/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Русия, Япония и САЩ създадоха математически модел, който позволява да се опише механизъм, свързан с разпознаване на лица от човешкия мозък, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на московския Сколковски институт за наука и технологии. Негови сътрудници са взели участие в изследването.

"Специалисти от института Солк в САЩ, Сколковския институт за наука и технологии в Русия и Центъра за изследвания на мозъка Рикен в Япония извършиха изследване с цел изучаване на теоретичния модел на механизма на функциониране на неврони на зрителната кора на главния мозък при разпознаване и обработка на информация за лицето и мимиките на човека", се казва в съобщението. "Получените резултати са публикувани в сп. Neural Computation."

Човек притежава уникалната способност да разпознава огромен брой лица и да тълкува различни изражения на лицето. Тя играе важна роля в социалното взаимодействие между хората, но механизмът на обработване и съхраняване на тази сложна зрителна информация в човешкия мозък досега бе слабо изучен.

Сега учените си поставили за цел да разберат как в зрителната кора на човешкия мозък се обработва и съхранява свързаната с разпознаване на лица информация. Използваният подход се заключавал в това човешкото лице да бъде представено като съвкупност от различни части - очи, вежди, нос, уста и т.н.

За целта били използвани елементи от машинното обучение и тензорен алгоритъм, който дава възможност да се опише взаимодействието на елементи в сложни координатни системи.

Специалистите успели да представят човешкото лице като набор от компоненти или изображения, които нарекли тензорни изображения. Въз основа на получените данни създали математически модел, който описва функционирането на неврони, участващи в разпознаването на лица.
БТА