Традиционното японско ястие суши вече си е спечелило милиони почитатели по цял свят. То е измислено през 4000 г. пр.н.е. в Китай, като метод за консервиране на храна.

Суши представлява сварен ориз, сурова риба и други добавки, навити на руло в кори Нори. Съществуват над 2000 вида суши. У нас по популярност се нарежда на почетното седмо място. Ето осем от най-популярните видове суши:

Суши Дъга (Rainbow)

Това суши представлява ориз, навит в руло от риба и авокадо. Суши хапките с различни видове риба, подредени в чинията, наподобяват дъга.

Седем любопитни факта за сушито

Футомаки

Това е суши руло, което съдържа 4 или повече съставки. Оризът се увива във водорасли Нори. Интересното при Футомаки суши е, че рулото е доста по-голямо от стандартните.

суши
iStock/Getty Images

Филаделфия

Оризът при това суши не е увит в кори Нори. Съдържа авокадо, сьомга и крема сирене. Предпочитат го хората, които не обичат сушените водорасли като вкус и текстура на сушито.

Терияки

Не е суши в класическия смисъл, въпреки че може да се намери в почти всеки суши ресторант. Не съдържа риба, а пиле и сос „Терияки“.

Темпура

Темпура е японска техника за паниране, при която панировката е много лека. Използва се често за скариди, риба или зеленчуци. Темпура панировката се приготвя от брашно, газирана вода, понякога и водка.

Сашими

Сашими е тънко нярязана риба, най-често сьомга или риба тон, която се сервира без ориз. В класическия смисъл сашими е сурова риба, макар в някои заведения да се предлага и преминала някаква термична обработка. Сашими не е суши в класическия смисъл, а по-скоро се причислява към голямата група на японската кухня.

суши
iStock/Getty Images

Нигири

Нигири суши е топка ориз, върху която има парче тънко нарязана риба или скарида. 

Японското суши е опасно за здравето ни

Унаги

Унаги е вид змиорка. Този вид суши съдържа ориз, унаги, терияки сос и сладко-солена глазура.

суши
iStock/Getty Images


И още:

10-4-2-1 - японската тайна за здраве и дълголетие

Любопитни факти за Япония, които може би не знаете (ВИДЕО)

Японският начин на хранене удължава живота

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук