Мобилни групи ще следят за проблеми на изборите
Мобилни групи ще следят за проблеми на изборите / netinfo

Александър Витанов - директор на "Информационно обслужване" в интервю за "Дарик кафе" относно подготовката за местните избори:

Вече имаме пълна готовност с подготовката, логистиката и организацията. Местният вот е един от най-сложните от тази гледна точка тъй, като трябва да осигурим присъствие и да изградим изчислителни пунктове в 264 общински избирателни комисии, за разлика от други избори, където има присъствие само в 31 РИК. В случая ще имаме само 1300 специалисти, ангажирани в този изборен процес. От тях около 800 ще бъдат оператори, които ще въвеждат данните в информационната система и това ще става посредством близо 1000 компютърни конфигурации, сървъри и компютри, които ще бъдат разположени в тези изчислителни 264 пункта. Като цяло имаме пълна готовност, вече навсякъде има изградени пунктове, изглаждат се последните малки детайли. От гледна точка на непредвидими случаи, които понякога може да се получат, ще имаме 90 мобилни групи, които ще бъдат разположени в цялата страна на ключови позиции, така че да могат да реагират в случай на нещо непредвидимо.

Какво имате предвид под мобилни групи? Какво точно ще вършат те?

Това ще бъдат съдебни инженери, които ще могат да реагират в случай, че имаме проблеми, например, с електрозахранването. Разбира се, навсякъде ще имаме UPS-и, които ще осигурят това да не създава проблеми с преброяването. Това ще бъдат хора, които ще реагират в случай че има повреда, понякога с техниката се получава с такива работи, те ще съдействат да продължи преброяването на гласовете.

На централно ниво в София колко души ще обработват постъпващите протоколи?

В Централната избирателна комисия имаме осигурени 80 оператори, близо 100 специалисти общо. Те ще бъдат на няколко смени, тъй като работата този път ще бъде изключително по-голяма в сравнение с друг изборен процес. Този път ще имаме за преброяване близо 30000 протокола за първия тур, за втория вече в зависимост от местата, където има балотаж. Два пъти по сто човека ще осигурят на няколко пъти преброяването на гласовете.

Това отлага ли във времето резултатите, кога да ги чакаме?

Както в други изборни процеси ще започнем обработката някъде около 9.30 – 10.00 ч. Ще се постараем максимално да няма никакво отлагане и да можем да излезем с резултати толкова скоро, колкото в други изборни процеси. Наново сме подсигурили предаването на междинните резултати, посредством електронните подписи на дружеството. Те ще осигурят възможността още в процеса на изборната нощ да се предават резултати на ЦИК, които вече по тяхно усмотрение ще бъдат оповестявани. Това като цяло става някъде около 10-11 ч. след набирането на една сравнително критична маса от порядъка на 10-15 процента от всички протоколи.

Тоест, освен протоколите, които физически ще бъдат донесени, вие веднага след преброяването по секции и по райони ще получите в София резултатите по електронен път?

Точно така, това ще бъде междинното преброяване, което ще бъде на локално ниво, след като един ОИК приключи, реално те ще тръгват за ЦИК, където ще ги очакват хората, за които вече споменахме, и които реално ще извършват повторното преброяване на всички протоколи.

Очаквате ли хакерски атаки? Как беше на предишни избори и как сте подсигурили сигурността срещу това?

В случая наново ще работим с квалифицирани специалисти за работа с квалифицирана информация. Те са хора, които умеят и знаят, които са ни помагали и в предишни изборни процеси. Никога не сме допускали да има пробиви в системата. Тя ще бъде отцепена от интернет сайта, където само ще бъдат публикувани резултатите, достигащи до нас. Самата база данни ще бъде абсолютно уединена, така че да няма никаква възможност да бъде проникнато в нея.

Тоест, дори някой да проникне в сайта с резултатите, той няма да промени картината на изборите?

Точно така, но като цяло и интернет сайта сме го подсигурили така, че да няма даже изкривяване на някои от данните, които публикуваме там.