Лукс, спокойствие и майчинство
Лукс, спокойствие и майчинство / снимка: Reuters, архив

На дебелия мокет в стаята си Сюй Цзян люлее лекичко напред-назад пластмасова люлка на колела. Време е за СПА-процедура. Не за нея, а за сина й Хъ Хъ, който е само на 3 седмици и на чиято главица има само гарваново черен мъх. На всеки четири дни 28-годишната Сюй, настанена в центъра, наречен "Залив на грижите", слиза от луксозната си стая до партера, за да може синът й да бъде изкъпан, намазан с крем и масажиран под звуците на отпускаща класическа музика.

"Извършваме тези сеанси два пъти седмично", уточнява младата майка, докато гледа как три сестри обгрижват бебето й зад стъклото на бебешкия СПА-център. В тази ВИП клиника на две крачки от Шанхайската фондова борса Сюй се отдава на модерната версия на Цзоюецзъ, което в буквален превод означава "изкарвам първия си месец". Този обичай е все още много разпространен в Китай. Според него младите майки не трябва да напускат дома си в продължение на 30 дни след раждането на бебето си. Те не трябва да си мият косата, нито да взимат студен душ, за да не нарушат баланса на организма си.

"Допреди 10 години младите майки си стояха действително у дома през първите 30 дни след раждането. Днес младите майки са по-взискателни. Появата на специализирани клиники им позволява да получат най-добрите грижи, да се хранят с най-добрата храна, но и да имат сериозна психологическа подкрепа", разказва Ван Ю от анализаторския институт "Хоризонт".

И този бизнес се окава проспериращ

"За първи за традицията Цзоюецзъ се споменава още по времето на династията Хан, преди 2000 години", пояснява Фан Лей, заместник-директорка на една от агенциите към Шанхайската федерация на жените. "Днес идеята за Цзоюецзъ си остава същата, но вече се намесва и медицината", допълва тя.

"Ние разполагаме с продукти на основата на билки, които не дразнят тялото и ни помагат да предпазим бебетата от инфекции", подчертава Фан Цин, директорът на центъра Залива на грижите.

Във фоайето на тази клиника-хотел медицинска сестра, облечена в костюм, измерва температурата на посетителите. Това е задължителна процедура, преди те да стигнат до асансьорите, които водят към стаите на младите майки. В началото на годината Сюй Дзян, бременна отскоро, не се поколеба дълго, когато нейните родители й предложиха да запазят и да й платят стая в Залива на грижите, струваща близо 12 000 евро на месец.

"В китайската традиция е много важно майката да не се страхува и притеснява в първите мигове от живота на бебето си", разказва Сюй, седнала на меката покривка, с която е застлано огромното легло в стаята й с площ от около 40 квадратни метра. Вътре светлината е приглушена, стените са боядисани в меки тонове, на масичката в ъгъла има сервиз за чай, а банята е от мрамор. Тук всичко е замислено така, че да се чувстват пациентите конформно. Те се къпят с пречистена вода и дишат филтриран въздух, докато СПА-центърът за бебетата се дезинфекцира с ултравиолетови лъчи.

Бащите на новородените също са глезени тук. Съпругът на Сюй, който е бизнесмен, също се е настанил за един месец в "Залива на грижите". Оттук той тръгва за работа всяка сутрин. Центърът се адаптира към изискванията на всеки модерен мегаполис, в който чиновниците никога не спят.

"Медицинският персонал позволява на бащите да се посветят изцяло на работата си. Стаите са оборудвани с факс и имат достъп до безжичен интернет", уверява неговият директор, който е работил в гастроентерологията, преди да го оглави.

Лукс спокойствие и майчинство
netinfo

А пушачите разполагат със специална градина

Признак за нивото на живота на проспериращите китайци в градовете е това, че центърът предлага различни категории стаи, сред които луксозен ВИП апартамент за 32 000 евро. Точно в него съпругата на шефа на Шанда, един от най-големите производители на видеоигри в Китай, се настани след раждането на второто си дете през 2007 г. Съпругът й Чън Тянцяо беше до такава степен пленен от 5-звездното обслужване в този център, че го откупи.

"Стаите ни са пълни на 85 процента и през ноември отворихме втори център в Шанхай. После ще отворим един в Пекин и накрая в Шънджън, до Хонконг", разказва директорът на центъра, в който има общо 33 стаи.

Спазването на Цзоюецзъ предизвика и бум на специалните детегледачки, които се настаняват за 30 дни и за 24 часа в денонощието в апартаментите на младите родители. Майката, на която се полага специално меню, тогава не вдига и малкото си пръстче по време на някои от най-неспокойните нощи на нейното бебе. А за най-добрите 30-дневни бавачки се води истинска борба.

Със събрани на кок коси, Цян Сяо наблюдава госпожа Цзин, която дава млякото на дъщеря й. В тристайния й апартамент в едно от шикозните предградия на Шанхай, тази млада жена е част от средната класа, която предпочита да се обръща към професионална детегледачка, вместо към семейството си. Детегледачката Цзин Цуй, която скоро ще навърши 50 години, е родена в бедна провинция в съседство на Шанхай. Тя се е грижила за 48 новородени. Търсенето на услугите й никога не секва. Повечето от тези детегледачки по домовете печелят около 750 евро при средна заплата от 350 евро в китайските градове. В Пекин и в Шанхай те могат да печелят дори до 1850 евро месечно. Това е дори по-голяма заплата от тази на някои лекари в Китай. Миналата пролет медиите призоваха за въвеждането на правила за упражняването на тази професия, която сега до голяма степен не е регламентирана. Но младите родители не се интересуват от това. И дори има нещо като наддаване за детегледачките.

"Във връзка с детегледачките има нещо като социален натиск. Ако вашите приятели имат такава жена у дома, то и вие трябва също да имате. И мнозина са убедени, че колкото по-висока е заплатата на такава гледачка, толкова по-висока е нейната квалификация", казва Ван Ю от института Хоризонт.

Политиката на едно дете, установена в Китай през 1979 г., подхранва още повече феномена, тъй като вниманието на цялото семейство е съсредоточено върху единствения наследник.

"В Китай по-младите баби и дядовци са отгледали само по едно дете и нямат много опит с новородените", казва Ван Ю.

"А пък техните деца не са имали нито брат, нито сестра, за да научат какво е да се грижиш за новородено. Освен това възрастните хора искат да водят приятен живот и да не се уморяват с постоянни грижи за внуците", добавя Ван Ю. (БТА)