Стотици малки генни мутации започват да се формират в клетките на ембриона скоро след зачеването му
Стотици малки генни мутации започват да се формират в клетките на ембриона скоро след зачеването му / ThinkStock/Getty Images
Стотици малки генни мутации започват да се формират в клетките на ембриона скоро след зачеването му, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от Йейлския университет и клиниката Мейо заявиха, че много от тези мутации се появяват, докато се формират полови клетки в ембриона.

Лекари спасиха живота на „пеперудено дете“ с генна терапия

Следователно мутациите могат да станат част от генома на ембриона и да бъдат предадени на следващото поколение.

"Това открива по-големи перспективи в сферата на човешкото развитие", отбеляза ръководителката на изследването, екпертката по невронауки Флора Вакарино от Йейлския университет.

Пет аномалии в човешкото тяло, които се срещат рядко (ВИДЕО)

Въпросните ранни генни мутации са сходни с наблюдаваните при ракови заболявания, уточниха учените. Това навежда на мисълта, че ракови болести могат да се появят като нормален страничен продукт от клетъчното делене.

Учените увериха, че получените резултати могат да хвърлят нова светлина върху психични заболявания, като шизофрения и аутизъм. Те се дължат най-вече на генетични причини, но не е установено един-единствен наследен от родителите ген да е свързан с много случаи шизофрения или аутизъм.

Генна мутация увеличава 35 пъти риска от шизофрения

Резултатите освен това обясняват защо единият от двама еднояйчни близнаци може да е засегнат от генетична аномалия, а другият да е здрав. Или защо някои членове на семейство, което е носител на свързана със заболяване мутация, остават здрави.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА