Танов: Ще съберем 1 млрд. лв. по-малко от мита и акцизи през 2010 г. от планираните за 2009 г.
Танов: Ще съберем 1 млрд. лв. по-малко от мита и акцизи през 2010 г. от планираните за 2009 г. / снимка: Sofia Photo Agency

През следващата година България ще събере 1 милиард лева по-малко мита и акцизи от планираните за 2009-та, но пък 1 милиард повече от събраното през тази, смята директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов. През август бюджетът по отношение на митата и ДДС беше изпълнен на 41%, а по отношение на акцизите на 57%, каза Танов в предаването "Седмицата" на Дарик.

Една от мерките, които България е поела пред ЕС и за която говорихме и с министъра на правосъдието, е за вече реализираната връзка между системите на НАП и агенция "Митници". Това стана още през септември, нали? Възможност за постоянен анализ над вноса, движението на рискове от гледна точка на контрабанда и данъчни измамни стоки от границата до крайния потребител. И сега веднага от сегашната вече опозиция казват "е, добре, като въведохте връзките, като обявихте, че спирате контрабандните канали, къде са парите". Миналата седмица бившият финансов министър Пламен Орешарски каза: ами аз не мога да си обясня защо тогава за следващата година бюджетът, който обсъждаме, не е много по-висок от тоя нашия, дето те казват, че бил всъщност недопълнен заради контрабандни канали.

Ами аз първо трябва да отговоря какъв е бил предният. Значи, ако говори Орешарски за нашия, трябва да кажа нашия, в кавички, какъв е бил бюджетът. Защото в август месец, когато аз постъпих, този бюджет, техният, в август месец по отношение на мита и ДДС беше на 41 процента изпълнение за тези 8 месеца. А по отношение на акциз се е движил януари месец 61 процента до 57 спаднал до края на август месец. Тоест...

На годишна база?

На годишна база. Така разгледан, бюджетът имаше неизпълнение от 2 милиарда и 200 милиона, които няма как да влязат в този бюджет. Тъй че, когато говорим за 200 или 500 милиона допълнителни, които трябва да бъдат събрани, става въпрос за следното: правителството направи анализ какви пари реално могат да бъдат събрани на базата на тази информация, която аз ви казвам. Какво може да бъде съкратено като разходи и в края на краищата от нас се иска вместо 2 милиарда и 200 милиона неизпълнение, това неизпълнение да бъде 1 милиард и 600. Но ние няма как да преизпълним бюджета и да сложим още...

Пита се, като затворихте контрабандата, колко пари дойдоха? Струваше ли си упражнението по затваряне на контрабандата и връщане на...

За мен си струва упражнението, защото, първо, трябва ясно да кажем, че едни мерки, които сега ги прилагаш, те ще доведат до резултати впоследствие. И мога да дам много примери. Когато се касае... примерно ние сме извършили над 1400 проверки наистина и сме задържали огромно количество примерно стоки маркови, които не отговарят на това... По тези проверки са съставени актове, 1400 акта са съставени, но тези актове ще бъдат обжалвани. Така или иначе след няколко месеца ще постъпят тези пари от актовете. От тези стоки обаче, които ние сме спрели, те подлежат на унищожаване. Те преки пари няма да вкарат в бюджета. Но примерно случаят, който беше оня ден с Цар Киро, затварянето му на дестилационната, която е произвеждала по 4 хиляди литра. Единият път са парите, които пряко ще дойдат от акта, но вторият...

За колко време 4 хиляди литра?

На денонощие.

Четири хиляди литра ракия...

И това е бълвало... Да, всяко денонощие бълва. Нали е ясно, че това количество е отивало по пазарите без платен акциз. И сега един път имаш преки постъпления от акт за това количество...

Затова Цар Киро ще минава към розоварството, аз четох някъде.

...да, и вторият момент е, че ти, спирайки това производство, разчиташ на това, че този сегмент, който той е бил заел с нелегалното производство, ще бъде зает от легалния бизнес. Тоест ще дойдат през легалния бизнес парите в бюджета, но за това естествено, че трябва време.

Тоест според вас тезата, че като затворим контрабандата, парите от контрабандата идват веднага в митниците и ще ги раздадем в бюджета, е невярна.

Значи контрабанда е понятие, останало от преди влизането в ЕС. Защото, когато говорим примерно за горива, не може да казваме контрабанда. Когато говорим за нещо, което минава през вътрешни граници, няма контрабанда, защото няма митница, през която да се извършва тази контрабанда. Но понеже стана въпрос за увеличаване на приходите. Това, което направихме по отношение на горивата, ами в момента след 2 месеца или трети месец вече, както продължават тези мерки, започна сериозно увеличаване. Значи предния месец с 8 милиона, този месец, който измина, с 20 милиона повече акциз. Тоест тези, които бяха от сивия сектор притиснатите, тяхното място беше заето от легалния сектор. И ако така затворим всички канали, в следващата година ще влязат изключително повече средства по отношение примерно на акциз, понеже...

Тоест за тази година сметката е, вие казвате, че заварвате 2 милиарда несъбрани вземания, от които казвате, че ще съберете 400 милиона. Вярно ли ви разбрах?

Значи ние ще намалим тези 2 милиарда и 200 милиона...

Двата милиарда несъбрани ще ги намалите на милиард и шестстотин.

Защото... не несъбрани, а невъзможно да бъдат събрани. Защото няколко пъти дадох примери с ДДС и мито. Няма как, когато са го изчислявали на 120 долара за барел суровия нефт, при условие че август месец беше 46, стигна в определен период до 68-70... Разбирате ли, че 60 процента е по-малко стойността, на която трябва да бъде обложена с 20 процента. Така че оттам моменталически 60 процента е по-малко приходът от ДДС примерно по суровия нефт.

Да, пита се за догодина обаче какво ще заложите и дали и вие няма да направите такива сметки на сляпо, защото, ако не търсим някаква злонамереност на предишното правителство, наистина сигурно е било трудно през миналия октомври да кажат, че през тоя август петролът ще падне толкова много.

Значи...

Те едва ли са го направили заради далавера някаква.

Според мен, като гражданин, всеки следеше как се развива икономическата и финансовата криза в световен мащаб. Още в ноември, декември, даже от октомври месец, ако проследим бюджета... приходите на митницата, се е усетило намаляването на вноса и т.н. Така че когато е правен в 2008 година бюджетът, тези неща са били предвидими до голяма степен. Но освен това има и неща, които са направени умишлено. Направени са по отношение на цигарите, обявяване на 6-месечен гратисен период, с който ти ще продаваш със стария бандерол в 2009 година. Стимулирал си търговците...

А вие ще правите нещо подобно за следващата година, за да стигнат...

Въпросът е каква е схемата. Стимулирал си търговците да си купят за 6 месеца бандероли напред, за да могат да ги ползват.

А сега няма ли да направят същата работа?

В следващия момент обаче им казваш "не за 6 месеца". Те вече са ги купили и са ги платили. Казваш "за 3 месеца ще бъде гратисният период". Тоест за трите месеца тия, дето са предвидили, всеки си знае каква му е продажбата месечната, ти за трите месеца си го накарал предварително да внесе парите. Той ги внася в 2008 година, а това са пари за 2009, които ги няма. И затова първите 6 месеца може спокойно да се види как февруари, март и април няма почти никакви средства по отношение на акциз от цигари. И в същото време на базата на 2008 година, на нереална база си завишил с 25 процента акциза за 2009. Е, кой е този, който може да го изпълни? Когато си вкарал 460 милиона от парите, които са за 2009, си ги вкарал в 2008, и в същото време си завишил и... Така че има неща, които са неизпълними.

Тоест вие казвате, че "Митниците" не могат да изпълнят заложените приходи за 2009 година.

Не само "Митниците". И много други. И НАП, и т.н. не могат да изпълнят това, което е заложено, защото не е реалистично. Защото, да, обещаваш... както за пенсиите. Ами те спокойно можеха да обещаят, че пенсиите ще нараснат с 50 процента, след като няма да го изпълняваш. И тук премиерът е прав. В края на краищата той трябва да осигури парите за тези 10 процента, които ги е нямало.

Вие какво залагате за другата година? Сега там няма ли да има пак такива...

Това, което... значи, ние сме изпратили, от нас е искано мнение, от "Митниците", реалистичен, оптимистичен и т.н. вариант.

Колко реалистичен...

Но този, който... най-оптимистичният вариант, той завишен близо с 600 милиона акциз и 400 милиона мита и ДДС.

Завишен спрямо кое? Спрямо тая година?

Спрямо това, което може да бъде събрано тази година. За това, което говорехме преди малко.

Тоест догодина вие казвате, че вследствие на по-добрата работа на "Митниците" ще бъдат събрани с 1 милиард лева повече в най-оптимистичен вариант.

Аз казвам, че ние така трябва да направим в оставащите месеци от тази година да проведем всички мероприятия, които са необходими, включително и структурните реформи, за да гарантират тези 1 милиард в повече.

Селектирахте ли вече рисковите лица и стоки? Това трябваше още през септември, пак според същия план, специално звено за анализ на риска и за адаптиране на задължени лица за контрол на база на данните от информационната система на Агенция „Митници" да доведе до повишаване на качеството на контрола върху вноса и движението на високорискови стоки?

По отношение на високорисковите стоки.

Те кои са тия високорискови стоки?

Ами когато има високорискови стоки, ако говорим по отношение по Закона за акциза кои са високорискови, ако говорим по Закона за "Митниците" това е... най-рисковите са стоките, така както са известни в обществото като турското или китайското карго, съответните мерки са предприети още отсега. Но това, което се прави в момента, и това, което като дългосрочна перспектива е предвидено, трябва да доведе до по-голяма събираемост. В момента, виждате, проверките, които се извършват от последващ контрол, от митнически мобилни групи са на базата точно на преценка на риска и тези фирми, които са най-рискови, в момента текат проверки по тях и...

Колко са фирмите?

Значи по отношение на...

Списък ли имате, как го направихте?

Значи ние сме направили списък на рисковите фирми. Но пак е въпрос на възможности и на капацитет за извършване на ревизиите. Защото примерно по отношение на горивата се прави в две големи фирми в страната. Изискват примерно потенциал от 30-40 човека специалисти, за да могат да извършват примерно на "Лукойл" ревизия за три години примерно назад какво е ставало. За да може да си направиш анализа какви количества горива влизат, има ли някакви пропуски и от едната, и от другата страна. Тече ревизия също в една голяма фирма, която поради изтичане на срока, който е 3-месечен, беше удължен...

Коя, пак горива, нали?

Пак горива.

Освен нея... защо всички Лукойл", "Лукойл", кажете другата коя е?

Ами другата фирма е фирма ИНС. По отношение на алкохола. На почти всички фирми им е извършен, така да се каже, оглед на фирмите относно измервателни уреди и какви са възможностите за злоупотреби. Ние сме наясно и това сме го предвидили като промени в Закона за акцизите, който мина на първо четене, защото се оказва, че в топ 10 фирмите, които са най-големите производители на алкохол, няма измервателни уреди. Да оставим, че в някои въобще не съществуват такива. И това е било с...

И как се е събирал акцизът? Откъде се е знаело колко да искаш акциз?

По бандеролите, които те са заявили. Но нямаш база за сравнение. Ние казваме...

А вие сега слагате на дестилата.

Аз ще ви дам пример. В момента има в Ихтиман един нов завод, който е изпълнен по всички съвременни европейски технологии. Този завод има един измервателен уред, който показва всичкия алкохол, който... на 96 градуса...

Този завод ще фалира, ако той ще си плаща, а другите няма да плащат?

...като количество, каквото е минало. И оттук нататък, когато имаш 100 единици алкохол, 96-градусов, ти винаги можеш да направиш сметка, ако той е направен на водка или на ракия, или на каквото и да е, да изчислиш има ли липса или я няма липсата. Но въпросът е, че ние затова искаме на вход и на изход да има измервателни уреди, на нещо реално да правиш анализ. От тук нататък, той дори да купува фалшиви бандероли, няма да му излезе сметката. Защото, в края на краищата, ние ще му искаме акциз за 100 единици на 96 градуса...

А не колко е бутилирал.

А не колко е бутилирал. Значи, можеш да сравниш едната с другата информация.

Сега, само дали вярно разбрах? Вие, всъщност казвате, че следващата година ще съберете с 1 милиард по-малко пари, отколкото, най-оптимистичен вариант, отколкото са били заложени за тази година, но с 1 милиард повече от това, което е реално за тази година?

Точно така.

Това е всъщност, вашата...

Да.

Всъщност вие...

Затова е по-малка пицата.

...опозицията всъщност сега това ще ви яде по време на обсъждането на бюджета. Те ще кажат "запушихте уж всички контрабанди, ама вижте, ние миналата година какъв бюджет бяхме приели, а вие, като дойдохте"...

Те спокойно могат да приемат и още по-голям бюджет. Въпросът е дали можеш да го изпълниш този бюджет? Има ли реални възможности за изпълнение?

Добре, а спрямо предната година изпълнението, тогава да говорим.

Спрямо 2008 г. според мен не може да се сравнява, защото 2008 г., поне в България към края на 2008 г., се проявиха наченките на финансовата и икономическа криза.

Тоест спрямо 2008 година...

Тоест в 2010 г. ние имахме срещи с...

...колко по-малко ще се съберат?

...МВФ, със Световната банка и т.н. Техният анализ показва, че в първите 6 месеца няма да излезем от тази финансова и икономическа криза.

2009 г. спрямо...

Евентуално третото...

...2008 г. колко по-малко мита ще се съберат?

Нямам точното изчисление в момента, сравнено с... но мисля, че е от порядъка на 420 милиона по отношение на акциз.

Реално ще се съберат.

По-малко.

Акциз?

Да.

А мита?

За мита не мога да кажа в момента, защото митата не са такъв голям процент от общата част на приходите.

Всъщност това стана разговор, кризата през погледа на митниците. Вие я виждате страшно осезаема. Намалял внос, намаляло производство.

През погледа на митниците е така, защото всяка една фирма, която внася или изнася, минава през митниците. Така че базата данни, е в митниците. В митниците се вижда, че вносът е намалял 47 процента. При 47 процента намален внос, нормално погледнато, би трябвало 47 процента да намалеят и приходите от мита и ДДС, които се дължат при внос.

Кога ще се минава само с електронни митнически декларации през митницата? Това друга мярка от списъка с 57 мерки. Не издаде ли министърът на финансите вече нова наредба, която ги въвежда?

В момента...

Защото до 30 септември е трябвало да я издаде според плана.

Значи, България като страна от ЕС е поела определени ангажименти и реално от 1 януари тази процедура стартира, а от 1 април вие може да подавате вече електронна декларация.

Мога, а кога всички ще са на електронни?

От 1 април... сега, на електронна декларация, все пак разберете, че трябва да има един от 1 януари до 1 април, три месеца, защото има период на обучение...

Да тествате системите, да.

Трябва да бъде тествана една система. Трябва операторите да се научат да работят по този начин. Трябва и митническите служители да се научат да работят...

Тоест тренировката ще е от януари до април и от април вече, който иска, ще подава? А ще стане ли в един момент...

Това обаче...

...задължително за всички?

За известен период от време обаче освен електронната декларация на някои ще се извършва и...

Едновременно и двете ще се попълват?

Ще се подава електронната декларация, но за рисковете ще се извършва и този контрол, който е извършван досега.

На място. Добре, а като минавам аз...

Понеже говорим за...

...на летището, с каква декларация ще се минава?

Има много възможности, понеже си говорихме за каргото, ние в момента проведохме с китайския посланик и търговските представители примерно на Китай, да работим по проект, както работят Китай и Холандия по проект. Стоките, които тръгват от Китай, те да поемат гаранцията, че това, което е натоварено в контейнерите, е това, и съответните фактури са тези. Тези фактури оттам още да ни бъдат изпратени по електронен път и докато пътува стоката, ние да сме ги обработили. Когато дойдат тук и има гаранция...

Отваряме...

...и има гаранция, значи, контейнерът е пломбиран, имаме JPS система, която следи този контейнер, че не се е отклонил някъде, отварян и... ние няма да извършваме проверка тук, ние ще сме начислили митото. И си избираме в определен момент да проверим този одобрен икономически оператор дали се опитва да мами държавата. В момента, в който извършим ненадейна проверка и се окаже, че това, което е посочил като документи, не отговаря, той загубва този лиценз. Тоест, той загубва възможността си за бизнес.

Тия електронни декларация само не разбрах, а за хората по летищата, по границите пак ли ще се мине на електронни? Ще изчезнат ли тия листчета, дето се пишеха, ако влизаш от страна, трета за Европейския съюз?

Не знам за кои листчета говорим.

Ами митническите декларации, електронните митнически декларации... как ще се решава за кои ще е електронни, за кои ще е хартиени? На база на стойност на внасянето или на? Защото нали попълваш, ако си купиш компютър от Азия някъде, ще трябва да го декларираш на нашата митница?

Да.

Ще остане ли на листче да го пишеш, както е в момента, или ще става също електронно?

Това до 1 април ще остане така.

Ама след първи? Кацам от Дубай и съм си купил фотоапарат и трябва... над определена стойност. Как ще го декларирам?

В момента не мога...

Това не сте го...

...на 100 процента... Да.

...мислили как ще го направите?

Защото специално, когато се касае за колетни и други пратки, които са на летището, тъй като са...

Ще са електронни.

...много бройки...

Да, ще са електронни, ама за граждани. Или не минавам границата от Сърбия влизам. Сърбия не е член на Европейския съюз. Или от Турция? Минавам и нося стоки и искам да си ги декларирам. То не че някой от Турция си декларира, като минава с кола през границата, но... Това остава да го изговорим пак как ще го... Трябва да го обясните, ако ще се променя нещо в сегашните правила.

Не, то... Сегашните правила. Една от възможностите... ние на летището няма как електронно според мен...

Ами то няма, де, аз затова се чудя как става.

Няма как да попълните тази...

То тогава трябва да ме пуснете да си вляза, да си...

Защо...

Няма логика. Ама питам...

Вие не може да си отидете вкъщи и да попълните тази...

Ама, пита се, ако пристигам с един контейнер в самолета. Значи, трябва да има...

Значи... Да.

...някакъв принцип, на който се определя с колко куфара ще декларираш и с колко няма, нали? По електронен път.

Значи, на летището всичко, което се касае за карго товари, ще върви тази схема, която ви обясних преди малко.

С електронните.

Да.

Но ръчният личен багаж ще си остане...

Защото...

...хартиен.

...има и одобрени икономически оператори, които ще поемат ангажимент и че фактурите за тези стоки са пристигнали преди това, че те са обработени, и това, което го има в контейнера, е било известно, преди още да пристигне контейнерът, за да има възможност да бъде анализирано и да бъде в края на краищата преценено какви мита се дължат за...

Ще въведете ли до края на годината цялостно видеонаблюдение на основните митнически пунктове, четирите основни?

Значи, ние започнахме от септември, възложен е проект и технически почти е завършен. Въпросът обаче опира до намирането на средства за тези четири пункта. В момента ние имаме средства, които да гарантират изпълнението на един от...

Е, кой си избрахте?

Ами, избрахме си Капитан Андреево.

Тоест сега излиза, че тая мярка номер 52 няма да я изпълните?

Значи...

От списъка на Маргарита Попова?

Не съм казал, че няма да я изпълним.

Ами, 15 декември. Минаваме, гледаме четирите пункта и там пише, че трябва да има цялостно видеонаблюдение до 15 декември и това сме го пратили и в Европейския съюз.

Значи, всичко е въпрос обаче на средства.

Пари няма за това, значи един вместо четири. Другите, като има пари.

Важното е да направим един и този един...

Да изкара парите за другите?

Да. Ами, грубо казано, е така.

Въпросът с кадрите. Много се изписа тази седмица за тоя Пингвин, уволненият зам.-шеф на Калотина, който бил подал кандидатура за директорския пост в Бургас и сега Пингвина ще стане ли шеф на Бургас? Не... Да, директор.

След като има конкурс, и то е обявен, че е външен конкурс и има поставени определени условия, значи всеки, който смята, че отговаря на тези условия, може да си подаде документиту. Тук е въпросът, че след това комисия проверява документите на всички и вижда дали отговарят на посочените условия за конкурса. Тази комисия е деветчленна, аз не знам какво е решението на комисията, защото имаше по 10-11 кандидати.

Да, а знаете ли какъв е абсурдът, той е отличник.

Но ако той отговаря, да. Добре, ако той отговаря на всички условия, които... оттук нататък има втори етап - изготвяне на концепция. След това отново ще се разгледат концепциите. След това има трети вариант и т.н. В края на краищата трябва да има открита и ясна процедура. Така че от тази гледна точка всеки може да участва в...

Пингвин, не пингвин...

Да, той може да участва в процедурата. Но това не значи...

Да, но нали разбирате какъв смях ще стане, ако тия прякори, дето вие за тях говорихте толкова много, те да станат...

Добре, аз казвам, че това не значи, че той ще бъде или началник на РМД и че ще спечели.

Кога ще станат ясни тия началници?

Ами в момента са определени хората, които отговарят... примерно от 10 подадени, прегледани са документи, прегледани са условията и на интернет страницата на митницата са пуснали за всяко едно РМД кои хора остават да продължат състезанието нататък.

И кога ще свърши...

И днес работят по изготвянето... Значи, има, мисля, десетдневен срок те да представят концепцията.

Този месец ще стане.

Така, този месец ще стане.

Колко са РМД-тата?

РМД-тата са пет.

Тоест това... окрупнените РМД-та?

И в края на краищата обаче трябва да се знае, че е проведен конкурс и ако нито един не отговаря на условията...

Ще правите пак.

Аз мога, и законът го позволява, за шестмесечен период от време да назнача временно изпълняващ длъжността и оттук нататък нови конкурси и така...

По мярка 16 - на колко проверихте имотното им състояние - митнически служители и за колко констатирахте, че са необяснимо богати?

Значи проверени са... за тези три месеца са проверени две митници, служителите от две митници и от тези две митници за 24 човека са подадени документи към НАП, за да извършат съответните проверки, след което материалите би трябвало да отидат прокуратурата.

Двадесет и четири от колко на две митници колко души работят...

Няма да казвам.

Не, за... горе-долу да хванем процента. Значи как да кажем - всеки...

Ами примерно да вземем... добре, да вземем на 500-600 човека.

Тоест не е толкова масово явлението, дето митничар с митничарска къща се превърна в нарицателно.

Значи тези проверки, които ние извършваме, са на базата на декларациите, които те са попълнили. Това не значи обаче, че са...

А, то по декларация. Вие, ако така ще ги гоните... Ходиш, гледаш къде се прибира с колата и... в неговото село, в коя къща ще каже, че живее. Защото той се пише къща на баба си.

Да, отиваш къде се прибира, обаче тази къща не се води на неговото име.

Е, и си остава честен...

Така че трябва да се види на този, на който води, откъде той има средствата примерно да... Но тук не е конкретният митничар. Друга трябва да бъде проверката.

Накрая какво ще кажете за дебата за изчезналите доклади на ДАНС.

Ами аз нищо не мога да кажа за изчезналите доклади.

Знаете ли, аз ви питам, значи, какво да прави премиерът в такава ситуация. Ако той ги е дал примерно, нещо, което не казва Станишев, но ако ги е дал на самия шеф на ДАНС, разбирам, че има някаква формализирана процедура, която не знам доколко работи с един министър-председател на такова високо ниво. Би трябвало да имаш доверие на хората, с които работиш, нали, да му дадеш ти на ръка, на секретарка да го предадеш, за да го даде. Някак си звучи...

Значи, когато говорим...

Не знам как се борави с тези доклади, но...

Когато говорим за документи, които съдържат класифицирана информация, има строго определен ред. Аз това, което знам от медиите, виждам, че има описи, на които има подписа на... Значи има съответната администрация, премиерът се запознава с този документ, върху този документ той с резолюция може да разпореди каквото сметне за необходимо, и този документ, ако резолюцията касае примерно директора на ДАНС, че трябва да проведе допълнително мероприятие или някакви други, които са възложени с тази резолюция, този документ трябва да се върне обратно в ДАНС по пътя, по който е дошъл. Тоест трябва да...

Тоест Станишев...

Както има завеждане за влизане, така трябва да има и съответните отразявания, че този документ е излязъл и се е върнал обратно в ДАНС.

Да, въпросът е, че на Станишев трябва ли му бележка, че го е върнал? Защото той се разписва, че го е получил, и то, да ви кажа, аз малко с моя адвокатски начин на мислене, значи, ако ти се разписваш, че си взел нещо, после на този, дето го даваш, за да го отнесе, трябва да ти даде квитанция, че го е получил и ти да си я прибереш...

Не, в момента, в който...

...за да... като те извикат в прокуратурата, да кажеш...

Този документ, след като излезе от кабинета на Станишев, ако ще отива примерно към който и да е адресат, трябва да се заведе на този адресат, на който отива. Значи, ако този документ аз съм разпоредил да дойде при вас, съответно трябва да бъде отразено в секретния дневник и трябва да е при вас.

Да, но... аз, ако съм министър-председател, откъде ще знам, че наистина го е направил това някой. Трябва да се занимавам, за да съм сигурен и няма да лежа в затвора, трябва да съм... трябва да искам да ми донесат една бележка, квитанция и на нея да пише "получих от Сергей Станишев доклада".

Да, ама нали този документ върви с дневник, в който е сложен, и там пише номера на този документ и ако той не по някакъв начин...

Да, ясно... Трябва, значи... трябва да видя дневника с очите.

Аз се подписвам насреща, когато го получавам този документ.

Ама после трябва да извикам и да видя дали следващият се е подписал. Това трябва да прави министър-председателят.

Не, когато аз връщам този документ, се отразява и се подписва човекът, на който аз съм го върнал. Значи идва секретарката...

И аз пиша "дадох го на секретарката и се разписвам".

Не, тя го взема и се подписва, че е взела обратно документа.

Това липсва значи при Станишев.

А на базата на резолюцията след това се открива отдолу нов ред, в който пише, че този документ трябва да дойде при вас и вие се подписвате пък насреща, че сте го получили.

Аха, значи всъщност това явно липсва. Всичко друго...

Значи този, който е вземал документа от него, трябва да се подпише, че вече не е при него.

И Станишев е трябвало да го види с очите си, че се е подписал.

Но това е проста процедура.

Проста, че вие това сте работили.

Ама те няма как да му го внесат освен по този начин.

И да го изнесат пак трябва по този начин с...

Да, по този начин. Да.