/ ThinkStock/Getty Images
Ходене, грижи за градината, плуване - различни форми на физическа активност могат да предотвратят свиване на мозъка с напредването на възрастта, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Физическата активност може да допринесе мозъкът да е с 4 години по-млад от останалата част на организма и това да доведе до предотвратяване на деменция, като болестта на Алцхаймер, или до забавяне на развитието ѝ.

Разкриха как човешкият мозък разпознава лица

„Наскоро публикувахме резултатите от предишно свое изследване, в което бяха използвани данни за сегашна и минала физическа активност“, заяви ръководителят на екипа Ян Гу от Колумбийския университет в Ню Йорк.

„Тогава констатирахме, че и двете са свързани с понижен риск от болестта на Алцхаймер. Новото изследване прави още една крачка напред, разкривайки, че физическата активност има защитен ефект срещу загубата на обема на мозъка“, допълни той.

Получените резултати не доказват, че мозъкът съхранява размерите си благодарение на физическата активност, а само че едното е свързано с другото, отбелязаха учените.

В рамките на изследването бил използван ядреномагнитен резонанс, за да се съберат данни за размерите на мозъците на над 1550 участници на средна възраст 75 години. Нито един от тях не бил засегнат от деменция, но почти 300 имали слабо увреждане на когнитивните способности, а 28 процента притежавали гена APOE, който изглежда увеличава риска от болестта на Алцхаймер.

Яж и поумнявай: Каква храна обича мозъкът?

Участниците изтъкнали различни нива на физическа активност. Било установено, че най-активните физически са с по-големи мозъци от неактивните. Най-активните физически прибягвали до 7 часа нискоинтензивна физическа активност, 4 часа умерена активност или 2 часа високоинтензивна физическа активност.

След като взели предвид фактори, като възраст, пол, образователен ценз, раса/етнос и притежание на гена APOE, учените заключили, че средният обем на мозъка у най-активните физически е 883 куб.см, а у неактивните - 871 куб.см. Разликата от 12 куб.см се равнява на почти 4-годишно стареене на мозъка, поясниха учените.

„Подтиквам пациентите си да бъдат физически, социално и умствено активни“, каза експертът по неврология Марк Гордън от болницата "Зукър Хилсайд" в Глен Оукс, Ню Йорк.
БТА