Сините са готови на коалиция за местните избори
Сините са готови на коалиция за местните избори / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с лидера на СДС Петър Стоянов в студиото на "Годината" на "Дарик" радио.

Откъде да започнем тази година? Първо с личното. Съжалявате ли, че не се кандидатирахте за президент. Някои казват, че може би можехте да станете президент отново.

Никога не се връщам назад. Все пак две думи за тези, които се чувстват огорчени, а някои дори предадени за това, че не се кандидатирах. Можех да стана президент вероятно, ако бях кандидат на всички десни сили. Ако всички бяха казали - забравяме стари конфликти, стари вражди и заставаме примерно зад Петър Стоянов, работим за реванш. Това не се случи. Няколко от десните сили откровено казаха: Ние имаме враждебно отношение към Петър Стоянов. Не само няма да го подкрепим, ще издигнем и друга кандидатура. Защо го правят? Това просто не е наша работа в момента. Би било глупаво да изляза като кандидат за президент, разединявайки и без това страдащата от толкова много конфликти и вътрешни разделения десница. В такъв случай никога нямаше да спечеля изборите. Щях да нанеса непоправим удар на СДС и щях да стана смешен. Всички щяха да кажат: заради амбициите си, заради мерака да е винаги президент, как пък не се спря пред нищо, дори и пред обединението на десницата. И тези, които сега казват, че г-н Неделчо Беронов изначално нямаше никакви шансове да спечели, тогава щяха да твърдят: Вместо един достолепен председател на Конституционния съд, който можеше да обедини десницата, заради мераците на тоя Петър Стоянов отново сме разединени и отново бити.

Вестник "Труд" озаглави ваш портрет "Раздвоеният". Вярно ли е, че се готвите да станете евродепутат, да напуснете лидерството на СДС или пък да носите две дини под една мишница?

Не, за всичко. . . Отнасям се, така, с, как да кажа, и приятелски, и на шега към всички тези писания. Истината е, че ние започнахме обсъждането на евентуалното подреждане на нашата листа за евродепутати. Всъщност истината е една. Ние обявихме преди всички политически партии своята предизборна кампания. Ние започваме да се готвим за избори за Европейски парламент и паралелно за избори за местна власт, и мобилизираме всичките си структури за това. Направихме и свой щаб. Председател на щаба е един млад човек, политолог, Димитър Аврамов. Без нито един глас "против" беше приета неговата кандидатура. Приехме и най-важното - приехме формулата за явяване на изборите. СДС се явява на изборите за Европейски парламент под марката СДС, без каквато и да е коалиция. И за да не прозвучи това самонадеяно, веднага казваме и следващото наше решение. Даваме пък пълна свобода на своите местни структури на изборите за местна власт да се коалират с всички дясноцентристки субекти, с които те преценят, че могат да спечелят най-много гласове.

По отношение на изборите за Европейски парламент. Тези малки десни и центристки партии, казвам малки, без да влагам никакъв обиден смисъл в това, които нямат намерение да се явяват сами, нито потенциал за това и са готови да партнират с нас, са добре дошли. Не просто за да ни подкрепят от позиция на силата - хайде бе, вижте нашата листа и ни подкрепете. Да дадат съвет, да анализираме заедно, да предложат хора, да, така, обсъждаме заедно тази листа. Защото ни се ще да върнем при себе си всички стари седесари, които ни напуснаха през годините.

Тоест не е ясно, че вие ще водите, че втори ще е Владимир Кисьов. Той впрочем отрича вчера пред в. "Стандарт". Трети е Филип Димитров.

Не, не, изобщо няма да вляза в тази интрига, защото всичко това ще се реши най-вероятно от средата на януари нататък. Всички варианти са възможни и отворени. Единственото, което ни интересува, е как СДС да спечели повече гласове на тези избори, как да върнем доверието на нашите избиратели и ние ще изберем най-добрата формула.

Добре, в с каква кауза отивате на тези избори и на следващите? Каква е каузата на десните, след като проектът ЕС вече приключва, влизането в ЕС? НАТО отдавна вече е факт. Досиетата, изглежда, ще бъдат отворени. Коя е каузата ви сега?

Веднага отговарям, защото това е според мен най-важният въпрос. Почти една година и половина този въпрос витае във въздуха. Смята се, че той е в основата на кризата, това е точната дума, която сполетя българската десница, особено през последните 2 години. Да, всичко това, което вие казвате, е вярно. България става член на ЕС като държава. Каузата сега става, след като изпълнихме първата кауза - България да стане член на ЕС като държава, сега каузата е всеки българин да получи своето индивидуално членство в ЕС, което означава българският гражданин да започне да живее така добре от материална гледна точка и така сигурно, както живеят гражданите, да речем, на Германия, на Холандия, на Чехия или на Словения. Тоест тази кауза си заслужава не по-малко от първата. Дотук каузата ни беше по-скоро абстрактна, България член на НАТО и ЕС. Сега каузата придобива по-конкретни измерения. Затова от половин година в СДС правим точно това - излизаме от омагьосания кръг на голото опозиционно говорене и отричане. Да, ние категорично ще критикуваме тройната коалиция за всички безобразия, които нейното правителство прави, но в същото време ще показваме рецептите за по-добро решаване на всички проблеми.

Само че тройната коалиция говори същото като вас и хората започват трудно да различават.

Ама оттук нататък, г-н Вълчев, трябва да свикнем с едно - свърши ерата на политиките на цивилизационен сблъсък. Оттук нататък политиките ще бъдат далеч по-конкретни и по-трудно защитими и различими. Защото досега сблъсъкът, да речем, преди 10 години, когато аз встъпих в длъжността президент, сблъсъкът беше ясен - Петър Стоянов е за НАТО и ЕС; БСП, начело с тогавашния й председател Георги Първанов, са против, грубо казано. Тоест изборът беше много ясен, много релефен, много категоричен. Сега ще трябва да се борим между избор за политики, а това е много по-сложен избор. Става въпрос за размера на данъците. Става въпрос за осигурителния праг. Става въпрос за. .

Ами да, обаче, ето, левицата намалява данъка върху печалбата на 10 процента.

Прекрасно, от три години. . .

Кауза на десните.

На десните. От три години пледираме за това. Фактът, че след три години ние успяхме да доведем нещата дотам, че левицата да ги приеме, е радостен факт. Това не означава, разбира се, да ругаем левицата. Това означава честно да кажем, да, независимо че е сторено от левицата, ние смятаме, че това е добра стъпка. Но мислим, че това е една малка стъпка. Могат да бъдат направени още много стъпки в тази посока - въвеждане на плосък данък, намаляване на ДОД за българските граждани, който сега е несъразмерен с корпоративния данък. И най-важният въпрос, разбира се, според мен, на който СДС обръща изключително внимание - начинът, по който се усвояват парите от европейските фондове. Аз твърдя, че политиката в България през последните две години, колкото и малко да се говори за това публично, е подчинена не толкова вече на идеологеми, колкото на задаващите се 11 милиарда евро пари за усвояване от ЕС.

През тази година се появиха обаче и други, които обещават да говорят като вас, които се обявяват за опозиция - ГЕРБ на Бойко Борисов. . .

Това е хубаво, значи сме ги заразили.

. . . обединението на Димитър Абаджиев, Елеонора Николова, която впрочем напуска ръководството на СДС и това е една от новините на тази седмица.

Това е прекрасно.

Това не е прекрасно, че напуска.

За Елеонора Николова ли говорите?

Да, да.

Елеонора Николова, за да затворя тази скоба, казусът с Елеонора Николова за нас приключи. Вчера, завчера всъщност Софийската организация на СДС предложи на нейно място в НИС г-н Мартин Димитров.

Той няма 30, той е млад човек.

Той е точно на 30 години. Един млад човек, един човек, който е, така, доказан, великолепен професионалист, който е прозападано ориентиран човек, който вече има опит в ЕС. Така че на мястото на Елеонора Николова влиза един, нека да кажа направо, и по-подготвен, и по-перспективен човек. За нас този казус приключи.

От нея по-подготвен?

Да, да, разбира се, разбира се.

Спомням си колко пък я хвалехте и преди.

Съвършенството няма таван, г-н Вълчев. Разбира се, че г-жа Николова е един великолепен и подготвен юрист. Тя все пак е човек, който принадлежи на моето поколение. Ние трябва да признаем, че хората, които идват след нас, са, така, и по-адапативни към новата среда, и с по-свеж поглед към света, и по-европеизирани. Няма как, те са хората, които идват на нашите места, това е истината.

Но идва ли ГЕРБ на мястото на СДС?

Разбира се, че няма как да дойде на мястото на СДС, защото СДС, убеден съм, след изборите за Европейски парламент ще заеме отново мястото си на водещата политическа сила в центъра и вдясно. Ние сме убедени в това. Така и ще правим кампанията си за тези избори за Европейски парламент. Така с доза оптимизъм, много практично, с много ясни послания в никакъв случай няма да се замотаваме повече в тази нелепа дясноцентристка интрига какво казала Елеонора Николова, пък какво отговорил еди-кой си, пък какво казал Бойко Борисов. Това не ни интересува чак толкова много. Искаме да се занимаваме с конкретни неща и имаме сила за това, уверявам ви. Ще видите в нашата листа и много млади хора, хора, които тепърва ще дадат заявка за участие в политиката. Разбира се, много малко от тях ще се видят в Европейския парламент, но какво от туй. Те ще минат един прекрасен политически тренинг. След тях ще трябва да ги видим в листите за общински съветници, за евентуални кметове. Изобщо тази подмяна на поколението и тази подмяна на едната политика с прагматична политика ще трябва да я направим през следващата година. Това е изключително тежка, сериозна, отговорна, но и същевременно привлекателна задача. Има голямо предизвикателство в това.

Около изборите за Европейския парламент се очертава един сблъсък, в който има много символ - дали българите, които не живеят в България и са извън границите на ЕС, трябва да участват в тези избори. Има и логика. Ами те сега не са от ЕС. Откъде накъде. . . не са на територията на ЕС, откъде накъде ще избират кой да ги представлява в Страсбург? Други казват, да, ама са граждани на държава, която е член. Каква е позицията на СДС?

И този спор е буря в чаша вода. С две думи, тези избори са за Европейски парламент, не за Българско народно събрание. Нормално, логично и оправдано е да гласуват онези български граждани, които живеят на територията на държави, членки на ЕС. Разбира се, можем да водим един теоретичен спор с вас и два часа, никаква файда от това. Това е нашето предложение. То е много ясно, много категорично. В никакъв случай не го намирам за дискриминационно. Друга би била ситуацията, ако се гласуваше, да речем, за народни представители в българския парламент.

Друга буря в чаша вода от седмицата е тази интрига с БСП, която иска да вземе един от евродепутатите на ОДС с мотива, че ОДС през тази година е, как да кажем, намалял като парламентарна група. Това е повод впрочем да изкоментираме и това, което се случи с проекта обединена десница, който ОДС се опитваше да направи през предпарламентарните избори.

След последните парламентарни избори.

Да, с последните парламентарни избори.

Няма да се връщам в миналото. Казах, искаме да избягаме от тази дясноцентристка интрига.

Да кажем, понеже не сме телевизия, че три пъти Петър Стоянов махва назад ръка, че няма да се връща в миналото.

Ами да, даже и езическите ни обичаи предполагат такива жестове, лошото да остане в миналото, в старата година.

Както това не. . . Имаше и толкова хубави неща в миналото, малко по-далеч обаче, когато бяхте президент.

Нито едно хубаво нещо не може да излезе медийно тогава, когато има някакъв тип партийна интрига. Ето, ние имахме национален съвет преди два дни. Аз мога да ви кажа отговорно, взехме великолепни решения. Хората ги приеха, така, много ентусиазирано. Имаше атмосфера, имаше атмосфера. В момента, в който г-жа Николова подаде оставката, това стана новината. Елеонора Николова подава оставка от НИС на СДС. Затова искаме вече да се разграничим категорично от това.

Но нека да отговоря на въпроса ви. ОДС като парламентарна група в българския парламент трябва да има двама представители в Европейския парламент. Много категорично, бих казал, гневно защитих вчера тази позиция пред представителите на БСП. ОДС продължава да е най-голямата парламентарна група, по-голяма и от тази на ДСБ, и от тази на БНС, и от тази на "Атака". Впрочем всички тези, изброени от мен, нямат никакви претенции и всички

смятат, че претенцията на ОДС за двама души е напълно закономерна. Абсолютно нелогично би било, ако щете, и политически неоправдано би било БСП да влиза в такъв скандал с нас по един подобен повод. Става въпрос все пак за евродепутат за 4 месеца, не повече. През тези 4 месеца ОДС ще има двама евродепутати и аз мисля, че това трябва да бъде решението на българския парламент. А след това избори. Каквото сабя покаже.

Добре, понеже вървим към обобщенията. Урокът за вас на 2006 г.?

Това, което със сигурност ме научи последната година, е, че от 1 януари 2007 г. влизаме в епоха на нова политика, много прагматична, много ясна, много категорична. И който от българските политици и политически партии не е разбрал това, ще бере много ядове, ще се срещне с много трудности. Свърши политиката на цивилизационния сблъсък. Аз, така, бях човекът, който въведе това понятие преди 10 години. Говорихме за цивилизационен избор. Сега виждаме, че всички политически партии в България приеха и членството ни в НАТО, и членството ни в ЕС. Оттук нататък обаче трябва да имаме още нещо. Но огорчението на милиони българи, че това не се случи при управлението на десницата, че това ще се случи не при управлението на БКП, отдавна вече се нарича БСП, но ще се случи при управлението на няколко фамилии и представителите на няколко икономически кръга, които разбраха, че по-добре е да управляваш България не посредством комунистическа диктатура и методи, които са отричани и заклеймявани от целия свят, а посредством икономически лостове, такива, каквито дава и ЕС. Разбира се, няма какво да им се сърдим на тях. Трябва да се сърдим на неспособността на десницата да използва националната енергия и да се сърдим на онези хора сред нас, които с такава лекота подаряваха през годините властта на БСП - и икономическата, и политическата, че сега ние трябва да стоим отстрани и да ръкопляскаме за това, че представителите на БСП ще вкарат България в ЕС - нещо, за което нашите родители и ние се борим последователно вече две поколения.

Докога ще продължи това според вас? Понеже след малко в това предаване ще обявим политика на 2006 г., няма да ви изненадам, като ви кажа, че това няма да е човек от десницата, но пък е честно да кажем, че вие сте първият политик на годината, когато

започна тази класация през 1996 г. Тъкмо бяхте спечелил впрочем и президентските избори. Та кога виждате отново, хайде не вие, нека не бъде личен въпросът, лидер на десните да бъде политик на годината?

Аз никога вече няма да бъда политик на годината, това е без съмнение. Но аз ще бъда изключително удовлетворен, ако поработя още няколко години, за да подготвя почвата следващият политик на годината да бъде политик от десните партии, да бъде един

почтен, да бъде един, така, професионално подготвен, един открит десен политик. Удовлетворението ми ще бъде, някъде на втория или на третия ред на балкона, да отиде този човек, как взема приза и да си каже: ето, България постигна онова, за което се борихме. Дай боже, да се случи, разбира се, защото ни чакат много, много предизвикателства след членството ни в ЕС.