Сидеров: Първо българите тук да могат да правят бизнес, после да мислим за чужбина
Сидеров: Първо българите тук да могат да правят бизнес, после да мислим за чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сидеров: Минималната работна заплата трябва да се увеличи
39668
Сидеров: Минималната работна заплата трябва да се увеличи
  • Сидеров: Минималната работна заплата трябва да се увеличи

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров, събеседник в „Седмицата” на Дарик.

Както питат социолозите преди изборите, ако изборите бяха сега, как бихте гласували. Ако имаше вот на доверие или недоверие сега за правителството, как бихте гласували?

Абсолютно няма време, няма нужда тук да размислям. Естествено бих гласувал за подкрепа на правителството, тъй като, казвал съм го хиляди пъти, пак ще го повторя, обратното означава хаос, дестабилизация - нещо, което го искат такива кръгове, които аз ги наричам мафиотски, свързани с подземен свят, свързани с далавери, свързани с едно минало, което беше ограбване на държавата. Така че тук спор няма, ще подкрепя правителството. И наскоро казах също така в едно-две интервюта, подкрепям лично амбицията на Борисов да дръпнат нещата в България. Оттам, аз съм казал също, той има абсолютната свобода, право, отговорност да сменя, да маха хора, да подменя и трябва да го прави по-смело според мен.

Сега е важно да изясним позицията ви, защото, от една страна, вие като че ли повече мълчахте през последните седмици, от друга страна, вашият евродепутат Слави Бинев даде едно интервю, което беше възприето като, как го нарекоха, приятелски огън. Той каза, че премиерството пречи на спортната кариера на Борисов. Това в разговорите на премиера, ако се беше случило на друг, жална му майка. Това обаче не е...

Това са спортни закачки някакви от миналото между тях, но това в никакъв случай не е...

Не е политическата...

Г-н Бинев е един... по-свободна художествена единица, мога да кажа, той не е и пряко свързан с партията, не е линия на партията. Т.е., когато имам да кажа нещо по отношение на правителството, аз го казвам ясно и не е вярно, че съм мълчал. Напротив, в последните седмици имаме една много силна активност по теми, свързани с признаването на геноцида над българите в Османската империя. Сега знам, че някой може да каже „ама това ли е най-важният въпрос”. Когато сложим...

Там не получихте подкрепа от тези, които вие подкрепяте.

Това е важен въпрос... част от депутатите на ГЕРБ гласуваха в подкрепа, друга част се въздържаха, не бяха сигурни в себе си.

Нямате ли условия към ГЕРБ? Ето например за такива неща...

Аз съм убеден, че те ще стигнат до идеята да подкрепят това наше предложение, тъй като... Трябва да имате предвид, че ГЕРБ е партия, която на върха на вълната, беше на вълната на доверието, което хората дадоха на Борисов, изведнъж се събраха страшно много хора, направиха голяма парламентарна група. Това е нещо подобно НДСВ, както беше. И съвсем логично е в такава голяма и недостатъчно улегнала с времето парламентарна група да има неяснота по разни въпроси. Аз затова казвам пред тях стои въпросът и срокът за тяхното култивиране по отделни теми. И смея да твърдя, че „Атака” в това отношение дава тон по теми, които сме ги разработвали, които са за нас много добра и здрава идейна база. Ето по въпроса за геноцида например аз им казах много ясни аргументи. Там контрирането беше, че не може парламентът да се занимава. Дадох пример с четири случая, в които Европейският парламент е взел решение и определя като геноцид депортирането на чеченците през Втората световна, избиване на цигани по време на Втората световна война, в Босна случая и т.н. Т.е. може парламент да се занимава и с това. Така че аргументите са налице, остава времето, в което те да узреят за това да го приемат. Същото е с новините на турски, същото е с други...

За тях ще поговорим. Имате ли политически условия към ГЕРБ, за да продължите подкрепата си?

Условията са нещо, което е много интересно, много вкусно и пикантно звучи за медиите, защото всички, когато правя интервюта, когато ме питат за отношението към ГЕРБ, някак си очакват ние да се скараме. Това, разбира се, ще бъде много интересно, поне една седмица ще бъде основна тема. Но аз казвам „добре, какво следва за България, кое е отговорното мислене - да създадем един бърз скандален пиар или да се държим държавнически”. Аз избирам второто с цената понякога на негативи, с цената на критики отляво и отдясно, но отговорното поведение, което означава стабилизиране на държавата, прекратяване възможността на шанса да се върнат тези, които се сега лаят, джафкат, нападат отляво и отдясно - БСП, ДПС, сините вече, те са в  един хор, един отбор. Те, виждате, че си измислят от девет кладенеца вода носят. Скоро гледам в едно предаване, западащо, със западаща публика, появил се г-н Станишев с едно бурканче, моля ти се, и носи, като все едно носи урна, с малко черен хумор, ама все едно носи урната с праха на някой покойник. Викам тоя човек какво носи, тук нещо ще показва урната с праха на някой роднина ли. А то се оказа, че той носел материали, кой знае откъде взети, за да изобличава строежа на магистралите. В момента, когато нещо се строи наистина, те търсят пак да развалят нещата, вместо да кажат „абе, най-после, най-после тая отсечка ще стане, ще може да се пътува по нея”, те са тръгнали да правят фалшификации, да носят пепел, прах и т.н.

Е, не, вие казвате, че са фалшификации, но може да се гледа и от добронамерена страна, че искат да стане като хората.

Ако искаха да стане като хората, щяха да го направят, имаха възможност, управляваха. Не, не искат да стане, искат да развалят, точно това е. Това е разликата между моята критика и тяхната. Аз също имам критика към ГЕРБ.

Каква е вашата критика към ГЕРБ?

Моята критика е критиката на загрижения за съдбата на страната човек, а тяхната е, ей така, да се развали на всяка цена. Нашата критика е по теми, които са характерни за „Атака”. Това са отношението към Турция, нейното влизане в евросъюза, отношението към ислямизацията на страната. Там трябва една по-строга политика държавна...

Тая седмица турският вицепремиер Бюлент Арънч в Бурса е говорил срещу, цитирам, ксенофобските настроения на някои български политици и конкретно вашите.

Слава богу, външно министерство, мога да кажа, по наше настояване, много настойчиво искане на „Атака”, връчи нота. И правилно. Най-после се държим като държава с достойнство. Не може един чужд вицепремиер да се изказва по определени партии какви са те. Това е недопустимо - намеса във вътрешни работи. Навсякъде по света ще има реакция. Слава богу, най-после българската държава показа, че може да реагира. Пак мога да кажа, че това е под влияние на "Атака", защото във Външно поначало има една инерция. Там има доста пластове за разчистване според мен, но там има една инерция да се мълчи, когато има удари по страната, когато се накърнява национално достойнство, когато някой нещо казва за България или пък прави. И е имало много случаи, в които ние сме искали реакция, тя не е била налице. Ето, в случая виждаме една правилна, една точна реакция на Външно.

Как си представяте осъществяването правата, хайде да ги наречем, на компактни групи от другоезично население в България да получават новини на родния си език? От вашия протест пред БНТ и в БНТ аз поне разбирам, че вие не сте против въобще те да получават новини на родния си език, а търсите друга форма. Кажете вашата форма.

Такива новини и предавания не трябва да бъдат в националния канал на държавната телевизия.

А къде?

Той е засега само един канал. В някакви регионални станции, в някакви...

Това няма ли да е по-скъпо обаче сега България тепърва да произведе такива регионални програми само в регионален ефир?

Значи поначало, ако питате за моето мнение, аз смятам, че не трябва да се харчат пари за изкуствено създаване на програми на, понякога почти несъществуващи езици, само и само, за да се...

Е, за турския спор обаче няма, нали?

За турския спор няма, но официалният език в България е българският.

При ромите ще е по-сложно на кой от всички диалекти да стане.

Аз не виждам причини българската държава да харчи пари, за да стимулира сепаратизъм. Защото да се поощрява говоренето на турски, при положение че в тези райони, където живеят тези хора, те български не говорят, изкуствено да се поощрява говорене на турски, е просто антидържавна политика.

А трябва ли българската държава да настоява в Молдова, в Украйна, в Сърбия да има програми на български език?

Категорично, не само ние. Ние това го правим като партия...

Това не е ли обаче двоен аршин...

Спрямо българското малцинство в Сърбия го правим от години, поддържаме ги там, настояваме за това.

Няма ли да загуби аргумент обаче? Те ще казват вие пък на тия, дето живеят на ваша територия, не им давате...

Разликата веднага я обяснявам, в тези държави, за които говорим, примерно Сърбия, Гърция, но Македония най-вече, това са...

То Македония много не е ясно на какъв друг език, освен българският ще си...

Но примерно малцинствата нашите в Сърбия, това са малцинства, които са след орязване на българската държава. Докато тук хората, които претендират, че говорят турски, те не са някакви части от турска нация, каквато няма междувпрочем...

Е, добре, а в Украйна, Молдова...

...орязани, а това са примерно т.нар. помаци, които между другото не говорят турски, това са българи, ислямизирани, знаем го това нещо. Тези хора сега им внушават, че те са турци... Това е сепаратизъм.

Това със съседните държави е силен аргумент, което казвате, обаче примерно с какви очи ще искаме в Молдова или в Украйна да има български програми за компактните маси там българи?

Молдова и Украйна, Бесарабия, това са маса от българи, които са избягали от България по време на една от руско-турските войни 1828-1829 г., когато, предвождани от Дибич, руските войски отиват до Одрин и, за съжаление, тогава не се освобождава България, и тогава цели маси, цели околии - Ямболско, Сливенско, бягат и отиват, и се заселват.

Да, но това не са изконни български територии, нали, освен това и в широк смисъл, в най-широк...

Ако погледнем в исторически план - са, те са част от стара Велика България, Кубратова. Но това са компактни маси българи, които са се заселили, бягайки от унищожение. Т.е. исторически няма никакъв спор, че това са българи, и те трябва да имат правото да говорят и да учат език.

А не е ли в интерес на България да се опитва тези, които са български граждани в Турция...

Тук, у нас, никога не са се заселвали турци, бягайки от някъде от унищожение, да се заселят тук... Виж, арменци така са се заселвали. Но турци никога. Впрочем един от големите лидери в Османската империя, Митхад паша, пише 1868 г. една статия, в която обяснява, че живеещите на българска територия не са турци, това са ислямизирани българи. Това още преди Освобождението. Митхад паша е образован човек, завършил Сорбоната, един от...

Тази теза, ако я продължим обаче, излиза, че и тези, които бяха принудени при Живков да отидат в Турция заради смяната на имената им, също са такива ислямизирани българи...

Точно така. Точно така.

...и тогава излиза пък, че България има интерес да настоява в Бурса да има поддържани от турската държава програми на български език?

Естествено, да, точно това трябва да настоява България. А не да се гъне пред Анкара и да изпълнява...

Тогава обаче пак няма ли да е силен аргументът, ако казваме „ето, ние в нашата държавна телевизия имаме такава програма, искаме и вие да направите такава програма на български език”?

Ако се използва като аргумент - да, но не и в националната, в Канал 1. Ние с г-жа Анкова по това постигнахме съгласие. Тя е съгласно с това, че никоя европейска телевизия няма в основния си канал новини на друг език освен...

То целият проблем е в парите да се правят други канали, нали, това е проблемът?

Ами, парите... държавната телевизия получава достатъчно бюджет. Аз мисля, че ако има желание и воля, може да се направи.

Ще вкарате ли предложение в промяна в закона, това впрочем къде е уредено, в Закона за радио и телевизия вероятно, новините на турски?

Най-късно до септември те ще паднат от Канал 1, това искам да съобщя на слушателите ви.

Защо, как ще паднат?

При всички случаи ще бъдат изместени от Канал 1. Това...

Къде ще идат?

Това като споразумение го постигнахме с г-жа Анкова. В някакъв друг канал, в някакво друго... може би. Според мен лично не трябва да ги има изобщо. Но все пак отпадането от Канал 1 за нас е първостепенна цел и задача. Ние продължаваме там нашия протест и ще искаме незабавно да бъдат свалени. В това отношение не се разбираме с г-жа Анкова, но ще продължим да го искаме.

Тя ви е обещала казвате, до септември, че няма да са по Канал 1.

Септември, октомври най-късно, те ще паднат от Канал 1, това мога да кажа със сигурност.

И ще отидат в регионалните програми?

Вероятно, вероятно. Макар че, пак ще повторя, въобще нямат място в България новини на турски език.   

А промяна в закона няма да предлагате?

Ако се наложи, промяна в Закона за радио и телевизия, има един текст, който...

Той говори за предавания.

...не е прецизен, може да се прецизира чл.49 и може да се прецизира текстът. Така, че може да го... Ще внесем и там поправка и ще настояваме. Това са част от нашите битки.

А въпросът за референдум по този въпрос за новините на турски стои ли? Вие с Бойко Борисов бяхте говорили преди повече от година, година и три, четири месеца по тази тема и той даже първо прие, но в това студио отстъпи и вие тогава, пък си спомням, че го разбрахте, че е отстъпил.

Проявих разбиране наистина. И година и половина проявихме разбиране, че има важни проблеми на кризата, икономически и т.н., трябва да се решават и затова го оставихме на втори план...

Ако ГЕРБ не ви подкрепи, г-н Сидеров, до септември, когато очаквате този въпрос окончателно да бъде решен, ще продължите ли да подкрепяте ГЕРБ на общополитическо ниво? След като за малко искания, които правихте, не ви подкрепят.

Ние не сме някакви дечица, които да се нацупят, да тропнат с краче и да кажат „ние сега пък се сърдим”. В политиката няма сърдене, това не са някаква ученическа компания, нещо гаджета, да се разсърдят и да се сдобряват. Тук става дума за отговорност. Подкрепата ни за ГЕРБ няма нищо общо с нашата линия, идейна на „Атака”. „Атака” си е „Атака”. Ние си следваме нашата линия. Когато дойде моментът, когато „Атака” е управляваща, има мнозинство, имаме правителство, което сега не е така, тогава вече тези неща ще бъдат реализирани 100%. В момента подкрепата ни за ГЕРБ е, за да не се върне управление с мандат на ДПС например, бесепарско, комунистическо, прокомунистическо и т.н. Така че то няма пряка връзка с това дали ГЕРБ приема нещо, наполовина го приема или на 30%. Както иска да го приема ГЕРБ, ГЕРБ си е ГЕРБ, „Атака” си е развивала тези идеи, преди даже да се появи ГЕРБ.

В края на февруари обръщате внимание на проблем, който очевидно стои пред България. Казвате в Стара Загора на събор на партията си, че настъпва вълна от бежанци и затова са нужни гаранции от ЕС при влизането ни в Шенген. Каква е вашата позиция? Трябва ли България да бъде готова да приеме бежанци?

По въпроса за Шенген трябва много по-детайлно да се дискутира. Аз не виждам такава задълбочена дискусия. Наистина има огромна опасност и тя даже не е свързана сега със събитията в Либия или Египет, а тя си стои тази опасност, и преди това беше. Става дума за следното. Между Турция и Гърция има една ивица от 12 км, която не се охранява добре и през която всяка седмица влизат по няколко стотин до хиляда човека, които не са от Либия, те са от Афганистан, Пакистан, Ирак и т.н. Това е поток, който минава и като влезе в шенгенското пространство, за него вече цяла Европа е на длан.

Да, но как да се държи България...

Ако ние не сложим бариера, ще бъдем пред риска да ни залеят, всяка седмица да влизат по 2000-3000 човека тук... Ще бъде опасност за нас...

Да, но нали трябва да има общ критерий, при хуманитарни кризи, предизвикани от войни, например бежанска вълна от войни, трябва ли да приема България или не. Тук отговорът изглежда по-лесен, поставяйки преграда пред арабите. Изглежда по-труден, ако, когато кажеш „а ако хуманитарната криза е земетресение и японци... 1000 японеци поискат да дойдат в България, за да се спасят от разрушение”...

1000 японци, ако дойдат в България, аз ще пледирам с две ръце „за”, защото това е...

Да, но не можеш да кажеш японци да идват, араби да не идват.

...организирана нация, това е нация, която показа чудеса след Втората световна война. Това е една много дисциплинирана нация.

Но вие сте против геноцидите, против разделянето на народите на някакви признаци.

Те, народите, са си разделени и без да го посочвам аз. Но тук, в този план, мога да кажа следното. Има богати, развити държави, западни, начело със САЩ, защо те не отворят врати да приемат една вълна от бежанци от Либия, от Египет, от Йемен, от където има? Защо трябва в България? Ето, виждате тук един неприятен двоен стандарт. Понеже ние сме били тук, на границата, ето, дайте при вас. Същото нещо е с циганския, ромския въпрос. Връщат ги от Франция - дръжте си ги тук. Чакайте, нали сме едно пространство. Ако обичате, заповядайте, всеки български гражданин е с равни права. Приемете ги там. Преди години швейцарският посланик беше дошъл да пита каква е политиката на „Атака” в парламента и си говорим. И той ме пита „за циганите, какво мислите”. Аз му казвам така: „Ваше превъзходителство, предлагам ви да направим един опит такъв. Приемате 150 000 примерно цигани от България, настанявате ги, интегрирате ги, вие сте развита, богата държава, демократична. Ние ще ходим с тефтерчета след вас и ще си записваме какво правите, за да приложим този опит. Той мисли 30 секунди, засмя се на глас и каза - добре, добре, друг въпрос да ви питам. Ето, виждате ли, значи тези добре развити държави, богати, устроени, казват на нас - вие, там, вижте, оправете се с бежанците, оправете се с този въпрос, с онзи въпрос. Дори не се финансират тези неща, не искат дори пари да дават, а какво остава да кажат - нека вълната от бежанци да дойде примерно в Щатите, в Канада. Защо не отидат в Германия или във Франция? Междувпрочем във Франция и в Италия има много силни настроения против. Там в момента, знаете, партията на Льо Пен е във възход. Марин льо Пен, дъщерята на Жан-Мари льо Пен, е в момента по-избираема от Саркози, сочат проучванията. Всичко това се дължи на огромния поток от емигранти, които заливаха през годините Франция и които създадоха настроение, че това свободно придвижване на хора, без регламент, започва да застрашава европейската цивилизация.

Трябва ли тогава България да участва в плащане на цена тези хора да остават по местата, където живеят? Защото те живеят там лошо, не могат да се оправят, нямат вода, нямат енергия, нямат храни…

А, как да нямат? Либия има петрол, по-богата е от България. Да се устроят, не е голяма по население държава, да се устроят, да има вода, да има всичко. Защо трябва да се местят от Африка в Европа? Защото в Европа вече някой е създал условия цивилизационни. Е, не става така...

Да, въпросът е, трябва ли според вас Европа, Щатите, България като част от Европа, да плаща цената на това те да останат там?

Преди всичко трябва да го плаща развитият свят, този, който сега ни дава уроци по...

То ние не сме ли вече част от него? Не се ли възприемате вие така, като политик на една държава, която е развита и която е от първите петдесет в света...

Аз имам самочувствието, че сме една от старите европейски държави. Въпросът е, че по показател стандарт на живот сме назад. Това е лошото и това е, което мъчи българина, че...

Не, ние сме назад във… зависи къде. Ние сме последни в Европейския съюз…

Плащаме европейски цени, а нямаме европейски доходи.

…но в света не сме назад.

И като нямаме европейски доходи, като са сравними нашите доходи с африканските, няма никаква логика да приемаме африканци. Нека да направим така, че България да стане и по доходи развита, както една западноевропейска страна, и тогава да мислим... В момента ние сме все пак една държава, която е отскоро в евросъюза, в която все още има хора, които отиват да емигрират, да работят, икономически емигранти, в други държави. Това означава, че не сме на ниво, на което трябва да бъдем.

Казвате, че по ваши изчисления само през 2010-та от България са изтекли 10 млрд. лева от оборотите на чуждите търговски вериги. Вероятно включвате не само търговските вериги, а комуникационните оператори…

Не, не, това са само магазини - супермаркети, молове...

Само магазини, така ли? 10 млрд.

Да, да.

Е, как да бъдат спрени те? Какво всъщност предлагате да се направи с чуждите търговски вериги, които имат хипермаркети из цяла България?

Просто да бъдат български, да бъдат български.

Как ще стане това?

Тогава тези пари няма да изтичат. Както ЕРП-тата, както операторите...

Добре, как да стане с магазините? Това форма на национализация ли да бъде, да се забрани ли например австрийски, германски вериги да отварят магазини тук?

Не да се забрани, но да не се поставят... Значи, първо на тях им бяха дадени преференции. Когато бяха първите вериги тук, влязоха големите супермаркети, беше създадена специална междуведомствена комисия от тогавашното правителство, това става дума за 1997-2000 г., която комисия направи всички предпоставки те да получат пълни преференции. Една българска фирма ако тръгне да прави това нещо, тя ще се спъне в 100 пречки и накрая ще се откаже. Говорим не за национализация, а за българизация...

Това в исторически план. А какво предлагате сега да стане на практика с тези магазини, които ги има вече?

Сега предлагам да се направи така, че български фирми да ги притежават. Те може да са частни, може да са смесени, може да са, ако щете, може да са общински...

Като технология как си го представяте? Идеята е ясна.

Със създаване на условия. Държавата, общината, това са администрации, които трябва да създадат условия. Това са лостове, бутнеш го насам, улесняваш, тръгва по тези релси, преместиш го, тръгва по други релси. Това е ролята на държавата. Аз не казвам държавата да върне социалистическата...

Това няма ли да противоречи на ангажиментите, че ние ще даваме равни условия, равни условия на всички, които са в Европейския съюз? Тоест не можеш да кажеш само на този, който е българин…

Те не са равни, защото една огромна верига идва тук и казва... Аз един пример ще дам с един наш месопроизводител, който ми разказа следното. Идва голяма западна верига и казва - „аз ще купя твоя завод”. Той е направен по всички европейски стандарти. Човекът се е старал, мъчил се е. Той казва - не го продавам. Онзи му казал - ти ще клекнеш, ние като дойдем тук, голямата верига, като направим дъмпинг в цените... сега в момента да не давам пример с една верига, която го прави, нали, където всеки ден реклама тече... И като клекнеш накрая, вика, ще те купя за без пари. Ето това му е казал ясно, директно, арогантно. И той вика - бях шокиран. Този човек, който влиза в моята фабрика, където аз съм... с бели маски, работят хората, той влиза с цигара в устата, това е представител на голямата верига, пред която ние всички коленичим и казваме - чуждият инвеститор. Не, това е колонизатор. Пак казвам аз, това са колонизатори. ЕРП-тата, ето, сега виждаме... Ето, в днешната преса, започнаха вече... „24 часа” преписа от вестник „Атака” ЕРП-тата били вредни за обществото. Вече десети брой ние публикуваме одита на ДКЕВР, в който се казва шокиращи неща за ЕРП-тата, нарушения груби, безобразни, раздуване на цените, абе безобразни просто корупционни практики. Е, добре, това е основание да му отнемеш лиценза. Аз не казвам тук комунистическа национализация. Чисто юридически издържано разваляш договора и казваш - ако обичате, сбогом, чао. Те за пет години, шест, откакто притежават ЕРП-тата, 33% продължават да са държавни, те не са платили лев дивидент. Събрали са се около 450-500 милиона вече. Защо държавата не си ги иска? Ето това е моят въпрос сега към кабинета, към г-н Трайков, министъра на икономиката - защо той не е поставил искане? Да не би защото е работил в EVN преди това? Питам. Риторичен въпрос. Защо не си иска държавата полагаемото? Това са 450 млн. дивиденти. Те изнасят огромни печалби, тези ЕРП-та, подиграват се с нас, вдигат сега от 1 юли искат да вдигнат тока с 15%, защото щели да подобряват мрежата. Ами, те преди да бъдат направени сделките, държавата вложи над 300 милиона капиталовложения и им ги даде така. Т.е. няма никакво основание за вдигане на тока. Затова казахме шефът на ДКЕВР, категорично да заяви, че няма да позволи не 5%, а 0%, 0,5%...

Има ли основания да се увеличи минималната работна заплата и пенсиите?

Минималната работна заплата трябва да се увеличи.

От 1 юли тази година…

...защото тя в момента е под реалния праг на бедността. Това нещо все пак... тук синдикатите са прави, защото не може под прага на бедността да държиш минимална заплата. Друг е въпросът, че самите заплати, ако бъдат вдигани, те засягат държавния сектор само, чиновниците, тези, които са на държавна заплата. Но в частния сектор, който е преобладаващ вече, държавата няма как да принуди или административно да наложи какви заплати да се получават. Там нещата трябва да се стимулират по друг начин, да се създават условия за развитие на предприемачество истинско, а не на колонизация. За ЕРП-тата казах, трябва да бъдат развалени договорите и изгонени от България. Мобилните оператори - също. Това са гарантирани печалби за България.

Да бъдат изгонени?

Развалени договорите и да бъдат в български ръце. Разбира се, прави се прозрачни конкурси...

Ами, ако се направи прозрачен и се яви чужд, който отговаря, нали, ти не можеш да напишеш да е българин до девето коляно бил, може да дойде турчин примерно или… е, хайде, Турция не е в Европейския съюз… да дойде французин…

Защо не? Аз знам, че в Полша например има такъв норматив. Идва голяма компания, примерно „Кока-кола”, и иска да дистрибутира. Казва се така - добре, но всяка дистрибуторска фирма, която ще продава вашия продукт, трябва да бъде 51% полска. Защо не?

В смисъл полска…

Полска като собственост.

Да, въпросът е какво ще бъде полска… в смисъл, тя може да е полска друга фирма, тази фирма да е собственост на трета и най-накрая да се оказва, че стои арменец зад тази работа…

Разбира се, може. В днешния глобализиран свят са възможни. Но има начин да се направи така, че стимулът да бъде за тези предприемачи наши, които сега в момента са притиснати до стената.  

А бихте ли се противопоставил, ако Сърбия пък например слага такива пречки пред българския бизнес, да каже - ами, не може, сръбски трябва да са, не може българин да отвори магазин в Сърбия?

И да се противопоставя, ако реши Сърбия да го направи, ще го прави. И ще кажа - да, ето, държавата там си защитава интереса.

Да, въпросът е, че от друга страна вие със сигурност искате българите да отиват в други държави да правят бизнес, нали?

Така е, всеки... Да, разбира се, но всяка държава пък е в правото си да защитава своята икономическа система.

Въпросът е кое е по-важното, според вас, българите да могат навсякъде свободно да правят бизнес и България да става една силна икономика на Балканите например или да сме си затворени тук…

Първо да им дадем на българите възможност в България да правят бизнес, а пък в Сърбия после и в Австрия... Да поживеем и да видим. В България да им дадем възможност. Защото в момента българската икономика, услуги, банки, са в чужди ръце. Златодобивът, един огромен ресурс, огромен, от специалисти знам, че ние имаме потенциал за милиардни добиви на злато, е в ръцете на една съмнителна фирма, която беше регистрирана специално за тази сделка. За ЕРП-та казах, за мобилни оператори казах, за услуги и други търговски вериги казах. Всичко това...

…да видиш.

Това е теч. Кръвта на България изтича.

Да ви питам друго, както се казва…

Първо българите в България да могат да правят бизнес, пък след това да мислим за чужбина.

Данъците в София. Остана, от това, което четох поне през седмицата, някаква неяснота каква е била позицията на „Атака”, понеже единият от двамата ви общински съветници казал - ще питам Волен преди да кажа. Сбърка ли ГЕРБ в управлението на София с това презониране?

Човекът е субординиран да казва ще питам председателя си на партията...

Да, Тодор Попов е, да ви кажа, да знаете кой да похвалите, че е казал, че ще ви пита.

Разбира се. София, като казахте, веднага се сещам за един аналог. Водната концесия. Беше дадена на една фирма водата на София по времето на Софиянски с безумна сделка, в която, след това като дойдоха тук шефовете на английската фирма... (не се разбира - бел. ред.). ...„Софийска вода” си сложиха заплати по 20 000-30 000 във валута. В договорите влизаше да бъде платено обучението и транспорта на децата им до училището. Просто една отвратителна грабителска сделка беше направена. И сега сме насочили поглед към... Тази сделка също трябва да се развали, „Софийска вода”. Подобни сделки, които даваха на концесии, всичко това е пак изтичане на пари от България. И след това общината е принудена да работи с такси, данъци да вдига, за да направи приходи. Да развали, това е моят съвет към Фандъкова, да развали сделката със „Софийска вода”, да върне това нещо в ръцете на общината и няма да има никаква нужда да вдига такси и данъци.

Ще имате ли кандидат за кмет на София?

Разбира се, ще имаме.

Слави Бинев? Не…

Във всички... Не.

Той понеже игра, нали, на предните, затова се сещам за него.

Не, не е Слави Бинев. Друг ще е кандидатът. Във всички, общо взето, във всички общини ще се стараем да имаме наши кандидати.

Име няма да кажете за София, Пловдив, Варна още?

Е, не, не.

Кога ще ги…

Рано е за изясняване на имена. Както виждате...

А подкрепяте ли искането на опозицията, в лицето на БСП и ДПС, за чужди наблюдатели за вота?

Това е абсолютна спекулация. Азбучна истина е, че страна с призната демокрация, член на Европейския съюз, не може да кани наблюдатели. Наблюдатели се канят в държави, които са със спорна демокрация, в които има някакви режими диктаторски и т.н.

А вие бихте ли имал съмнения, ако Румен Петков като вътрешен министър е начело на предизборния щаб на БСП?

Че той си беше, той си беше начело...

Като вътрешен министър?

...на предизборния щаб, неформално беше. Беше начело на тяхната партийна каса и така...

Виждате ли проблем в това, срещу което протестира опозицията, че Цветанов, който е вътрешен министър, едновременно с това е и шеф на предизборния щаб?

Не, не виждам.

Аз затова ви питам за Румен Петков, защото там са известни вашите, меко казано, спорове през годините.

Не виждам проблем, защото това е директен, открит начин. Иначе аз казвам - Румен Петков си беше формалният тогава шеф. При него се събираха нещата, включително партийни каси, черни каси и т.н. Така че това е по-директният, по-откритият начин, защото по този начин Цветанов ще бъде на показ и ще бъде съответно на отчет пред Сметната палата.

Накрая все пак да ви питам и за вашата партия. Изчисти ли се казусът с т.нар. декларации за лоялност, за които кандидат-депутати...

Да, да.

... от „Атака”, само да кажа за слушателите, твърдят, че били подписали, впоследствие били ползвани като гаранция за банков заем от 150 000 евро, искали анулиране на тези документи. Какво… Всъщност, вярно ли е, първо, че е имало такива декларации, използвани за… Понеже никой май не ви попита директно и вие директно да кажете вярно ли е или не е…

Значи, аз нямам отношение към подписване на документи, касаещи заеми, поръчителства. Не съм нито принуждавал, нито карал някой... Имаше прокурорска проверка по случая, предизвикана от един човек, тя приключи. И там...

Той депутат ли е, ваш депутат?

Не е депутат, кандидат-депутат беше. Сигнализира прокуратурата, тя направи проверка и заключи, че никой не е бил принуждаван да подписва нещо, че аз нямам никакво отношение към въпроса, няма никакви данни за извличане на облага и т.н.

Т.е. има подписвани документи, както разбирам от това, което казвате, за гаранции, за банкови заеми, но…

Ако някой нещо е подписвал, това не е свързано с мен.

…но вие не сте го искал?

Да. Това напрежение, за което говорите, е изчистено. Аз мисля, че то беше подклаждано отвън.

Валентин Николов, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев, кой беше четвъртият, щяха да напускат групата ви според публикации...

Не, не, категорично нямат такива намерения. Аз съм разговарял и с тримата тук последните дни. Те заявиха много ясно, че нямат намерение. Има напрежения...

Димитър Карбов…

...пак ще го кажа, които се инспирират отвън, подхвърлят се разни неща. Целта е, така, изнервеност да има в групата. Това, предполагам, ще продължи през цялата година, защото е изборна година.

Това значи ли, че този дразнител, тези декларации, независимо, че не са свързани с вас, че сте намерили решение в партията да бъдат… Тези пари са били за партията, които те доброволно, както разбирам от вас, са подписали, че гарантират за тях, така ли излиза? Каква е била историята?

Те може да обяснят по-добре какво точно са правили. Но няма никакво напрежение в момента, това е изчистен въпрос, те няма да напускат, тези, които споменахте, и нямат никакво намерение. Напротив, възлагам на тях като областни координатори да действат сега във връзка с местните избори, да се мобилизират и да действат. Те са работили досега много добре, показали са много добри резултати. И смятам, че това, което беше раздуто медийно, е абсолютно изчистено и нещата ще вървят екипно.

Т.е. и този въпрос, със заемите, е оправен, така ли?

Категорично е изчистено всичко, което е повод за напрежение между нас.

И сте убеден, че „Атака” ще запази парламентарната си група до края на това Народно събрание?

Мисля, че няма никакви данни за обратното. Сега, естествено, гаранции и застраховки никога човек не може да каже, това е за всяка парламентарна група, винаги стои някаква опасност, някой в някакъв момент да се отцепи...

В момента колко депутати имате след излизането на този...

В момента 20 човека е групата на "Атака".

Е, далеч са от 10. Вие може две групи да направите.

Може, да, разбира се, но мисля, че няма такива...

Вие сте единственият, който ясно и отсега каза, че ще бъде кандидат за президент, нали?

Да, защото няма пречки, няма никакви причини да не съм.

Напротив, имате и аргумент, вие бяхте на балотаж на предишните избори.

Имам и опит, да, точно така.

Но интересно е какво ще бъде вашето послание към избирателите, за да ги убедите да не гласуват за Бойко Борисов или кандидат на ГЕРБ за президент? Защо да не бъде, след като вие подкрепяте това управление в момента, защо да не бъде представител на това управление, защо не самият Бойко Борисов да стане президент или Цветан Цветанов, или друг, който издигне управляващата партия?

Който и да бъде кандидат на ГЕРБ, аз съм казал, аз съм си аз, водя си своята политика, имам си пътя. Състезанието не е задължително свързано с нападки или черна пропаганда срещу кандидата на ГЕРБ специално, защото ние имаме едно партньорство в национален план. Не е коректно да нападам техния кандидат за кмет, който и да е той. А колкото до предимствата, хората трябва да преценят по това кой за какво се е борил през годините.

И какво е предимството да е човек на „Атака”, а не човек на ГЕРБ?

Ами, това, което съм защитавал през тези години, това, което и в предишната кампания бях развил - вижданията ми като патриот, като националист, вижданията, които съм защитавал с цената на много удари. И хората са го видели и са се убедили в това нещо. Те трябва да преценят дали аз съм човекът, който може да стане държавен глава, да приложи тези виждания, да влияе върху политиката, така че тя да отиде към едно по-сериозно национално достойнство, една по-сериозна защита на България от опасности, пак ще ги повторя - ислямизиране, откъсване от страната на цели райони, една по-достойна политика, една политика на въздигане на страната. Това аз мога да предложа, да защитавам и да следвам. Кой какво друго ще прави от другите кандидати, си е негова работа. В крайна сметка това състезание е преценка за мажоритарен избор.