Минималните срокове за окончателното справяне с безводието в Омуртаг били до края на 2014 г.
Минималните срокове за окончателното справяне с безводието в Омуртаг били до края на 2014 г. / снимка: tg.government.bg
Емел Расимова
67467
Емел Расимова
  • Емел Расимова

Проблемът с безводието в Омуртаг може да бъде решен окончателно до края на 2014 г. Това съобщи в интервю за Дарик областната управителка на Търговище Емел Расимова.

След среща на Кризисния щаб с протестиращите граждани на Омуртаг областният управител обясни, че има уверението на правителството за отпускането на средства, с които до края на следващата година да бъде пуснат водопровода от Ястребино до Омуртаг. Това са минималните срокове, които предвиждат експертите от МРРБ, поясни Расимова.

„Заедно с кмета на Омуртаг, проведохме среща с министър-председателя. Получихме неговото твърдо „да" за решаването на този проблем - естествено за кандидатстване на целева субсидия от републиканския бюджет. Надявам се и дълбоко вярвам в това, че до края на 2014 г., 24 часа в денонощието, гражданите на Омуртаг да имат вода", допълни областният управител на Търговище:

По моя инициатива се събрахме на среща с отговорните институции - ВиК, кмета на Омуртаг, областния управител със свой екип и организаторите на протестите от Омуртаг. Организаторите на протестите са млади хора с изключителна активна гражданска позиция и напълно подкрепям тяхното искане като граждани на 21 век да имат нормално вода в Омуртаг. Това, което се случва там, е изключително сериозен проблем, но той не е от вчера. Проблемът е от повече от 20 години. Той е в това, че основният водоизточник, който захранва Омуртаг, е Кипилово. Водопроводът е изключително амортизиран, създава много проблеми. По трасето от 42 км стават много аварии на ден, а за да се отстрани една авария, е необходимо да се спре водоподаването към Омуртаг. Затова повече от десет дни жителите на Омуртаг нямаха вода. Във вторник с общи усилия от страна на ВиК дружеството, кмета, община Омуртаг и областната администрация в мое лице направихме всичко възможно за водоснабдяването с цистерни. В момента до резервоарите вода извозват шест цистерни. Освен това и пет водоноски извозват вода по квартали и улици, за да подпомогнат гражданите с вода за необходимите нужди.

Какво е в момента състоянието - два часа се пуска водата, поне засега.

От вторник е така. Днес от 14.00 до 23.00 ч. ще има вода. Надявам се, че във всички квартали и улици ще има вода, дори по високите етажи. Във вторник проблемът е бил такъв, че не навсякъде са имали вода и във блоковете над 4 етаж само е потекла за около половин час.

Това дали ще се задържи през следващите дни? Доколкото разбрах от ВиК са оптимисти заради падналия дъжд, че е възможно малко или много да се нормализира водоподаването, дотолкова, доколкото може да се говори за нормализиране при режим, но все пак.

Хората в Омуртаг са свикнали на този режим, тъй като той продължава от много години, през два дни да имат вода. Резервоарът се пълни от дъждовете и подпочвените води, но предполагам, че режимът ще продължи, вода ще има през два дни. Поне засега. Няма голяма авария по трасето, която да трябва да се отстрани. Цистерните продължават да карат вода по график до 27 октомври.

Кога може да се очаква края на бедственото положение и какво ще се приеме за нормализация на обстановката?

В момента обстановката е нормална, защото сега има вода и се надяваме, че ще продължим с този режим, с който са свикнали гражданите - през два дни да има вода.

Генералното решение на въпроса предстои, защото дори и така, макар и свикнали хората от години, не е нормално да живееш в населено място, където водоподаването е през два дни.

Така е.

Какво може да се направи за крайното решаване на този проблем, защото само констатацията, че той е от много години, всички си даваме сметка, че в 21 век това не е нормално.

Когато встъпих в длъжност като областен управител, единият от приоритетите и най-сложният проблем е водата в Омуртаг. И аз като областен управител, и кметът на община Омуртаг се ангажирахме и проведохме среща с премиера Пламен Орешарски и народни представители, получихме неговото твърдо „да" за решаването на този проблем, естествено, за кандидатстване за целева субсидия от републиканския бюджет, защото са необходими средства. Надявам се и дълбоко вярвам в това, че до декември 2014 г. нормално, 24 часа в денонощието гражданите на Омуртаг ще имат вода. Ангажирани са и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и нейният заместник Добромир Симидчиев. Подготвя се акип, който ще дойде на място да обследва трасето, да се набавят проби по първия етап от трасето Ястребино-Омуртаг и след това евентуално да се използва зимният период за идеен проект. Както казах, надявам се, че до края на 2014 г. хората в Омуртаг ще имат вода.

Трябва да кажем на всички тези над 8000 жители на общината, че трябва да потърпят още малко повече от година това положение.

За съжаление, да, на този режим, с който те са свикнали от много години. При мен на срещата с организаторите на протестите, които са млади хора, те казаха, че са загубили доверието си към всички, защото не може човек да не ползва нормално вода. Разбирам тяхното недоверие към институциите. Те казват, че в събота ще има протест и няма да се откажат от него. Това е тяхно право. Както казах напълно ги подкрепям и разбирам. Като областен управител ще направя всичко възможно с каквото мога да съдействам, за да приключи този изключително труден и тежък проблем с водоснабдяването на Омуртаг. И аз искам още утре да потече нормално водата в Омуртаг, но няма как. Това са минимум сроковете, които предвиждат експертите от регионалното министерство.

Т.е. не иде реч само за осигуряване на едни пари, което ако стане бързо...

Не. Трасето е много сложно. Експертна комисия със специалисти от министерството, защото ние на местно ниво не разполагаме с такива... Затова във времето минимумът е краят на 2014 г.

Надявам се да успяват институциите и училищата и детските градини, всички, които са в общината, да успяват да се справят без усложнения в тази тежка ситуация.

Така е. Детските градини се зареждат с минерална вода. Имам информация, че в училищата има вода. В болницата има специален резервоар, където допълват, когато се пусне водата. Засега нямаме болести, които да са свързани евентуално с хигиената. Регионалната здравна инспекция редовно взема проби. Засега всичко е нормално в Омуртаг, освен напрежението, което е създадено между гражданите.