Какво ще направи СУ с 18 дка терен на „Цариградско шосе”?
Какво ще направи СУ с 18 дка терен на „Цариградско шосе”? / снимка: Sofia Photo Agency
След острия спор на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Министерството на културата за ботаническата градина в Балчик, сега има друга противоречива ситуация с имот на Алма Матер. Според публикации в пресата се водят преговори за неясна сделка с терен от 18 декара на университета на „Цариградско шосе” в София.

Не е тайна, че Софийският университет, като най-голямото учебно заведение у нас, притежава имоти. От една страна бюджетът на университета е винаги недостатъчен, заговори се и за връщане на платеното обучение, за да може заведението да се издръжка; от друга страна – университетът решава да осигури част от издръжката си от собствените си земи.

За какво става дума?

Терен от 18 декара на бул. „Цариградско шосе” на разклона за летището в София, част от който е собственост на Алма Матер, ще бъде предоставен на компания на принципа на принципа на публично-частното партньорство при условие, че за университета бъде построена безплатно нова сграда. Дотук добре.

Спорните точки обаче са няколко – защо не е обявен търг или конкурс за сделката? Защо ръководството на университета е задвижило преговорите непосредствено преди изтичането на мандата му и какви са конкретните условия, при които ще се осъществи партньорството? На тези въпроси потърсихме отговор от ректора на университета проф. Боян Биолчев:

От шест години преговори испанска фирма, преди една година, междувременно ние не сме затваряли конкурса и в момента имаме оферта, която е много по-добра.

Кога сте отворили конкурса?

Конкурс няма, тъй като става въпрос не за изразходване на наши пари, а за създаване на публично-частно партньорство – привличане на частни капитали, които да се реализират върху територия на университета.

Билочев не пожела да обяви фирмата, която е предложила „добрата оферта”, но по думите му, избраната сграда се е съгласила да построи сграда от 21 хиляди квадратни метра застроена площ за Алма Матер върху част от терена, като върху останалата площ ще изгради своя:

Естествено, за да могат да си върнат вложения. Едно огромно пространство, което ние можем да използваме така, както намерим за добре – и за учебна дейност, и за да се попълва бюджета на университета.

Какво реално печели университетът, ако реализира такава сделка?

21 хиляди квадратни метра площ, ако бъде дадена под наем като офис, или ако ние сключим договор върху такава площ, кое е по-изгодно за университета?! Да получи еднократно една сума, която е минимална и няма да ни донесе абсолютно нищо, което да се усети, или да получи без да влага никакви пари огромна площ, която да може да използва.

И все пак остават броени дни до изтичането на мандата на сегашната управа. Не трябва ли следващото ръководството на Алма Матер да поеме отговорността за такава сделка?

Докато аз съм ректор, съм ректор. Ако някой си въобразява, че моята отговорност става по-малка, тъй като остават по-малко дни до края на моята отговорност, държи се несериозно.

Един от основните мотиви за бързо финализиране на преговорите според Биолчев е опасността от срив на цените в съответния парцел. Има ли основание ректорът да се притеснява от спад на цената на имотите в района, попитахме Орлин Владиков – председател на Сдружението за недвижими имоти: "Не са лишени от основания опасенията на ръководството на Софийския университет, че могат да паднат цените на някои терени, тъй като предлагането вече е доста по-голямо".

Според Владиков цената на квадратен метър земя в този район в момента се движи от 200 до 1000 евро в зависимост регулациите и вида терен. Ако учебното заведение продаде имота си, ще спечели еднократно до 8 млн. евро, но по думите на Орлин Владиков Алма Матер ще спечели повече именно при публично-частно партньорство: „Тази сделка не би следвало не би следвало да смущава обществената съвест”.

Боян Биолчев не изключва възможността новата сграда на университета да бъде отдавана под наем. Според него постигнатите условия би трябвало да задоволяват очакванията от 6-годишните преговори. Ректорът обясни, че имат почти пълно съгласие в академическия съвет: „Имаше един глас „против”, но решението за извършване на сделката преди една година беше със същия резултат. Нормално е някой да не е съгласен”.

От казаното дотук звучи така, сякаш сегашното ръководство на Софийския университет не иска да остави недовършена работа в наследство. Или пък съветът на Алма Матер се застрахова предварително от повторения на сюжета с градината в Балчик и за да не посегне някой друг на имота, университетът този път решава да действа сигурно. Ще има сграда, която да носи пари, а и земята си остава тяхно притежание – „и вълкът сит, и агнето цяло”.