Лъчезар Иванов: Трябва да бъде подобрена събираемостта на здравните вноски
Лъчезар Иванов: Трябва да бъде подобрена събираемостта на здравните вноски / снимка: БГНЕС
Лъчезар Иванов: Трябва да бъде подобрена събираемостта на здравните вноски
22234
Лъчезар Иванов: Трябва да бъде подобрена събираемостта на здравните вноски
  • Лъчезар Иванов: Трябва да бъде подобрена събираемостта на здравните вноски

Гражданите, които дължат три здравни осигуровки за последните 36 месеца, да нямат право на безплатно медицинско обслужване, а освен това работодатели, които не осигуряват здравно служителите си, да не могат да напускат държавата. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в сряда - 6 октомври, от депутати на ГЕРБ в парламента. Д-р Лъчезар Иванов, заместник-председател на Народното събрание и шеф на парламентарната здравна комисия, събеседник по темата в Денят на Дарик.

При промените в Закона за здравното осигуряване вече се говори за финансови санкции в случай, че примерно аз не си платя три здравни осигуровки за период от три години. Кажете в какъв размер ще бъдат тези финансови санкции? Мислено ли е вече върху конкретните цифри?

Това ще кажат финансистите, но по принцип, когато един гражданин в България не си плаща здравните вноски, той няма да може съответно да ползва услугите, без да си е заплатил пропуснатите вноски. Това е изключително важно. Във време на финансова криза знаете, че трябва да бъде подобрена събираемостта на средствата, а събираемостта на средствата, както е видно до момента, знаете, че около милион 150 хиляди души не плащат здравноосигурителни вноски, а като се има предвид, че системата е солидарна, ние ще се опитаме максимално да съберем и да има заинтересованост както от страна на гражданите да си платят здравните вноски, така и съответно институцията НАП да може да събира в максимален размер сметките от българските граждани. Как би могло да стане...

Кажете обаче за тези три наказателни вноски.

Финансови мерки - ще бъдат налагани глоби, ще бъдат налагани на работодатели, които не плащат осигуровките на своите работници, това, което вие казахте. Също ще има и други санкции при напускане на страната, когато те, работодателите, не са платили на работниците, да не могат да напускат страната. Друго изключително важно нещо, което трябва да се знае, това е, че ние възнамеряваме на граждани, които не си плащат редовно вноските, при. . . от тяхна страна, когато те искат да получат услуга от страна на държавата, да не могат да я получават, или от страна примерно на общината, примерно отива до получи някакъв документ, иска да вземе от. . . или кадастър, или някакъв друг документ, при непредставяне на това, че си е платил здравните осигуровки, той да не може да получава никакви услуги от страна на държавата. Мисля, че с още няколко такива изменения в закона ще направим така, щото всички честни данъкоплатци в България да бъдат защитени. Това е изключително важно за нас.

Идеята е: аз, ако не си плащам здравните вноски, вие ще подобрите събираемостта чрез отказа на мен да ми бъде оказана спешна помощ. Нали така да ви разбирам?

Тук искам да направя веднага, тъй като, когато говорим, трябва да бъдем изключително точни в думите, когато говорим за спешна помощ, значи, спешната помощ не може да ви бъде отказана, не може един човек в тежко състояние да му бъде отказана помощ. Така че, когато говорим за помощ, не говорим за спешна, защото вие употребихте думата спешна.

Да, казах спешна, така е.

Спешна помощ ще бъде оказвана на всички български граждани. Не бива тук да има никакво съмнение.

А откъде ще идват след това парите за заплащането на лекарите за тази извършена спешна помощ, при положение че аз не съм здравно осигурена, например.

Спешността това е грижа на държавата. Така че официално възстановяването на тези средства в спешността, те по принцип се финансират от държавата и респективно от нас, данъкоплатците.

Нека да уточним, ако се окаже, че например работодателят ми не е внасял здравните ми вноски кой ще търпи наказанието на финала - аз или работодателя, или и двамата?

Ако работодателят не е внесъл своята част, вие знаете как се формират вноските, значи, ако работодателят не е внесъл неговата част, работодателят ще подлежи на финансова санкция, която в зависимост от броя на хората, които той осигурява, размерът ще бъде, съответно ще бъде и определен от институциите, които се занимават именно със събирането на глоби.

Кажете някаква примерна сума. Кажете някаква примерна сума - от колко до колко ще бъде размерът на санкциите както за работодателите, така и за...

Аз бих искал да кажа, че законодателят създава принципи в закона, а това ще бъде допълнително оформено в поднормативни документи. Това не е, не може да залегне пряко в закона.

Да се върнем отново на темата за отказите от съответни услуги от общината или от държавата, които би понесъл този, който не си плаща здравните осигуровки. Вие казахте, отивате да поискате общината да ви направи някаква услуга. Как обаче в общината ще разберат дали аз съм си платил здравните осигуровки или не?

Ами, това нещо е видно, може да... Значи, когато примерно трябва да се получи някаква услуга, вкарват или документа, че сте заплатили, или то се влиза в интернет и веднага се вижда дали вие сте платили, или не сте платили. Това е работа просто за секунди. За секунди влизате в...

В интернет, къде имате предвид в портала на?

... така че веднага може да бъде проверено лицето дали лъже или дали казва истината.

Говорите за сайта на Националната здравноосигурителна каса?

Да.

Където всеки може да си провери дължимото с въвеждане на ЕГН, това също е много важно да кажем за нашите слушатели.

Да, точно така, абсолютно.

А добре, а при напускането на границите на държавата например от работодател или от физическо лице, това и... и митничарите ли ще го правят това?

Това са, това са възможни санкции, пак казах, които ще бъдат, те ще бъдат дописани, след като законът бъде приет. Значи, това са обмисляните санкции, но при всички положения виждаме, че не може да разчитаме на съвест, така, на съвестта на работодателите или съвестта на някои граждани, които виждате, че тяхната бройка никак не е малка.

Всъщност докъде стигнахте с тази идея - хората, които не си плащат здравните вноски да не могат да излизат от страната?

Значи, това нещо, това нещо се отнася за работодателите. Това нещо. . .

Не засяга...

... в публичното пространство...

Разбрах.

... така, го пусна, и то някак придоби общественост. Ние сме говорили единствено...

Само работодателите, които не са осигурявали служителите си.

... за работодателите.

А как стои въпросът с безработните?

С безработните... тук мисля, че всеки един от нас, а вие предполагам получавате фиш там, докато работите, вие си внасяте фонд за безработни. След като вие, примерно да кажем, не дай боже, хайде да не сте вие, някой гражданин примерно остане без работа, отива на борсата, регистрира се и там нещата вече са ясни.

Но ако той откаже да приеме работа, която му предлагат от бюрото по труда и след това изтече срокът, в който той получава тези помощи, какво се случва, започва да се самоосигурява ли?

Ами, той, ако е безработен, как... значи, той, за да се самоосигурява, той трябва да има някакви доходи. Когато говорим за закона, ние говорим за принципи. Вие давате някакви казуси, които...

Да, опитваме се да бъдем полезни на слушателите.

Ами, те са от ежедневието.

Разбира се. Затова даваме и конкретни примери и се опитваме да ги разясним.

Да, обаче аз бих искал да кажа още някои важни неща, които вие така, се води разговорът около това, ако не си платиш. Аз мисля, че има доста още важни неща, които са за приходната част...

Разбира се, но има един милион души в България, които не си плащат здравните осигуровки.

Това е, че преходният остатък... нещо много важно, приходният остатък, който ще влезе в бюджета на касата, нещо много важно, което е, неосигурените лица по чл.82, ал.1 и т.2 от закона за здравето също ще се трансферират суми от социалното министерство за хора, които са освободени лица, а те са доста - това са деца, социално слаби, студенти, това ще се трансферира  от държавата. Така че в законопроекта сме заложили една изключително стриктна финансова, бих казал, сме наложили финансова дисциплина, за да може да се съберат максимално средства за здравеопазването. Нещо, което е много важно в закона, което до момента нямаше, това е приемането на един балансиран бюджет, това е изключително важно.

Вие говорите за закони, но хората не четат законите, а плащат, и когато плащат очакват. Да поговорим и за нещо друго. Да допуснем, че дълги години съм работил в чужбина, какво се случва с моето здравно осигуряване?

Веднага ще ви отговоря. Работите в чужбина, би трябвало да уточните дали работите в Европа или извън европейските граници, това е...

Да допуснем, че е в Европа.

Плащайки си в Европейски съюз, вие имате документ за това, че може да ползвате медицински услуги.

А ако сме извън Европейския съюз, тогава?

Ако сте извън Европейския съюз, това е... Знаете, че в предния парламент аз внесох един законопроект, където бяха...(техн. прекъсване - бел.ред.)...на граждани пари, които работят в Съединените щати, извън Европейския съюз... Плащайки си в ЕС, вие имате право да ползвате, когато сте извън ЕС, е редно, ако вие напускате системата за по-дълго време, да уведомите съответно здравната каса за това, че напускате страната, за какъв период от време. И ако вие получавате възнаграждение извън пределите на страната, вие можете да внасяте своята здравна осигуровка, ако това е примерно, вие сте командирован временно или за някакъв... период от време.

Аз се извинявам, че пак ще ви вкарам в един конкретен казус, но мисля, че все пак тези казуси са полезни и за нашите слушатели, които ни слушат. Говорим за тези наказания отново, които ще бъдат налагани, ако не си плащам здравните осигуровки. Ако аз не си плащам здравните осигуровки, защото не искам да си плащам здравните осигуровки, какъв ще бъде механизмът за събирането от мен на тези наказателни, на това финансово наказание за мен. Как ще си съберете парите от мен?

Ами, аз вече един път го казах, че ако вие не желаете, обмисляме един вариант, когато вие отивате да си платите в края на годината данъците, защото мисля, че това е нормалното, ако вие не сте си платили данък здраве, ще платите върху всичко това, което вие сте платили като...

Тази глоба ще ми бъде сложена върху този данък? Това е идеята?

Ами, аз мисля, че ние би трябвало да дисциплинираме хората и да ги призоваваме да си плащат, а да не говорим за изключенията. Някак мисля, че е по-нормално да водим... как всички да си плащаме, а не изключенията, хората, които не плащат.

Да, да, но изключенията, понеже вие преди малко казахте един милион души...

Затова, затова ние ще наложим, затова, пак казвам, ние ще се погрижим да има действително, така, системата да може да събира максимално средства от хората, които получават пари, а не плащат данъци.

Интервюто слушайте в прикачения аудиофайл