Тодорова към Борисов: Не позволявайте да разбият НЗОК
Тодорова към Борисов: Не позволявайте да разбият НЗОК / cнимкa: Sofia Photo Agency
Тодорова към Борисов: Не позволявайте да разбият НЗОК
22521
Тодорова към Борисов: Не позволявайте да разбият НЗОК
  • Тодорова към Борисов: Не позволявайте да разбият НЗОК

ГЕРБ има намеренията да прави промени в ръководството на здравната каса. Лъчезар Иванов от партията, който е и председател на здравната комисия в парламента, каза, че сегашният директор на касата Румяна Тодорова няма как да направи реформите в дейността й, тъй като е и политически натоварена личност. Събеседник в Денят на Дарик директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова.

Възнамерявате ли след това изказване на д-р Лъчезар Иванов, че ръководството на здравната каса ще бъде сменено, да подадете сама оставка?

Аз съм имала разговор с д-р Иванов на тази тема и пак ще повторя пред всички слушатели - ние в касата не сме идиоти и ние много добре съзнаваме за какво става въпрос. Просто човек има някои отговорности, които трябва да изпълни. Знаете, че в понеделник е общото събрание и касата трябва да внесе своя проектобюджет. Дали ръководството ще подаде оставка или не, аз мисля, че е най-малката беля и най-малката грижа на д-р Иванов. И ако неговата представа за реформа се свежда само до това дали директорът ще подаде оставка, аз мисля, че той няма проблеми. Нещата са много по-сериозни обаче. Защо, променяйки Закона за здравното осигуряване, се разсипва институцията, това е моят въпрос към д-р Иванов. Ръководството много лесно се сменя, променят се просто 2-3 члена от Закона за здравното осигуряване и ръководството си отива, след като то е лошо, то е нелоялно, то е направило куп грешки. А дали провежда реформи - тук д-р Иванов да каже има ли право ръководството да провежда реформи, защото едно от обвиненията беше, че касата е правила политика. Значи, касата е имала капацитета да прави политика и този капацитет явно пречи на някого. Касата направи много неща, аз съм абсолютно спокойна. Аз съм директорът, който три години изпълни своя мандат и който е оставил нещо след себе си освен уважението на двете хиляди служители и смея с гордост да го заявя. А това с какви квалификации днес си е служил парламентът, е въпрос на възпитание за мен.

Да, именно. Да кажем нещо за тази квалификация. Политически натоварен човек ли сте?

Аз не се смятам за политически натоварен човек, аз съм експерт. Аз смея да твърдя, че доста неща вече знам в осигуряването, и ако човек иска да ползва моите знания, съм изключително достъпен човек. Но явно някой се страхува от моите знания.

Да кажем нещо и за предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване. Според вас трябва ли директор и надзорен съвет на касата да се избират от парламента?

Аз това отказвам да коментирам, това е политическо решение, както политическият кабинет е решил, както вижда, той ще го направи. Категорично отказвам да го коментирам.

Тоест не става ли прекалено много...

За мене тревожното е друго.

Не става ли прекалено много политика?

Пак повтарям - това, че институцията се съсипва. Самият факт, че се разделя контролът на финансов и медицински, това означава, че липсва вече контрол. Онзи контрол, за който медиите три години натискаха много яко касата, за което аз им благодаря, защото те поддържаха у нас, така, светеше една лампичка, че основната роля на касата е контролът. Сега, в условията на криза, когато нещата ще бъдат доста стагнирани, интересно ми е как ще се разпределя ресурсът, как ще се плаща без контрол. Защото ние детайлите не ги знаем. Очакваме с нетърпение детайлите как институцията ще се разплаща, без да е ясно какви медицински дейности стоят зад тези пари. В края на краищата става въпрос за близо 2 милиарда. Това е, това е нещото, което мен ме тревожи и в продължение на 10 дни аз правих неистови опити да стигна до премиера, за да ги споделя тези неща. И да му кажа, че ако подаването на оставка от моя страна ще запази институцията, аз съм готова да го направя още утре. Но нека не разбиват институцията. Тя е обществена и нека да остане такава. Тя така беше заложена 1999 г. И за мен голямата грешка, която ще се направи, е точно тази, защото когато тя е под крилото на една или друга партия, на едно или друго управление, тя не може да бъде обществена. Тя не може да бъде коректив на това как се харчат парите.

Щеше ли да е по-различно, ако бяхте преизбрана на поста шеф на касата по време на сегашното правителство? Щяха ли атаките от последно време да са факт?

Абсолютно, убедена съм. Когато един човек не е желан, той не е желан и това рано или късно щеше да проличи. Аз ще ви припомня един от първите въпроси, които медиите ми зададоха - вие бихте ли работили с това управление. Моят отговор беше и сега го потвърждавам: ако те в мое лице виждат експерт и могат да преценят това, което съм натрупала за шест години, с удоволствие бих работила. Но явно желание няма. След като няма желание, аз трябва да съм какво. . . квалификацията да не я употребявам пак, за да седя и да работя напук на кого? На пациентите? Че ние в промените на тоя закон не чухме думата пациенти. Освен че някой ще участва в управлението на касата, което е чудесно. Един човек, който може би ще изразява интересите на болните с множествена склероза, на диабетиците, асматиците, паркинсониците и всички онези хора, за които ние се мъчехме нещо да направим.

Но вие сте в управата на здравната каса от години. Била сте там на различни позиции. Имало е атаки към ръководството на касата и лично към вас и преди сегашното правителство да дойде на власт.

Аз винаги приемам атаки, когато атаките са експертни. Никога не съм отказвала да споря, да се съгласявам, ако насреща има по-разумно предложение и съответно да се приема пък, ако аз предлагам нещо разумно. Тук не става въпрос за такъв спор. Тук става въпрос за непоносимост към ръководството на касата, което, извинявайте, е политическо.

Ръководството на касата или към шефа на касата?

Под ръководство на касата какво се разбира? На първо място - управителният съвет, и на второ място - директорът. Това е ръководството. Останалото е оперативно ръководство, а пък тук нека да ви кажа, че моят пръв заместник е един от авторите новия закон за здравното осигуряване. Човекът, с който заедно с мен е разписал и съгласувал всички писма, документи, указания, които касата е пускала. Той се оказва автор на закон, който съсипва касата. Така че парадокси много в България. Не за пръв път ги виждаме и не за пръв път ще ги преодолеем, разбира се.

Има ли вече опити за политически назначения в касата от страна на новите управляващи. Какви са ви наблюденията?

Тепърва ще започнат, убедена съм в това.

А имало ли е до този момент...

И ако аз досега не съм позволявала политически да ми се влияе и смея да го твърдя това, защото вие. . . веднага ще дам за пример позитивния лекарствен списък. Единствената институция, която се осмели да реагира срещу закона и срещу позитивния списък, беше касата, лично аз. И аз никога няма да престана да реагирам срещу този списък. Срещу начина, по който той се направи. Срещу това, че моите хора не подписаха списъка, апропо магистър-фармацевт Вълчева в момента е в правителствена болница с инфаркт. Това са резултатите от всичките тези борби. Всичко това нещо, за което ние се стремяхме да стабилизираме институцията и тя е факт, тя е стабилна, тя плаща в момента. И да припомня още нещо: в неделя Теодора Захариева се похвали, че ще вземат от парите, които касата е успяла да съхрани, за да плащат лекарствата на онкоболните. Обърнете внимание за какво става въпрос. За тези престъпници, които работят в касата, които са успели близо 700 милиона да държат в резерв. И не са тръгнали в парламента да актуализират бюджета, защото не са изхарчили парите безразборно. Така че аз мисля, че историята след време ще каже това, което трябва да каже. Ние сме достойни хора, смея да го твърдя. Аз стоя зад близо две хиляди служители и предполагам, че те стоят зад мен. Но в никакъв случай няма да позволя да се говори за институцията, че тук работят престъпници, поне по мое време.

Казахте, че търсите среща с премиера...

Да, и продължавам да я търся.

За да го търсите, значи има някакъв проблем, няма да е за нещо хубаво да му се похвалите. Какви са основните три проблема към днешна дата, с които искате да запознаете министър-председателя.

Първият проблем го казах. Молбата ми към премиера е: не позволявайте, г-н Борисов, да разбият институцията. Вторият проблем е: нека на сцената да останат нашите договорни партньори, да останат съсловните организации. Не може без коректив. Не може някой административно да казва какви цени, какви обеми, без мнението на лекарите и зъболекарите. Това е абсурд. Дори вече има и трети, и четвърти съюз - това са медицинските специалисти, това са фармацевтите. Едноличното управление винаги е водило до грешки. И когато няма коректив, този коректив, към който ние три години се стремяхме, разбирам, че се зачерква с много лека ръка. И третото нещо, което бих казала: не разваляйте доверието в тази институция, изключително трудно се гради доверие. И когато то е съсипано, а виждам това се прави ежеминутно вече, кой ще е онзи българин, който ще иска да си внася здравните вноски в една омаскарена институция. А в същото време министър Нанев казва, че ще налага санкции. Как ще ме убеди министър Нанев да си внасям здравната осигуровка в една институция, която. . . с такъв лош имидж.

Доста въпроси поставихте. Надявам се, да получите отговор.

Имам още въпроси, но за десет минути това са ми водещите.