/ ThinkStock/Getty Images
Консумацията ни излага на паразитни инфекции, показват проучвания
Японското суши се превърна в истинска мода и признак на добър вкус през последните години, но похапването му може да е опасно за здравето, алармират лекарите. Причината - суровата необработена риба може да доведе до сериозни паразитни инфекции, разказва ВВС.
 
Fast Food по света (ВИДЕО)

Публикация в специализирано медицинско издание описва случая на 32-годишен мъж от Лисабон, приет в болница с треска и силни коремни болки. След изследванията, медиците установили наличието на паразит в тялото на мъжа, който съобщил, че само преди няколко часа вечерял суши.
 
Заболяването е наречено анизакиоза, тъй като неин причинител е ларвата на червеите от семейство Anisakidae, срещан в стомашно-чревния тракт на човека.
 
Лекарите обясняват, че допреди инфекцията се срещаше основно в Източна Азия, но вече превзема и Запада. Симптомите включват гадене, повръщане, стомашни болки, повишена температура, главоболие или диария.
 
Седем любопитни факта за сушито

Специалистите призоваха за повишено внимание по отношение на произхода на ястията, които приемаме. За заведенията за хранене е задължително рибата и морските дарове да бъдат добре почистени и замразени за няколко дни преди консумацията.
 
Тъй като все повече хора приготвят суши у дома, е добре да се спазват същите правила на хигиената. Освен това морската храна трябва да е престояла във фризера най-малко четири дни на температура поне -15 градуса по Целзий. При възможност е добре и рибата да бъде леко обработена термично.
БТА