Свързаните с наркотици престъпления се увеличават с 10% на година
Свързаните с наркотици престъпления се увеличават с 10% на година / netinfo

Директорът на полицията комисар Валентин Петров в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Преди да обобщим годината, защото вече тръгваме към това, и да погледнем към следващата, малко по актуалните теми. Защо се избиват бандитите? Какво става тази седмица? Аз да не ги объркам, Демби, Темерута си разменят атентати. Поне това е интерпретацията в пресата. Така ли е или?

Интерпретации много, но в крайна сметка аз се надявам, че на вас ви е ясно. Не е нормално и възможно един човек да се занимава с трафик и търговия на наркотици и вие, надявам се, не очаквате, че той ще се пенсионира.

Добре де, обаче не е нормално вие сега да знаете, че един човек се занимава с трафик на наркотици и той да си ходи между нас.

И с продажба на наркотици. Ами, ако погледнете досиетата на тези юнаци, ще видите по колко дела те са обвиняеми. И съвсем наскоро тук преди ден-два имаше един коментар на ваш колега "спасете ги". Какво значи спасете ги? Значи осъдете ги тези хора, за да са там, където им е мястото, и да не им се случва това, което се случва с тях.

Демби, срещу който има три атентата, беше арестуван в началото на годината. После беше пуснат от Софийския апелативен съд срещу подписка, но в решението си магистратите сочат, че всеки съд се произнася по доказателствата, които се съдържат в делото, а не по слухове, и то, изглежда, че и съдиите са прави. Има ли доказателства вътре в кориците на делата срещу тези хора, че те наистина са трафиканти, а не производители на... За този Демби четох, че с цветя е смятал да се занимава с Косьо Самоковеца, но нещастната история в Амстердам е спряла цветарския му бизнес.

Там сигурно е щял да отглежда лалета или пък тук, в България, да отглежда, знам ли. Но аз ще ви задам един такъв въпрос. Те имат по 7-8, че и повече дела срещу тях. И ако приемем, че в 6 или 7 от тези дела полицията не е успяла да събере достатъчно доказателства за това, че те се занимават с престъпна дейност и с продажба на наркотици, аз си мисля, че в едно все пак колегите са успели да съберат достатъчно доказателства. Защо обаче се случва това, на което сме свидетели, не искам аз да го коментирам. Правих такива коментари преди време. Последствията за мен бяха известни на цялото общество. Така или иначе обаче искам да ви задам един такъв въпрос, един казус елементарен. Полицейски служители преследват крадци на автомобил. В етапа на преследването единият от тях изважда пистолет, прави опит за стрелба по полицейския служител.

Така или иначе пистолетът поради техническа причина не възпроизвежда изстрел, тъй като капсата на самия патрон не е добра. Това лице е задържано от полицейските служители. Само един ден по-късно след 24-часовото полицейско задържане за него е поискана постоянна мярка. Бихте ли познали какво е решението?

Сигурно са го пуснали, за да разказвате.

Срещу 500 лева.

С какви аргументи? Чел ли сте аргументите на съда?

Попитайте. Аз ще ви предоставя решението. Попитайте тези, които решават. За какво си говорим тогава? По кой начин утре полицаят отново ще се изправи срещу човек, който е с оръжие срещу него? По кой начин държавата се опитва да гарантира сигурността на тези служители? Безспорно нашата професия е рискова. Но така или иначе не може безнаказано да посягаш срещу полицай, а още по-малко да стреляш.

Какъв е изходът от този омагьосън кръг, който беше преведен с "ние ги хващаме, те ги пускат", а оттам ви беше връщано "те може да ги хващат, но нищо не доказват срещу тях"?

Ами, аз си мисля, че и вие, ако не сте го гледали, поне сте чували за това филмче, в което един американски гражданин извършва грабеж, наркоман, и как само за няколко минути той получи 34 години лишаване от свобода. Ако можете да ми цитирате такъв случай в България, аз ще кажа, че ние сме виновни.

Има ли гангстерска война? Има ли нещо изключително между тези стрелби?

Да ви върна само на случая Ванко 1 и отново да коментираме. Ванко 1 беше едно от делата, с които държавата ни се гордееше, с доказателствата събрани. Съдът ги прие за прекрасни доказателствата, получиха се осъдителните присъди. И след това какво се случи? Оставям го без коментар, коментирайте вие. Не е моя работа да коментирам.

Но вие може да коментирате, както се казва, оперативната обстановка. Тя в момента по-изострена ли е? Демби срещу Темерута, Дъртия, той почина, Румен Пешев, бил близък с Бай Миле. Най-различни версии четох защо станаха тези стрелби тази седмица. Едната от това, че не са обичали, лично се мразели Демби и Темерута, през това, че братята Маргини организирали и този път от ареста похищения, тъй като Вучев имал ангажимент към тях. Трета версия, тя опира до Баретата, който пък преди 2 седмици беше оправдан от съда за изнудване. Той е спряган от неправителствени организации като най-голям наркобос в България. Всичко заради наркотиците ли е, първо? Има ли спор по това?

Аз най-напред, преди да преминем върху темата, ще ви кажа, че това дали са лоши взаимоотношенията между тях няма да го коментирам. Надявам се никой не очаква от нас да ги накараме да се обичат. А дали се случва заради наркотиците? Аз бих казал, че това е безспорен факт. Факт е обаче, че ако човек погледне и познава добре статистиката и оперативната обстановка в страната, ще види, че по всички видове престъпления през последните няколко години има една устойчива тенденция към намаляване ръста на престъпления.

Единствено изключение правят престъпленията, свързани с наркотици. Всяка година ние имаме едно увеличение над 10 процента на престъпленията, свързани с наркотици. Това може да означава най-малко две неща: първото нещо е това, че или полицията си върши по-добре работата и разкрива такива престъпления, тъй като все пак това е една латентна престъпност, или второто е, че наркотиците настъпват все по-сериозно и все по-голям е броят на хората, употребяващи наркотици. Сигурно и в двете тези има доза истина. Но ако вие направите един по-задълбочен анализ на тези убийства и на тези престъпления, свързани със стрелби между хора, занимаващи се с производство, трафик, продажба на наркотици, ще видите, че тази война се пренася на все по-ниските нива, което може да означава според мен едно-единствено нещо - вследствие на подобрената работа на служителите на МВР и на митническите служители наркотикът е недостатъчен. Само че престъпните босове очакват постъпленията им да не намаляват. Всеки един от тези отговорници за квартали и улични разпространители трябва така или иначе обаче да заработят средствата си, за да е на пазара. И затова между тях е безспорно, че ще съществува противоречие, битки за територии, битки за клиентела.

Добре де, това, което казвате, звучи невероятно за нормалния ни средностатистически слушател. Вие говорите за босове, значи ги знаете. Говорите за отговорниците по квартали, знаете ги. Защо тези хора продължават да си работят тази незаконна работа?

Защото ето това е отговор на въпроса, който преди малко ми зададохте. Не е достатъчно да ги знаем. За да стигнат до съда, ние трябва да съберем доказателства. Тогава, когато ние вкарваме дела в съда, считаме, че сме събрали доказателства. Не е достатъчно да знаеш, достатъчно е да имаш достатъчно доказателства.

Във вестник "Труд" четох дори едно благородно обяснение на тези последните атентати - Демби бил забранил на пласьорите да продават край училищата, защото имал трима синове, и сега пласьорите искали да му отмъстят. Т.е. той вече не искал да разпространява сред учениците от доброта, заради собствените си деца и те сега му отмъщават.

Това вие ще трябва да го обясните. Много е парадоксално вашето поведение, на журналистите, защото в един определен момент...

Ама те цитират източници от вас, от полицаите, че полицаи били казали, че Демби станал добър.

Това с цитирането на източници е стар трик, който малко се поизтърка и вече не хваща дикиш, както казват хората. Но всички тези вие понякога, тогава, когато ние не сме ги прибрали на топло, ги наричате мутри, бизнесмени, добре облечени хора, престъпни босове, хора от престъпния свят и т.н. И в момента, в който те са прибрани на топличко, в един момент си чупите краката, за да тичате при тях и да представите човешкия образ на тези лица. И аз мога да ви покажа поне няколко такива мощни ежедневника, които направиха това за доста високи нива в престъпността. Ако искате след това ще ви покажа.

Добре де, по същество за Демби. Има ли нещо вярно, че има конфликт между някакъв началник и редови наркопласьор?

Ние работим не по слухове, а по версии и на базата на... тези версии съответно са издигнати на базата на оперативната информация, с която разполагаме. Надявам се не очаквате от мен да споделям с вас версиите, по които работим тук, но така или иначе конфликти в тези среди има и винаги ще има тогава, когато става въпрос за наркотици, за бързи и лесни печалби. Надявам се, че не си мислите, че те ще могат да се разберат по някакъв си начин и всичко между тях да тече гладко и безметежно.

Не е много насърчаващо да прочетеш, че Темерута го стрелят като излизал, вярно ли е това, като излизал от РПУ-то с адвокатката си? Вярно ли е, първо?

Първо, не е вярно.

Ако не е вярно, това е много обнадеждаващо, че поне около полицейското управление, като ходиш там, като излезеш, веднага няма да те гърмят.

Радвам се, че освен мен има още един обнадежден човек. Не е излизал от районното управление тогава, когато е бил стрелян. .

Може би се е готвел да влиза.

Готвел се е да влиза в едно заведение, влизал е в заведение.

Добре, а вие, как изглеждат, сериозно казано, отношенията ви с престъпници от наркобизнеса, които са готови да ви сътрудничат? Има ли реално действаща, първо, агентура, второ, възможности за сътрудничество с полицията?

Безспорно, безспорно е така и аз си мисля, че възможността те да доживеят тази възраст, до пенсия да го докарат, както ви казах преди малко...

Те как се осигуряват върху наркотиците, но това е друга тема?

Да. Да доживеят до една пенсионна възраст единствената възможност за тях е това наистина да сътрудничат на полицията. Тогава, когато те реално сътрудничат на полицията, има и възможностите, и механизмите, по които... с помощта на които те да бъдат защитени и в същото време държавата да гарантира тяхната безопасност.

Какво ви казват колегите от други европейски служби? Това нормално ли е за друга европейска столица - в една седмица трима... три стрелби между наркопласьори? Изключение ли е България?

Няколко пъти аз давах примери със статистика за други европейски държави и пак имаше коментари от рода на "г-н генерал, арестувайте си статистиката". Ще ви кажа, че в една Норвегия примерно престъпленията, които се извършват, свързани с наркотици, са 50 000 годишно. При нас тази цифра е доста, доста по-малка и за да съм по-конкретен ще ви кажа, че ви кажа, че тази цифра е някъде около 3000 престъпления годишно.

И сега веднага ще ви кажат - въпрос на статистика, нали, да, че ние, норвежците честно си ги броят а ние не ги броим честно. Това е възможният аргумент. Въпрос на статистика ще ми кажете.

Това е латентна престъпност и това престъпление става известно тогава, когато бъде установено, така че и норвежците, и ние сме ги установили тези престъпления, за да бъдат регистрирани. Но по същия начин бих могъл да ви кажа, че нашата статистика не е наша, а по статистиката на ООН и на Съвета на Европа може да се види, че България е под средния коефициент на престъпност при извършените убийства. Направете една проверка колко са извършените убийства в Италия например или в един град на Италия, Неапол, през последната година и ще видите за каква бройка говорим.

Обаче общественото настроение е, че нещата са много зле.

Ами, след като правим герои лица като Темерута, Демби и не знам си кой и за тях пише много повече в медиите, отколкото примерно ще напишем за трагедията, която се случи край Бяла, ще... тяхната съдба ще ни интересува повече, отколкото съдбата на детенцето, което медиците се борят за живота му...

Е, не съм съгласен с вас, че това е така, но понеже сам засягате темата Бяла, да кажем няколко думи за това какви са последните данни за причините за катастрофата, тъй като много политици се изказаха, без да има никакви експертизи готови и непрекъснато се правеше уговорката, че тепърва се работи. Сега какво може да кажете?

Ами, аз също бих направил такава уговорка, защото експертизите наистина ще покажат дали се касае за техническа неизправност на автомобила, или катастрофата е в резултат на човешка грешка, но във всички случаи няколко неща са необясними. Първо, бил ли е претоварен камионът?

Това вече не трябваше ли да се обясни? Не се ли там взима да се мери това, което се е разсипало и се вижда колко.

Този водач колко години стаж има и след 3 години е ли възможно да има категория Д или не?

Отговорът на г-н Мирчев преди малко от парламента беше да, в закона пишело, че може.

Чудесно, но в крайна сметка виждате какъв е резултатът. Тогава, когато законът наистина е несъвършен и можем да поверим на един водач с тригодишен опит такава бомба в ръцете, значи нещо не сме дообмислили както трябва. Но лично моето впечатление от това, което видях, от това, което чух от колегите е, че в случая се касае по-скоро за човешка грешка, но отново с уговорката, че експертизите биха могли да променят ситуацията.

Общо взето, от обясненията, които идват през последните години, виновни за катастрофите са шофьорите и в известна степен и към полицаите са другата част от упреците, че не сте оказали достатъчно контрол. Според вас нормално ли е на едно и също място, в едни и същи участъци да станат 150 катастрофи. Това е статистиката от Бяла преди малко от наш репортер. Да стават по един и същи начин и никой, който се грижи за пътищата, да не вземе малко по-чрезвичайни мерки от това да начертае една бяла линийка по средата?

Причините със сигурност са комплексни и безспорно пътната настилка, пътните артерии в никакъв случай не са в най-доброто състояние или поне в такова, каквото на всички нас ни се иска, но пък със сигурност тогава, когато човек се движи, да кажем примерно, в планината и минава по една тясна пътечка, тогава става още по-внимателен. При нас е точно обратното. Аз съм с впечатлението, че в нашата страна и особено в големите градове водачите на моторни превозни средства се движат като джигити и даже имам...

Ами, то е джигитска атмосферата - от Калотина до София няма никаква маркировка. Ти караш както можеш.

В потвърждение на това, което казвате вие, аз имам приятели, които живеят дълги години в чужбина и казват - да, аз там пътувам, спазвам правилата и в момента, в който дойда в България, точно на петия час съм забравил всякакви правила и почвам да карам по същия начин, както карат всички останали, защото просто трябва да се движа. Просто няма начин да оцелея, ако не се движа по този начин. Аз си мисля, че в крайна сметка... дайте да застанем с вас на улицата и да видим колко коли ще спрат, ако пешеходец или детенце е застанало на пешеходната пътека и се опитва да пресече?

Те нашите пешеходци са наплашени. Те всъщност изчакват всички коли за разлика от Запада, където чакат колите. Даже се чудят като им спреш.

Точно. Ето за това си говорим. Значи, няма култура в поведението, в отношенията. Безспорно...

Да, ама и на Запад пешеходните пътеки се виждат. Значи, светещи, едни маркирани едни… А при нас как се изтрива на първия месец.

Хайде да изберем тогава с вас най-светещата, най-маркираната пътека и ще видите, че по същия начин шофьорите реагират и при нея.

Ще трябва всички пътеки да са такива светещи.

Определено. Определено. Аз не казвам, че не трябва да бъдат такива, но дори и на най-светещата и най-маркираната пътека положението е такова. Аз мога да ви покажа записи на камери, след като въведохме видеонаблюдението в София как...

Имате предвид тази отсечка от „Булбанк” до "Орлов мост".

Да, тази отсечка и доста централни кръстовища в столицата. И ще видите...

И други...

Да и ще видите как в един момент само за около час се извършват над 100 нарушения на едно кръстовище.

Е, вие всички ли ги глобявате?

Ние пишем актовете, а кой събира след това глобите, е шести въпрос. Защото факт е, че в държавата годишно се налагат глоби, т.е. пишем актове и фишове на стойност над 35-36 милиона, а събираемостта е под 10 процента. Значи, ако аз не очаквам, че ще бъда наказан за това, което съм нарушил, дали следващия път пак няма да наруша. Естествено, че ще наруша. Има хора с десетки актове и фишове, на които така или иначе глоба не им е събрана.

Очакваме да кажете какво направихте за един месец с двете хиляди лимузини в София, за които казвате, че... на 8 ноември казвате във вестник "Стандарт", че почвате да проверявате парите за тях.

Аз не съм го казал това.

Това е с ей такива букви заглавие.

Аз съм го казал?

Във вестник "Стандарт". Проверявате ли? "Проверяваме парите за 2 хиляди лимузини в София".

Да, във връзка с рутинните действия, които извършва полицията за доходите на определени граждани и това дали...

Е, хванахте ли нещо, като ги проверихте?

Значи, това е все пак един процес. Доста пари са под въпрос за тези автомобили. Спекулацията, че проверяваме и лизинговите къщи просто не беше вярна. Но така или иначе на един доста голям брой лъскави автомобили се извършва проверка за произхода на парите, с които са закупени. Убеден съм, че доста от тези автомобили... ще бъде сложно на собствениците им да обяснят произхода на тези средства.

Добре де, ама все пак някакви срокове, нали, някаква яснота какво става, вие какво свършвате, къде отива топката. Сега, и преди един месец сте го казали. За един месец излезе ли нещо?

Един месец за нашата бюрокрация не е толкова дълъг срок. Така или иначе са необходими проверки в данъчни служби, във финансови служби, отговори от агенции по финансово разузнаване. Понякога се налагат проверки в банковата система, а така или иначе промените, които бяха извършени в ДОПК, така или иначе затрудниха нашата работа. Така че времето, за което на нас ни се иска да приключим една проверка, е доста по-кратко от това, за което става. И едва ли има някой, който по-бързо желае да приключи проверката, отколкото полицаите.

И понеже одеве зададохте въпроса и какво правим по отношение на недопускането на извършването на такива престъпления като тези стрелби, сигурно ние повече от гражданите искаме това да не се случва и работим по този въпрос, защото това е свързано с натоварване на полицейския състав, с безсънни нощи за всички служители. Така че нашето желание е по-голямо, отколкото вашето, за да приключим тези проверки максимално бързо.

Нещо повече за ареста на тези служители на Министерството на икономиката, с подкупите?

В момента тече пресконференция в Министерството на вътрешните работи по този случай. Аз мисля, че това беше една доста добра работа на колегите от Националната служба за сигурност и Генерална дирекция на полицията, при което бе документирано престъплението вземане на подкуп.

Вие с белязани пари го хванахте?

Да. Да, и сумата никак не е...

Колко е тази сума?

Ами, сумата е над 35 хиляди лева. Вие кога за последно сте виждали 35 хиляди лева накуп, които да са във ваши ръце и ваши?

Кеш?

Да, кеш.

А поръчката за колко е била?

Коя поръчка?

Ами, той нали е бил в някаква комисия, аз така разбрах от...

Да, значи, тя, схемата, е много елементарна и проста. Отварят се предварително...

Това е Павел Павлов, директор дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване на Министерството на икономиката". Значи, той е отговарял за какво - нещо за компютри, за софтуер, за техника някаква?

Обществените поръчки и конкурсите, които се правят, предварително са отваряни офертите, подсказвано е на съответните фирми, верните фирми, какви показатели да променят в офертите си, за да могат да спечелят съответните конкурси.

А, той отваря... те нали ги дават в определен срок. Той отваря пликовете...

Да, проверява какви са офертите и...

И казва - пиши два лева по-малко.

... на истинските, неговите фирми, казва какво да направят. И вече след това се подменят документите.

Срещу 35 хиляди лева или за повече, ама тези са били кеш?

Е, то не е еднократен акт. Това е един дълъг процес, който е документиран от нашите колеги, включая и със специални разузнавателни средства, които ще бъдат предоставени като много интересно филмче. Сега за съжаление не можем да ги предоставим, но на съда, ако процесът е публичен, вашите колеги ще могат да отидат и да наблюдават едно много интересно нещо.

Това ли е нивото, до което стигнахте – директор дирекция? А по-нагоре?

Знаете ли, този въпрос не за първи път го чувам. По същия начин ни питаха - а кои са най-едните риби. Според вас това дребни риби ли са? Тогава, когато става въпрос за едно кешово плащане от 35 хиляди лева, дребни риби ли са тези хора? Директор на дирекция в министерството дребна риба ли е?

Няма данни за нагоре?

Не го коментирам това. Значи, аз мога само да кажа, че министърът на вътрешните работи уведоми своевременно министър Овчаров и ни беше оказана абсолютно адекватна помощ...

А, още в процеса му е казал...

Още в процеса на реализацията.

Тоест Овчаров е знаел за това разследване по-нататък.

В процеса на реализацията, казвам.

Та, само сега не отговорихте, аз ви питах - а по-едри... по-нагоре, и вие казахте - не мога да коментирам, а не няма.

Нали разбирате, че става въпрос все пак за едно разследване? Тогава, когато нещата приключат и тези хора дадат своите показания, когато разкажат какво се е случвало, би могло да се случи и нещо, което не предполагаме или не знаем.

Би могло и по-нагоре.

Не, не, не, нека да не го извеждаме това като акцент. Аз мисля, че стигнахме до достатъчно едри риби.

Кое е символът на тази година за работата на българската полиция?

Сигурно трудно ще мога да кажа кое е символът за годината...

Най-важното, което искате да кажете на финала на този разговор.

Безспорно най-важните неща, които се случиха през тази година за българската полиция, това е, че с приемането на новия Закон за Министерството на вътрешните работи всички полицейски служби бяха централизирани под общото ръководство на Национална служба "Полиция", и на генералната дирекция на полицията. Това е едно... и ние многократно обяснявахме тази реформа, това е наистина една много тежка реформа, която създава и напрежение, но в същото време оценката и на нашите партньори, пък и на колегите от министерството е, че тази реформа е добра и има бъдеще. Безспорно ние имаме и много трудности при провеждането на тази реформа.

Второто, което бих подчертал, е това, че при няколкото партньорски проверки, които бяха извършени през тази година, оценката за работата на полицията беше добра, от колегите ни от европейските структури, които извършваха проверките. И всъщност полицията даде своя принос за приемането на България в европейските структури. И аз бих казал нещо повече дори, че полицейските служби и полицейските структури доста по-отдавна сме член на европейското семейство и доста по-отдавна си партнираме с европейските служби. Аз съм убеден, че ние ще бъдем членка, страна - членка на "Европол", още от 1 януари. И в края на годината пристига директорът на "Европол", за да провери нашата готовност за последно за присъединяването ни от началото на годината. При всички други страни е имало един отлагателен период от време. Надявам се, че при нас това няма да го има.

Колко жертви дадохте? Днес беше, как да кажа, представянето на тази кампания за помощ на децата на загинали полицаи. "Дарик" радио също я подкрепя...

За съжаление, това действително е болна тема. Имаме над 130 деца, които са деца на загинали наши колеги.

Това е през няколко години.

Да, за последните няколко години, всъщност за последните години. Не мога да кажа дали са пет или десет годините, но това са деца на наши колеги, които са загинали при и по повод изпълнение на служебните си задължения. И чудесно е, че такава инициатива има, че се мисли за децата на тези загинали служители и че ние, макар и малко, като общество имаме възможността да подпомогнем тези семейства. И хубавото е, че понякога се сещаме колко рисков е трудът на полицейските служители, а не само да отправяме упреци по отношение на полицаите - видите ли, този не сте го хванали, видите ли, там са се скрили, в храстите. Напротив, огромната маса от полицейските служители са достойни хора, които достойно и качествено си вършат работата.