Софиянски: Десницата трябва да има общи кандидати за изборите
Софиянски: Десницата трябва да има общи кандидати за изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Софиянски: Десницата трябва да има общи кандидати за изборите
39641
Софиянски: Десницата трябва да има общи кандидати за изборите
  • Софиянски: Десницата трябва да има общи кандидати за изборите

Десницата да издигне общи кандидатури за президентските и местни избори наесен, призова в интервю за Дарик лидерът на ССД Стефан Софиянски. Той се обяви за създаването на демократичен алианс на извънпарламентарните партии в дясно и центъра, към който, ако желаят, да се присъединят и СДС и ДСБ. Софиянски смята, че са нужни предсрочни избори, защото Борисов и екипът му не се справят, а положението в страната се влошава. Ето какво още каза експремиерът и бивш столичен кмет за скока на цените на храните и горивата, за икономическата ситуация в страната като цяло и за предстоящите наесен избори:

Трябва да бъде ясно и на Дянков, и на Мирослав Найденов, да им е ясно в главата, че те предизвикват увеличението на цените и че основната причина за увеличението на цените е лошото боравене и с европейските пари, и с нашата земеделска субсидия, с нашата компонента. Ако те бяха работили добре, категорично казвам, днес цените щяха да бъдат съвсем по друг начин. За пример само давам страни като Франция и Румъния, които поискаха специално разрешение от Европейския съюз да си раздадат земеделската субсидия по-рано, казвайки, че са в криза. Очевидно за тези двамата България не е в криза. Нали, да, вярно, че Дянков всеки месец излиза от нея и затова някои искаха и още не са я дали и ако продължават резултатите върху цените на храните ще продължават да бъдат тежки. Да не говорим, че и следващата реколта се минира по този начин, да не говорим, че торовете, ако бяха купени навреме миналата година, имаха една цена, сега те вече, благодарение на странични фактори, се увеличават с 30-40 %, което отново оскъпява и следващата реколта. Затова да бъдем наясно, това, че в момента растат цените на бензина не е причината да са качени цените на основните хранителни продукти, които са резултат от земеделското ни производство.

Според Вас, това ли е решението, което в момента се обсъжда за намаляване цените на горивата, намаляването на дизела?

Не бива, в края на краищата ние трябва да имаме ясна политика. Това, което е типично за това правителство, е че то в нито една сфера няма ясна и категорична позиция. Напротив биодизелът безспорно участва във формирането на цената, но не е той причината и ние не трябва да го вадим. Защото или имаш политика за екология, или нямаш политика за екология. Ти ако искаш да следваш световните тенденции или евентуално да преодолееш някой от тях, ти трябва да търсиш начин да тушираш ефекта. Не можеш да свалиш цената на бензина и не трябва да я сваляш за всички, тя си е естествен процес.

Тоест според Вас няма спекула?

Не, не бих казал, че има спекула, още повече, че вносът е нормален. Защото преди една години не се говореше за спекула, а за спекула се говори когато цените в световен мащаб тръгнаха нагоре. Може и да има, не отричам, но във всеки случай не е това причината в момента да растат. Причината безспорно са някои от кризите, които настанаха в световен мащаб - вълненията в арабските държави, положението в Либия, сега тази ситуация в Япония ще донесе трусове в световната икономика, ще засегнат и нашата. Какво трябва да прави правителството? Няма Донкихотовци, не можеш да се бориш срещу вятърни мелници, а още повече, че никой от тези, които приказва сега, няма доблестта и достойнствата на Дон Кихот. Ти трябва да търсиш в случая да минимизираш ефекта. Политиката ти трябва да е насочена така, че да има обективен растеж. Не с изкуствени мерки да намаляваш цените, защото това е обективен процес. И ако днес успееш, каквито и мерки да приложиш, те са някакви краткосрочни, утре няма да успееш. Ти, виждайки тази тенденция, трябва да се бориш да минимизираш ефекта от нея, да се обърнеш към социално слабите, да се обърнеш там, където те имат тези необходими разходи от горива. Примерно да тушираш за някои слоеве от населението растежа на цените, от отоплението за този зимен сезон, на земеделеца да потърсиш начин, защото премахнаха субсидията за горивата, сега я смиват в някаква много неясна форма. Ако превозвачите наистина имат проблеми, а те не могат да нямат с нарастването на горивата, ти трябва да осигуриш съответното финансиране на общините примерно, които се разплащат добре и навреме с превозвачите. Изобщо мерките трябва да бъдат насочени към минимизиране на ефекта на ръ,ста. Не можеш да натискаш една пружина и да я държиш вечно натисната, в един момент тя ще ти изхвърли ръката, нямаш сили.

Има ли риск, според Вас, и в какви срокове икономическата криза да прерасне в политическа у нас? Това, което казвате, година и половина не се излиза от кризата, напротив, задълбочава се.

До каква степен може да се трансформира това в политическо напрежение, аз не мога да преценя. Защото бих казал тип диктатура, политиката на Бойко Борисов и плашенето на всеки, който дигне малко глас срещу него. И до известна степен така една медийна политика и отношения на медиите, които напомнят за Германия в края на 30-те години. Това всичко създава една атмосфера на липса на алтернатива, просто хората са плашени директно. Това създава липса на алтернатива - политическа и то няма политическа алтернатива, независимо, че аз смятам, че тя ще се роди, поне аз работя, за да я има. Липсата на политическа алтернатива не означава, че в един момент няма да дойде едно социално напрежение и да няма социална съпротива, от това се притеснявам аз. Политическата алтернатива на фона на тази изключително слаба работа на правителството, рано или късно ще дойде, но ако трябва да е изпреварено от социалното напрежение, тогава ще е лошо.

Смятате ли, че предсрочни избори ще има още тази година?

Да, смятам, че са необходими, защото Бойко Борисов не се справя, определено не се справя, екипът му не се справя. Всеки ден сме свидетели на конфликти, на напрежение, положението се влошава и ако ние не прекъснем този спад с нова политика в обществената сфера и в стопанската сфера, България твърдо ще се закотви на последното място в ЕС. Не че сега не е там, но поне с тая политика не виждам перспективите тя да излезе от тази ситуация.

Кои ще формирате тази алтернатива, за която говорите? Говорите за демократичен алианс. Кои партии вдясно или пък в центъра към момента сте в готовност да създадете такъв?

Ако трябва да обобщя нещата така, все стари муцуни, но от друга страна преходът, който днешните отричат всъщност ги доведе тях на власт. Нека не забравяме, че Бойко Борисов и компания влязоха в управлението като България беше член на ЕС и като България беше член на НАТО. Те влязоха при валутния борд, все някой я е свършил тази работа, колкото и да се отрича преходът. Да не говорим, че със зестра 10 млрд. евро от европейските фондове, която зестра обаче поради нескопосаност не може да бъде усвоена. В тази ситуация, в която сме днес, аз бих разгледал нещата така - в момента има един парламент, в който цари единомислие по много въпроси. Но по най-важния въпрос единомислието е: само да не се разпуснем. Така че и там вече реална опозиция няма. Затова аз разделям нещата на извънпарламентарна опозиция и на парламентарно представени партии. Разговорите, които ние, Съюза на свободните демократи, засега с успех водим са с всички извънпарламнетарни партии, които можете да се сетите. Като започнете от Интернет партията и минете през всички други партии и по-значимите като НДСВ.

Трябва ли вие извънпарламентарните и другите десни в Народното събрание да се обедините в общи кандидатури за вота на есен за президент, за кмет?

Да, да, трябва. Но не формално да се обединим ние с Мартин и Костов, дай Боже и това да стане! По-важно е хората да се обединят около тези кандидатури, защото в Парламента десните имат 14 души, да не ги бъркам. Аз бих погледнал нещата така, ако продължи това напрежение, да се формира една извънпарламентарна опозиция достатъчно авторитетна и влиятелна, която да почне да набира сили. Същевременно каквото могат колегите от Синята коалиция да направят в Парламента. Като видят, че не могат да направят в Парламента да дойдат при нас извън Парламента, тогава вече ще се създаде истинската алтернатива и истинската опозиция. Ако преценят, че местото им е в Парламента на този фон, тогава има и друго решение - те да определят кандидатури и ние да определим кандидатури и да минем през едни първични избори.

Понеже много имена вече се обсъждат за кандидати за президент, името на госпожа Кунева може ли да бъде обединително за партиите от дясно-център във и извън парламента?

За мен обединението е далеч по-важно да стане в съзнанието ни. Тоест какво бихме искали да направим. След това ще намерим хората, които биха го направили. Да, не за първи път казвам, преходът на госпожа Кунева от еврокомисар към президент на България е много логичен. Тя беше и си остава един от най-добрите еврокомисари. Но не съм говорил с нея, не знам дали ще се съгласи. Чета и аз, че тя би се кандидатирала. Затова ние, свободните демократи слагаме първо идеите, целите, принципите и ако около тях постигнем широкото обединение, смятам, че тя би била един от тези, които да ги реализира. Не забравяйте, че имаме местни избори, които също са важни.

Търся обединение около идеите. Да, работя, подготвил съм основни документи за обединение. Подготвил съм една сериозна програма за излизане от кризата и ако всичко това стане факт - отново подчертавам, ние знаме към какво се стремим, какво искаме, как да го постигнем - тогава вече лесно ще се намерят хората, които ще го реализират. Що се отнася до София, тя е ключова, ако успеем да направим един добър демократичен алианс, ключов град. Там ще трябва да изберем най-подходящия кандидат и ще трябва да се прецени дали аз съм или има други, нови хора, които може би биха донесли по-добри резултати.

Не е ли предизвикателство за Вас например да се кандидатирате за президент, защото дълго време работихте в общината?

Не, предизвикателство ми е да се върна на кметското място, не ми е предизвикателство да съм президент, за да направя ново сметище, защото боклукът още се хвърля, независимо, че си отидох заради него, на сметището, което построихме 1997 година. Оттогава Бойко пет пъти трябваше да е построил завода, по неговите думи, разбира се. Но това не е на дневен ред. На дневен ред е демократичният алианс президентската кандидатура и след това ще мислим за местните избори.

А предсрочните избори кога ги виждате, понеже казвате, че ситуацията съвсем скоро може да напомни тази, в която вие се наложи да станете служебен министър-председател на страната ни?

Мисля, че Борисов, подобно на една северноафриканска държава ще даде последно сражение на президентските избори. След това нещата могат да тръгнат бързо, ако той не спечели. Ако той спечели, понеже вече се вижда, че той не може да промени статуквото, ще трябва да изчакат редовните избори, ако издържат хората.