреварват да сипят похвали за Елизабет Втора, посочва Ройтерс. "Докато политическите събития следват своя променлив ход, Нейно Величество остава като постоянна котва, закриляща Великобритания от бурите и гарантираща на всички ни сигурност", заяви снощи в парламента премиерът Дейвид Камерън. "Диамантен е точният епитет за този юбилей. От 60 години Нейно Величество е източник на светлина за националния ни живот - ярка, трайна и неугасима", добави той в "скромния си адрес" към кралицата от името на всички депутати.

Кралица Елизабет на обиколка из Обединеното кралство по повод своя юбилей
netinfo

"По тази причина тя има уважението на парламента и устоялата на времето обич на своя народ", подчерта премиерът. Народни представители от всички партии се включиха във възторжената възхвала на всички аспекти от живота й - от нейния професионализъм и отдаденост на обществения си дълг до нейната външност. "За моето поколение неизменният спомен за нашата кралица е поразителната й красота, когато се възкачи на трона", заяви 82-годишният сър Питър Тамсел, най-възрастният член на Камарата на общините. "Няма нищо по-вдъхновяващо на този свят от една красива жена,"добави той.

Кралица Елизабет на обиколка из Обединеното кралство по повод своя юбилей
netinfo