Реакторите на АЕЦ „Козлодуй” били по-напред от тези на „Фукушима 1”
Реакторите на АЕЦ „Козлодуй” били по-напред от тези на „Фукушима 1” / Sofia Photo Agency
Реакторите на АЕЦ „Козлодуй” били по-напред от тези на „Фукушима 1”
39509
Реакторите на АЕЦ „Козлодуй” били по-напред от тези на „Фукушима 1”
  • Реакторите на АЕЦ „Козлодуй” били по-напред от тези на „Фукушима 1”

Министрите на енергетиката от Европейския съюз, които проведоха спешно заседание в Брюксел, се договориха по принцип за провеждането на стрес тестове в ядрените централи в съюза. Все още няма споразумение какво точно ще представляват тези тестове, освен това държавите няма да бъдат задължени да проведат тези тестове. Целта на изпитанията е да се види как ядрените централи ще реагират по време на различни бедствия. Повод за това е кризата с атомната централа "Фукушима" в Япония.

Разговор по темата с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров, гост в предаването "Денят" на Дарик:

Какви са защитите на нашата атомна централа в случай на земетресение или друго природно бедствие, например по-сериозно преливане на Дунав, защото водата се оказа по-сериозният проблем, поне във "Фукушима"?

Да. АЕЦ "Козлодуй" е проектиран да издържи земетресение от осма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, тоест ускорение на повърхността на земята 0.2 g. Земетресенията по принцип, нали, се измерват по Рихтер, там, където е епицентърът на земетресението. И когато са правени геоизследвания на площадката на атомната централа, и впоследствие земетресенията, които бяха от разлома във Вранча, нали, се предполага, че земетресения на площадката, с епицентър на площадката на атомната централа, нали, не може да се случи. А такова би било, нали, реално да се случи на разлома във Вранча, както беше и преди години. Така че всички съоръжения, носещи конструкции, машинна зала, реакторни отделения са изчислени така, че в периферията на това земетресение, в която, нали, да издържат до осма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Така че от тази гледна точка ние сме абсолютно сигурни, че нашите съоръжения са надеждни в това отношение. Но тъй като вашият въпрос съдържа и друго природно бедствие, а другото природно бедствие евентуално това са високите води на река Дунав или както днес прочетох в един вестник, мисля, че беше "Република", това е евентуално водохранилището на "Железни врати", да бъде разрушена преградната стена. Трябва да заявя най-отговорно на слушателите на "Дарик" радио и на българските граждани, че самата площадка на атомната електроцентрала се намира на кота 37-37.50 метра надморско равнище, т.е., ако, нали, теоретично се, когато беше разработван ТОБ-ът, или техническата обосновка на безопасността на атомната централа, са правени и такива изчисления от фирмите, които работиха и в тази посока, тъй като това е и лицензионно условие, и се предвижда такъв вариант - при разрушаване на "Железни врати" до каква кота би била стигнала река Дунав. Значи, изчисленията показват, че това е около 31 метра надморска височина. Тоест, първо, не знам дали вие сте запознати, но от българската граница по поречието на река Дунав в най-ниските части на реката, където е, има изградени диги. Тези диги са на ниво около 34 метра. Но имайки предвид и факта, че територията на Република Румъния отсреща на река Дунав е много ниска и при наводнения до нива около 27-28 разливът на река Дунав никога не би дошъл в посока площадката на АЕЦ "Козлодуй", а би се разстановил в посока на територията на Република Румъния, както се случва и всяка година. Така че в това отношение аз считам, че и гражданите на Република България, а и ние трябва да сме спокойни, тъй като такова нещо просто няма как да се случи. Така са направени изчисления отвсякъде и от всички специалисти, че не може да дойде такава висока приливна вълна.

А правени ли са пък разчети в обратната посока - примерно някакво засушаване или пък недостиг на вода? Може ли пък такъв сценарий да има?

Такъв проблем се появи 2003 година, мисля, с румънската централа на "Черна вода", тъй като там съоръженията, водата, която се използва, нали, за охлаждане на реакторните установки, рязко се влияе от нивото на река Дунав. При нас в АЕЦ „Козлодуй", нашата брегова станция и захранващите ръкави от река Дунав, които са направени, са направени на дълбочина под фарватера на реката, т.е. най, нали, вода дори да няма никъде, по фарватера би трябвало да остане някаква вода реално, т.е. където има вода по фарватера, ще има и за охлаждане.

Тъй като сега в Европа вече се заговори за провеждането на стрес тестове във всичките ядрени централи в съюза, които работят, при нас колко често се прави проверка и профилактика на защитните системи? Как си представяте едни такива стрес тестове тук, и в нашата атомна централа?

Първо, трябва да кажа следното, че при такъв случай на земетресение, в АЕЦ "Козлодуй" по проект са изградени три системи за безопасност независимо една от друга, на захранване. Защото проблемът на японската централа "Фукушима 1" сега в момента не е земетресението, а е повече приливната вълна, която е разрушила дизел-генераторните станции, които произвеждат ток, за да захранят помпите, които от своя страна да могат да вливат студена вода за охлаждане на реакторните установки. При нас имаме три такива системи, независимо изградени една от друга. Но реално пък, теоретично, ако отпаднат тези три системи, преди пет години е изградена четвърта дизел-генераторна станция, която напълно може да замени която и да е от проектните три. Ние всъщност сме, този процес е задълбочен, като сме... дори имаме такава система направена, нали, мобилна дизел-генераторна станция, която евентуално сама може да захранва посредством втори контур реакторните установки с вода и дори може вода да се влива и с противопожарни автомобили.

При толкова много модернизации през годините, при толкова много проверки нуждае ли се централата изобщо от още една специфична и тематична с оглед на случилото се в Япония?

Тъй като днес се заговори за такива стрес тестове, аз четох и изявлението на австрийския министър, значи, аз напълно съм готов и приветстваме едно такова предложение да се направят такива изследвания, такива тестове, макар че аз в момента не мога да ви кажа точно какво би представлявал такъв стрес тест. Нали, говори се, но не се знае в каква степен, кои, абсолютно всички системи ли, само системите, които са свързани със сеизмиката ли. Но трябва да ви уверя, че ежедневно се следят абсолютно всички системи, отчитащи както сеизмиката, така и всички други показатели, свързани с надеждната работа на атомната електроцентрала.

Логично случващото се край "Фукушима" предизвиква сериозни дебати за бъдещето на ядрената енергетика. Германският канцлер Ангела Меркел днес обяви, че затварят, спират тоест временно седем от своите реактори, разбира се, най-старите, с тази уговорка, правени, пуснатите преди 1980 година. Възможно ли е в България да се стигне до някакъв подобен сценарий спрямо някои от реакторите?

Значи, аз това, което канцлерът на Германия г-жа Ангела Меркел, нали, поне аз от интернет, и оттам го чух, е, че старите централи, евентуално ще бъде преразгледан техният статут. Но трябва да кажа, че това не е окончателно решение. Това са предварителни неща и считам, че под влияние на емоциите едва ли би трябвало да се взимат най-добрите политически решения. Но в края на краищата в България такова нещо според мен няма как да се случи. Проектният срок на ресурса на пети и на шести блок е 2017-2019 година. В момента текат процедури по Закона за обществените поръчки за обследване на ресурса на блоковете, което наново ще покаже кои системи, кои възли, кои детайли, агрегати трябва да претърпят някаква модернизация, за да може да бъде удължен животът на пети и на шести блок поне до, с 20 години. Така че ние хубаво казваме - да, ядрената енергетика, енергия е такава, опасна ли е, не е ли, има твърде крайни мнения, поне на този етап, но аз считам, че когато говорим за ядрената енергия, трябва поне три неща да сложим на масата. Първото нещо, което е, че тя е, дето се казва, е евтина, говоря специално за България. Второ, 37 процента от енергията, която се влива в електроенергийната система на България, е от атомната електроцентрала "Козлодуй" и ако ние решим да правим нещо подобно, подобни ходове с атомната електроцентрала в Козлодуй, трябва да имаме някаква готова заместваща мощност. Дали ще бъде от ВЕИ паркове, дали ще бъде от фотоволтаици, но всичките тези заместващи мощности, които евентуално бъдат изградени, няма да бъдат изградени за 1, 2, 5 години, 10 или 15, а и те няма да произвеждат такъв базов товар, както се произвежда от атомната електроцентрала, примерно 2 хиляди мегавата и нито нагоре, нито надолу. В пекове, в студове нашата електроенергийна система е абсолютно сигурна, и то благодарение на това, че работят безотказно двата енергийни блока в "Козлодуй".

Казахте вече, че се готви проучване за удължаването на живота на пети и шести блок, а има ли резон в това да се говори за изграждане на нови мощности в "Козлодуй"?

Неофициални разговори сме водили с министър Трайков, а и днес от изявлението му, което чух в ефир по националните медии, пък и от интернета, защото той също се намира в Брюксел във връзка със съвещание на енергийните министри, на ядрените регулатори и представители на операторите на ядрени съоръжения, европейският комисар по енергетика има такова съвещание днес от 14 часа в Брюксел, и преди съвещанието той заяви, че има такъв резервен вариант реакторът, който е поръчан и е изработен от "Росенергоатом", нали, такъв вариант има да бъде монтиран на площадката на атомната електроцентрала. Технически това е възможно, няма никакъв проблем да се случи, като се има предвид, че площадката е проучвана отвсякъде, но все таки тя пак трябва да бъде лицензирана от Агенцията за ядрено регулиране и, дето се казва, наново да протекат абсолютно всички изследвания за влияние върху околната среда и т.н.

Коментираше се, че тъкмо заради готовата инфраструктура монтирането на този вече готов реактор би било даже по-евтино, ако се случи не на "Белене", а на площадката в Козлодуй.

Ами, аз считам, че определено има резон в тази работа, тъй като една голяма част от общостанционните обекти, нали, говорим, брегова помпена станция, говорим за канали, както топъл, така и студен, говорим за други общи съоръжения, да не говорим за другия капитал, който притежаваме на площадката, това е човешкият фактор, и като се има предвид, че имаме и подготвен, готов персонал, то считам, че има резон в тези разговори да се водят, тъй като независимо от всичко все пак това е реактор от поколение 3+, което означава, че е напълно... реактор от ново поколение.

Стига обаче емоциите, както казахте вие, да не повлияят при взимането на важните политически решения и да не сложат край на може би своеобразния ренесанс, който съществуваше за ядрената енергетика през последните 2-3 години.

Да, независимо от, какво ще се случи, аз пак казвам, в японската централа "Фукушима" се експлоатират 6 ядрени блока, но те са коренно различни от нашите блокове, те са кипящи реактори, boiling water реактор, т.е. не знам дали ще представлява интерес, но мога да ви кажа, че това са реактори, при които водата се подгрява непосредствено в реактора и оттам под налягане се изпарява и се вкарва в турбогенератора, който задвижва цялата система. Докато в нашите реактори, водо-водните реактори, които са в АЕЦ "Козлодуй", те са, имат, първо, нали, се загрява водата, след това тази загрята вода загрява още един контур и чак след това тази пара задвижва турбогенератора. Което на практика означава, че нашите реактори са много, много, много по-напред от реакторите, които са строени във "Фукушима 1" през 1971 г., 1974 г., 1976 г. и 1979 г.