Костов: Българските интереси не са формулирани ясно
Костов: Българските интереси не са формулирани ясно / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването „Годината” на дарик радио.

Лидерът на "Демократи за силна България" Иван Костов, три пъти политик на годината - 1997 г., 1998 г., 1999 г., в студиото на "Годината" на "Дарик" радио. Радвам се, че успяхте, понеже пътувате от вчера ...

От 22 часа съм на път. Опитвам се да си дойда.

От Брюксел?

Да, от Брюксел. И заради мъглата на летището кацнах сутринта в пет и половина, шест без нещо на пловдивското летище благодарение на опитността на български пилот на "България Ер". И оттам към осем часа съм се прибрал. Така че успях все пак.

Това впрочем много хора го изживяват и сега, като ни слушат, казват - каква Европа, какъв Европейски съюз, не може да... другите европейски летища не е така, като падне мъгла, можеш да се прибереш.

Ами, аз кацнах в мъгла на мюнхенското летище преди две седмици, отивайки на конгреса на ХДС, и видях пистата буквално под краката си. Бях до прозореца. Очевидно има апаратура за кацане в мъгла. Нека да кажем съвсем ясно - министър Мутафчиев прибърза да открие летището по неясно какви суетни причини, без да е инсталирана тази система за кацане в мъгла. И по този начин София се превърна в едно, нали, неспособно да приема гостите на града, летище. Това е. Ужасно притеснява хиляди хора. Хайде, аз 22 часа, но имаше хора, които пътуваха от Чикаго, бяха на път над 40 часа, 48 часа имаше едни младежи. Сега, прощавайте, но това не се издържа.

Това ли е погледът ви към България, която влиза в Европейския съюз - мъгла?

Да, това беше недобър поглед. Надявам се, че тези неизискващи кой знае какви усилия проекти, инфраструктурни, изискващи малко повече далновиндност, повече организация, лесно ще получат своето решение, стига да се захванат с тях сериозно, да ги работят с желание хора, които са все пак отговорни за това, което изпитваме всички. Хубавото, знаете ли, понеже прекарах много часове с едни хора, мога да кажа с приятно чувство, че моите сънародници водеха разумни разговори, запазиха ведро присъствие на духа, бяха с приповдигнато, предколедно настроение, разговаряха разумни неща, не пиеха, не злоупотребяваха с цигари и т.н. Направиха ми добро впечатление. Те самите като хора се държат като европейци. Извадиха си компютри, ето, както вие, огромната част от младежите, работеха си нещо. Да ви кажа, така, отвън не личахме, че сме групата за София.

Добре. Вие идвате от Брюксел, бяхте ли на площада на онова тържество, което Европейският съюз организира, да се сложи българската курабийка, как я наричат по вестниците, в картата наЕвропа и как ви изглежда, че Сергей Станишев я сложи?

Ами, няма лошо, нека да я сложи този, който представлява България като правителствен ръководител. Това е нормалният начин. Оттук нататък започват претенциите към България, за които предполагам, че ще говорим.

Кои претенции?

Ами, вижте, това, което особено тревожи и беше обект за разискване в ЕНП от срещата на върха, от която идвам, е...

Тя беше Мейсе, това е белгийски град.

Да, в Мейсе, да, той е съвсем близо до Брюксел. Това е въпросът за Турция и за частичното прекъсване на преговорите, което беше предложено от външните министри. Общо настроенията в ЕНП бяха категорично силно неудовлетворени от отказа на Турция да изпълни поето задължение. Нека припомним на слушателите, че, когато се взе решение да започнат преговорите с Турция, се подписа Анкарския протокол, т.е. той е входът в преговорите. И в последствие Турция се отказа да го изпълни. Имаше особено неприятна за европейците изява на шефа на турския генерален щаб, който реагира остро на частично предложеното отваряне на инфраструктура, турска инфраструктура, към кипърската република.

Това да може да ползват летищата и пристанищата.

Това, казва, въобще го забравете.

Добре, де, ама казват...

А едно от нещата, заради които се прекъсват преговорите с Турция, е обстоятелството, че няма политически и граждански контрол върху армията и армията буквално го доказа, разбирате

ли? Генералът, турският шеф на щаба, е на първите страници на европейските вестници.

Добре де, обаче какви претенции към България заради Турция може да има? Някои ще кажат дори, че някак неудобно, ние сме съсед на Турция, да заемаме ярки позиции, каквито заема ДСБ, на противопоставяне...

Говорим за правителството.

...на членство.

Българското правителство се намира в една много специална ситуация, тъй като източната граница на България е границата с Турция. И въпросът за това Турция да стане европейска Турция, в смисъл изпълняваща Копенхагенските критерии, е жизнено важен за България. Ако Турция влезе с големи компромиси в Европейския съюз, тя е в състояние с огромното си население, с ислямизацията си, която аз наблюдавам, да ви кажа, с голяма тревога, защото видях пътуващите хора, видях. Видях много турски граждани и граждански със забрадки... те се ислямизират пред очите ми, те не бяха такива, тези хора, преди, да речем, преди десет години на същите тези летища.

Тази Турция трябва да отговори на политическите критерии, тя трябва да нормализира отношенията си с другите съседни страни, трябва да ги... да се ограничи категорично от намеса във вътрешните им работи, защото тя се намесва през външните турци във вътрешните работи например на България, където, нали, видяхме как бяха мобилизирани хиляди и десетки хиляди турски граждани да участват в изборите за президент на страната включително с нарушения. Има секции с гласували над две хиляди избиратели, което е невъзможно да стане в един избирателен район.

Това са намеси във вътрешните работи на Република България, организирани от турската държава. Защото от 70 хиляди, гласували отвън на президентските избори, 55 хиляди са в Турция, като имате предвид, че българската общност е разположена почти поравно в Турция и в други страни, където се гласува. В Турция... тези обаче гласуват много масово, ето - 55 хиляди, а от другата страна гласуват само 15 хиляди души.

Някой слушател сега ще си каже - Костов говори така, защото е в лоши отношения с Доган. ДСБ заема тази позиция заради ДПС.

Не, не е това. В случая става въпрос за геополитика. Става въпрос за това, че ние искаме Турция - европейска държава на източните си граници. Това е геополитика, даже това няма отношение към вътрешната политика...

Още малко...

Знаете ли как има отношение? Има отношение през ДПС. Турция се представлява в България от Движението за права и свободи. Абдула Гюл дойде тук и се срещна с турските министри. Просто ги извади от кабинета и си направи среща с тях. Събра актива на ДПС в Кърджали, срещна се с него, говориха за някакви неща, не допуснаха областния управител. Това не може да бъде. Не може ДПС да бъде пета колона на Република Турция, това не е редно.

Такова нещо не може да търпим, ако ние наистина сме европейска страна. И ето, влязохме в сърцевината на проблема.

Още малко за геополитика. Друга тема от Мейсе и Европейската народна партия...

Впрочем това е тема, която ние непрекъснато повдигаме в цялата година.

Русия - за това също сте говорили в Мейсе.

Енергийната зависимост, да. Това е енергийната зависимост от Русия, която тревожи изключително много всички европейски страни.

Новината е от вчера, потвърдена от правителството, че в понеделник България ще подпише нов договор за газа, включително ще бъдат преразгледани клаузите на вашия договор, който беше до 2010 г., ако не се лъжа.

Резултатът на това ще бъде рязък скок на цените на газта. България ще започне да купува и четири години ще купува много по-скъпо газта от начина и цената, по която купува в момента.

Тоест прави се огромно предателство на българския интерес в полза на Русия. Русия се държи по недопустим начин в отношенията си с България, защото нарушава основен принцип на международното право. Договорите трябва да се изпълняват - казва латинската сентенция пакта сунт серванда. Те не изпълняват сключен договор. И аз питам - ако това се допусне и този договор наистина се подпише, утре, когато се подпише договора за, примерно, за доставка на ядрено гориво, каква е гаранцията, че вдругиден, ако той е неизгоден за Русия, пак няма да се предоговори? Каква е гаранцията, че този договор за газта няма да бъде предоговорен вдругиден, когато пак няма да съответства на интересите на Русия? Излиза, че Русия ще може винаги да предоговаря дългосрочни международни договори в своя полза и в ущърб на България, което е абсурд. Затова ние искаме много настоятелно Европейският съюз да накара Русия да подпише и да ратифицира Европейската енергийна харта, да либерализира търговията и достъпа до енергийните източници, както и протокола за транзит на газ, както е в случая.

Или, ако Европейският съюз не може да направи това, ако не може да накара Русия да подпише европейската харта и да либерализира пазара, защото тогава е лесно за България да договаря с различни доставчици на газ. Не с "Газпром", който изпълнява ролята на червена армия в момента и налага руски политически диктат, а с който направи най-изгодното предложение на тръбата и предложи своя газ за продажба. Ако Европейският съюз не успее това да направи, нека тогава да гарантира основни параметри на количества и на цени за доставка на, примерно, на такова важно гориво, каквото е газта, защото малки страни като България не могат да договорят с руския монопол изгодни за себе си условия. Това е повече от очевидно. И това нещо ще падне като много силна зависимост вече на българското домакинство, на българската фирма. Това е удар върху националната ни сигурност. Безусловно удар върху националната сигурност. И вижте как се... как Германия например заема позиция за намаляване на енергийната зависимост. Те казват - ще строим ядрени централи, за да не сме толкова зависими от руските доставки на газ. В България ние... правителството взима решение да строи ядрена централа и я дава на Русия, и отново още повече, и вече завинаги, обвързва страната с руската енергийна зависимост, защото Русия ще доставя горивото за тази ядрена централа. Тоест дори през технологията, през която можем да станем независими, ние избираме руска нелицензирана технология за строителството на ядрена централа, само и само да увеличим зависимостта. Това го прави БСП, и това е абсолютно недопустимо. БСП се държи... и "Атака" всъщност, пък и не само "Атака", и БСП, се държат по същия начин, както ДПС се държи зад интересите на Турция. Те защитават руския интерес в България, и това трябва да се казва съвършено ясно и директно, защото няма обяснение защо се съгласяваш да се нанесе ущърб на собствените ти интереси, за да спечели Русия.

Неминуемият разговор за десницата, нека свържем с това, което казахте. Бяха времена, когато всички каузи на десните започваха с положителното - за, да, ЕС, НАТО. Сега формулирахте в няколко минути тези, които бяха тези на отрицанието.

Тезата е "за" енергийна независимост. . .

Турция, Русия.

Тезата е "за" европейска Турция на границите на България.

Това ли са каузите?

Тезата е "за". Ние сме заинтересовани от европейска Турция партньор на България и съсед и на България. Не е добре да си външна граница на ЕС, добре е да си по в центъра. Всички, които са по в центъра, разбира се, се развиват много по-бързо и по-бързо прогресира и. .. просперитетът им се увеличава. Ние сме "за", но не през това, за което говорим, защото това пък, за което говорим, енергийната зависимост от Русия като целенасочена политика или намесата на Турция във вътрешните работи на България, това са недопустими неща. Или да позволяваме и на едната, и на другата страна да нарушават основни принципи на международното право. Какви европейски отношения ще поддържа Русия и Турция, с която и да е страна членка на ЕС, ако започват с нарушаване на принципа договорите трябва да се изпълняват.

Това беше обаче година, в която тези тези губеха вътре в българската политика. Вие се опитахте да лансирате тезата за енергийната независимост. Говорихте и за Турция, но Неделчо Беронов загуби. Десницата загуби. Питах и останалите лидери на дясното каква лична отговорност виждат?

Аз много време бях подлаган на всевъзможни кръстосани разпити по този въпрос и дадох почти всички аргументи.

Сега имате времето, погледа отдалеч към това, което случи в политиката с десницата. . .

Сега нямам какво да добавя освен това, че ДСБ честно вложиха всички усилия, за да стигнат до единната кандидатура, каквато беше желанието от Рим и желанието на Европейската народна партия. Работихме за нея, влагахме доверие в тази кандидатура и видяхме как други разрушаваха това доверие, и направихме основен извод. На следващите местни избори не трябва да има подобни отблъскващи избирателите демократи преговори. Не трябва едни да влагат доверие в кандидатурите и в преговорите, а други да ги правят оперетъчни и несериозни.

Те следващите не са местни, те са евроизбори следващите.

Не трябва. . . Говоря за тези, където ще се взаимодейства така или иначе. Не трябва да се стига до отблъскващи избирателите преговори, защото тези преговори, с които ние излъчихме г-н Беронов, който впрочем, тук да отворя скоба, в ДСБ на събранията, на които аз присъствам, еднозначно се възприема като европейски и чудесен кандидат, човек с много достойнства, който ние не сме могли да защитим като кандидатура. Но персонално към него вътре от ДСБ няма никакви претенции. Та исках да кажа, че това не трябва да се повтаря, не трябва едни да рушат, други да съграждат и от това да чакаме да се получи нещо. На местните избори бързо излъчване на кандидати, те трябва да бъдат подкрепяни искрено от всички страни и тогава можем да заставаме зад тях. В противен случай няма нужда да има такива. .

Това беше годината, в която се роди и нова формация с претенции да води дясна политика, ГЕРБ на Бойко Борисов.

Несериозно е да се говори по този начин. Първо, защото избирателите на Бойко Борисов.. .

Не, несериозно е. .. това, което казвам аз ли е несериозно?

Сега ще кажа.

Роди се формация, която твърди, че ще води дясна политика.

Да. Несериозно е те да твърдят такова нещо. Ето така ще го кажа. Несериозно е, защото, първо, това са леви избиратели. Това са избиратели, които масово подкрепиха Георги Първанов на президентските избори. Това не са десни избиратели, защото десните имаха друго поведение. Второ, в характеристиката на десницата винаги присъства компонентът професионализъм, компетентност. Не можеш да претендираш, че защитаваш десни идеи, а да не си в състояние да решиш кой да е от проблемите на софийския град, на София като столичен град. Ние виждаме много снимки на столичния кмет, както находчиво казва един общински съветник, до всяка засипана асфалтова дупка, с асфалт дупка, от друга страна виждаме как си стоят нерешени и забатачващи се непрекъснато проблеми. Те са основната причина ДСБ да не приемат претенциите на ГЕРБ за това, че по какъвто и да е начин има отношение към десните идеи. Това е казано ясно и ние продължаваме и разкриваме този замисъл с ГЕРБ. През 2001 г. се изигра един театър пред българските зрители. Демократични избиратели бяха привлечени от персоната на Симеон Сакскобургготски, гласуваха за него с мисълта, че реформата ще продължи, а той вкара БСП във властта, затвори досиетата отново, запечата комисията "Методи Андреев" и след това, макар да се представяше за алтернатива тяхна на предишните парламентарни избори, сега управлява заедно с тях, т.е. избирателите бяха увлечени, за да помогнат на БСП да управлява, както тя прави сега. Същото се прави като фарс, разбира се, по-скоро от ГЕРБ. И това ще бъде съдбата на ГЕРБ, това е ролята на ГЕРБ. Това го казват тези от БСП, които са участвали в учредяването на ГЕРБ.

Добре. Обобщаваме годината. Кое пропуснахме според вас, вашият. . . Питам всички политици за урока им от тази година. Даже шеговито питам и нещо ново научили ли са да правят, което не са можели по-рано - език, инструмент, нещо лично.

Аз искам няколко, две-три неща да спомена, защото те останаха встрани от нашия разговор. Първото е темата на ДСБ за досиетата. Разобличаването на принадлежността на Георги Първанов като секретен сътрудник, неговото признание, че е бил секретен сътрудник, че е взимал пари от Първо главно управление. . .

. . . признанието си е на Георги Първанов, а не е клеветене или сочене с пръст отстрани на човек, който е имал информация за него, която не е имал право да посочва. Ето го отговорът. Елементарен отговор. Министър-председателят на България знае много неща, но няма право да казва тези неща, най-малкото пък да ги употребява в една политическа битка. Георги Първанов си призна. Георги Първанов обеща, че ще отвори досиетата.

Това е тема на ДСБ. Това е една от нашите основни теми. Тя беше и на президентските избори, и по отношение на поведението на Георги Първанов, и по отношението на досиетата и националната сигурност на страната. Развръзката на тази тема беше опитът да се заблуди общественото мнение, че ще бъдат напълно отворени досиетата. Искам да го кажа още веднъж това - те не бяха отворени. Оказа се, че мнозинството е зависимо от бившия репресивен апарат, който успя да наложи своето решение независимо от желанието на всички, включително и от обещанието на Сергей Станишев да отвори досиетата.

Второто нещо - корупцията, темата, която вие не поставихте. Разкрихме корупция. Имаше вот на недоверие. С парите за наводненията се злоупотреби от министрите на ДПС. Както преди това се злоупотреби с държавния резерв. . . и се предизвика една криза със зърното. Тези неща, включително царските имоти и царската болница. Тази година беше забележителна с това, че комисия установи, че Симеон Сакскобургготски си е взел имоти без законово основание. Всички изказващи се накрая твърдяха, че трябва да има закон, че той е придобил, включително в нарушение на закона, значителна част от тези имоти. Това беше важно да го кажем. Важно е да кажем, че се разкри докрай аферата с детската клиника, университетска клиника и се видя нейната савойска връзка и това стана през тази година, т.е. корупцията в управлението на тристранната коалиция стана ясна през АЕЦ "Белене" и възлагането му на руската фирма, през царските имоти и царската болница, и през наводненията от ограбването на парите на общините и на хората от министрите на ДПС. И това има само една видима развръзка - образувано е дело от прокуратурата по отношение на детската педиатрична клиника. Всичко останало, независимо че сме отправили искане към главния прокурор, в момента не получава своето развитие и. .

И искам да отбележа един наш успех, защото четвъртата поправка на конституцията във вида, в който снема имунитетите сега, включително имунитетите на магистратите, е до голяма степен наше постижение. Ние предупреждавахме, че третата поправка е вредна, настоявахме, че тя трябва да бъде отменена и тя се отменя с четвъртата поправка на конституцията. Това показва, че по редица въпроси ДСБ са били на абсолютно правилни и демократични, и европейски позиции.

Добре, в едно изречение личния ви урок все пак.

Личният ми урок е, че за демокрацията човек трябва да се бори непрекъснато и когато трябва, трябва да сочи както позитивните, положителните решения, както е в случая с конституцията, така и да казва твърдо не, дори ако трябва да се каже твърдо не на Русия и на съседна Турция. По-добре е приятелски, истински да се каже не, за да се знае какво се очаква от тях, вместо тази аморфна и продажна политика, която виждаме да се води по отношение на тях. Това не е приятелска политика. Това не е европейска политика. Европейската политика минава през формулиране на собствените ти интереси. Това липсва в българското правителство, в българското мнозинство днес, липсва формулировка на българския интерес във всяко едно направление.