Родопският силивряк е известен като „възкръсващо растение“ или цветето на Орфей, което вирее само в Родопите. То може да издържи без вода до 30 месеца. Наричат го „възкръсващо“, защото когато бъде полято или изкарано на светлина, то сякаш се съживява.

Наричат го цветето на Орфей, тъй като се смята, че се е родило от пролятата кръв на Орфей, който е бил влюбен в нимфата Евридика. Когато боговете ги разделят, той слиза в царството на мъртвите и моли Хадес да му върне Евредика. Огорчен от отказа му, той грабва златната си лира и започва да пее на върха на родопски хълм. Скоро го откриват вакханките, които се опитали да привлекат вниманието му. Ядосани от невниманието му, започват да го целят с камъни и захвърлят лирата му в реката. Тогава се случва чудо. Лирата започва да пее сама, а от кръвта му е изникнало чудното цвете.

цветето на Орфей
ThinkStock/Getty Images

Траките са добавяли цветето на Орфей в божествената напитка амброзия. Римляните също са вярвали, че то дарява здраве и дълголетие, затова са го изразявали на монети.

Уникалната билка, която е използвал Левски (ВИДЕО)

Възкръсващото растение има подмладяващо и тонизиращо действие. То пречиства кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и стомаха и се приема под формата на чай.

И още:

Най-полезните билки за зимата

Билките срещу лекарствата: Кой печели в битката с вирусите?

Билките, които всеки може да отглежда

Билките, които ще ви превърнат в полов атлет (ВИДЕО)

Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук