Книгата „Излекуване от токсични връзки ” на д-р Стефани Саркис описва токсичните партньори и токсичните връзки. Авторът дава и практични съвети как да се справим с емоционалното насилие и с нарцисизма.

Първият въпрос е да разберем как се чувстваме. Хората, които живеят в токсична връзка имат чувството, че нещо нередно се случва с тях и оттам нататък, лека полека, събирайки преживяванията си, връщайки се назад в миналото, как са се чувствали преди това,започват да си задават въпроси и да търсят информация”, коментира психотерапевтът Детелина Стаменова, предаде NOVA.

3 от най-честите фрази, които манипулаторите използват

Така хората сами стигат до отговора, че вероятно са в токсична връзка.

„Или някой от приятелите им казва, че нещо не им харесва. Книгата разказва за различни видове токсични връзки, някои от тях са още от детството. Това могат да бъдат нашите родители, приятели от детство, с които сме от много малки. Може да бъдат и партньори и те да се застъпват”, обяснява Детелина Стаменова.
Не е нужно човек да се обвинява, че дълго време е бил в токсични връзки, защото токсичните хора, с които се срещаме в живота , понякога са много добри приятели или важна част от нашия живот.

До момента, в който ние не отплаваме към недоволството, към нашите проблеми, към смазването на самооценката и самочувствието ни, което става като една много тиха ерозия, която ни подкопава сякаш отвътре”, коментира още психотерапевтът.