Юлияна Николова: Няма да допуснем рискови проекти по оперативните програми
Юлияна Николова: Няма да допуснем рискови проекти по оперативните програми / снимка: Sofia Photo Agency
Юлияна Николова: Няма да допуснем рискови проекти по оперативните програми
22597
Юлияна Николова: Няма да допуснем рискови проекти по оперативните програми
  • Юлияна Николова: Няма да допуснем рискови проекти по оперативните програми

В рамките на днешния ден или най-късно утре ще излезе докладът на ЕК за напредъка на България по усвояването на средствата от еврофондовете, научи Дарик. Секретарят на Съвета за управление на средствата от ЕС Юлияна Николова нито потвърди, нито отрече тази информация. Тя обаче прогнозира, че това ще бъде технически доклад, в който няма да бъдат правени политически оценки.

Ето какво още каза Юлияна Николова в интервю за Дарик:

Този доклад ще бъде технически, предполагам. Този доклад ще съдържа в себе си най-вероятно два анекса - един за България и един за Румъния, и ще прави оценка на текущото състояние. Няма да прави обаче политически оценки и препоръки, казват службите на комисията.

Текущото състояние означава, вероятно, докъде сме стигнали с усвояването на средствата и с какви темпове се движим?

Общо взето, да. Докъде сме стигнали, отстранили ли сме слабостите и препоръките, които са ни направили в предишния доклад. Положителна или отрицателна е тенденцията – даже не и това, няма да е казано положителна или отрицателна,

Казвате, че няма да има политически оценки, но една оценка – дали сме изпълнили препоръките от предишния доклад, е един вид политическа оценка?

Така е наистина, за мен този доклад е много интересен, чакан с голямо нетърпение, за да можем оттам нататък да видим дали вървим в правилна посока – в този смисъл до това, доколко се справяме, ще има и този вид оценка.

Какво очаквате вие от този доклад, знаейки докъде сме стигнали, кои са ни слабостите, кои са ни предимствата, ако изобщо можем да говорим за такива в тази ситуация, в която се намираме?

Моите очаквания са да бъде обективен, да бъде експертен. Не очаквам да ми даде нещо, което не знам, по простата причина, че в последните два месеца толкова много срещи бяха направени със службите на комисията, толкова много неща бяха свършени, така че… По доклада нищо, но какво очаквам от самите нас: да започнем да работим като пожарна команда, защото в последните няколко години това е, което е впечатлението ми, се е работило на парче, точно като гасене на пожари тук и там.

Колко средства успяхте да разплатите през септември и изобщо с какви темпове наваксвате пропуснатото време?

Разплащането върви на бенефициентите, защото ако към 31 юли имаше разплатени средства 101 милиона евро, към 30 септември те са около 180 милиона евро. Разплащането към бенефициентите върви.

Т.е. 20 милиона евро през август и 60 през септември?

Да.

Стана ясно, че рисковите проекти по програмите са поставени под специално наблюдение и за тях се докладва на месечна или на седмична база. Колко са те към днешна дата?

Рисковите проекти по програма ИСПА са на такъв мониторинг. По оперативните програми нямаме и няма да допуснем да имаме рискови проекти. Рисковите проекти са ни по програма ИСПА. В момента върви ефективна оценка на риска, но засега са около 14 проекта.

По програма ФАР чакаме решение от ЕК през ноември. Какви са вашите очаквания за отблокирането на тези замразени средства?

Програма ФАР така или иначе приключва. Както се казва в миналото е. Разгледахме на съвета за управлението на средствата, специална точка беше отделена за изваждането на част от меморандумите за програма ФАР, т.е. да продължи финансирането им с национали средства заради допуснати системи и слабости, което ще намали финансовите корекции, да речем. Сложен въпрос е да се предполага, въпрос на преговори е, въпрос на оценка е – каква финансова корекция ще направим.

Успяхте ли да изчистите корупционните практики при усвояването на евросредства? Неотдавна коментирахте, че служителите се страхуват да одобряват проекти и ги прехвърлят много често на много по-високо ниво. Преодоляхте ли този проблем?

Никой от нас не си въобразява, че и корупционните практики, и липсата на решителност у държавните служители се преодолява в рамките на два месеца. Не вярвам в този вид чудеса. Наистина е проблем и то е проблем на демотивация на администрацията да взима решение. В момента наистина отказва да взима решение, не е корупционна практика, че отказват да разписват те, просто много по-лесно им е да го пратят на началниците си, за да не ги обвини някой в едно или друго нещо – провинение.

Което е страх за това да не бъдат замесени в нещо нередно?

От друга страна тези, замесените в нещо нередно, отказват да сложат подписите си и те да носят отговорност, а прехвърлят на високото политическо ниво, което дори няма представа за какво става дума. Всеки служител си взима решението на мястото, което е и прехвърля на следващото ниво само това, което е от компетентността на следващото ниво.