/ ThinkStock/Getty Images
Ако имате нужда от помощ за домашното по математика, можете да почерпите опит от червеите, които използват сложни математически изчисления в търсенето на храна, съобщава "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Животните често разчитат на обонянието си, за да определят местонахождението на храната. Това е природен закон: Който първи достигне до хранителния източник, има по-голям шанс да оцелее. Как обаче животинският мозък възприема миризмата и ориентира притежателя си към нея?

Авторите на настоящото изследване от Еврейския университет в Ерусалим разкриват сложните математически изчисления, които използват животните - дори най-семплите като червеите, за да си осигурят следващото хранене.

Представете си играта "Топло или студено". Поставете се в следната ситуация - намирате се в тъмна къща, а отнякъде се носи аромат на прясно изпечена торта. За да откриете сладкиша, вероятно ще "душите" наоколо, за да установите откъде идва уханието и да се насочите към него, обясняват изследователите.

Подобен принцип използват и червеите в търсенето на храна. При тях първо се задейства нервна клетка, която долавя аромата и задава курса към него. Докато уханието се усилва, въпросната клетка остава активна и кара червея да се придвижва напред. В противен случай го "съветва" да спре и да потърси по-добър път.

Червей с „палава“ форма забавлява интернет (СНИМКИ)

Как обаче се изчислява по-добрият път? Тук се включва втора нервна клетка, която функционира навигационна система с функция за пренасочване на маршрута. Въпросната клетка усеща т.нар. производни на функцията. С други думи клетката изчислява дали интензитетът на аромата е позитивен или негативен (топъл или студен), т.е. дали червеят се приближава към храната или се отдалечава от нея. Ако регистрира отдалечаване, клетката преизчислява маршрута така, че червеят да поеме в посока, която да го доближи до миризмата. Ако отчете приближаване, червеят получава сигнал да продължи по пътя си.

Най-умните животни на планетата

"Ако червеят разчита само на две клетки, за да направи подобно сложно за семпло създание изчисление, представете си на какво е способен човек с неговите 100 милиарда неврона?", отбелязват специалистите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА