/ Thinkstock/Getty Images
59-годишна китайка от централнокитайския град Ухан променила външния си вид чрез пластична операция, за да избегне да плати дълговете си, достигащи 25 млн. юана (3,71 млн. долара), информира Синхуа. Случаят е показателен за трудностите, които Пекин среща, опитвайки да утвърди "кредитно общество", отбелязва Ройтерс.

Полицаите били смаяни, когато задържали жената, която след съдебното нареждане да върне дължимите пари, избягала в град Шънчжън, в югоизточната част на страната. Когато силите на реда я открили, тя изглеждала 30-тина годишна и доста по-различна, отколкото на снимките.

Жената си признала, че освен това е използвала чужди лични карти, за да пътува из страната с влак. Тя финансирала пластичната операция с банкови карти, взети назаем.

Представители на над 300 китайски града приеха по-рано този месец декларация, в която обещават да улеснят достъпа до кредитиране за потребителски разходи.

Докато полагат усилия да предоставят на гражданите повече възможности да теглят кредити обаче, властите се сблъскват и с проблема на силното задлъжняване на домакинствата, което според оценки миналата година е достигнало около 50% от брутния вътрешен продукт, скачайки над два пъти за десетилетие.

Докато регулаторите се опитат да установят надеждна система за кредитен рейтинг, се търсят и нови начини за справяне с неизрядни длъжници. Според държавна медия властите в една провинция са съставили "черен списък" на длъжници, които не си плащат задълженията.

Всеки, който телефонира на лице от списъка, е принуден първо да изслуша записано съобщение "моля, призовете тази личност да изпълни законовите си задължения".
БТА