/ iStock/Getty Images
Италиански психолози и неврофизиолози направиха експеримент, който потвърди, че бързата музика помага за понасяне на натоварванията по време на занимания със спорт или фитнес, съобщи ТАСС.

iStock/Getty Images

"Наблюденията ни показват, че сърцето на доброволците, слушащи бърза музика по време на тренировка, бие максимално бързо, при това те почти не се оплакват от натоварване - заяви проф. Лука Ардиго от университета на Верона. Засега сме изучили само темпото на музиката, но в бъдеще бихме искали да проверим и влиянието на жанровете, мелодията и текста за издръжливостта на спортистите".

iStock/Getty Images

Учените са работили с момичета, като са ги наблюдавали на бягаща пътечка и силов тренажор. Те са следили пулса на участничките и колко изтощени са се чувствали след 10-минутна тренировка. Резултатите показват, че музиката влияе повече при тренировка за издръжливост, отколкото при силови упражнения.

Лепенки и чайове за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа (ВИДЕО)

Психолози, биолози и неврофизиолози напоследък активно обсъждат как различните фонови дразнители се отразяват на поведението на хората, на концентрацията им и на интелектуалните способности. Британски изследователи например установиха, че класическата музика помага на хирурзите да работят по-бързо и качествено. Тя също повишава успеха на студентите и вдъхновява представителите на творческите професии.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА