Иван Стамболов: Не вярвам в мръсните думи
Иван Стамболов: Не вярвам в мръсните думи / netinfo

Интервю с Иван Стамболов, заместник-председател на "България на гражданите"*

Г-н Стамболов, в неделя „България на гражданите" ще проведе своята софийска среща. Ще бъде ли тя по-различна от останалите ви срещи в областните центрове?

Безспорно. Първо, защото тук имаме най-много членове, което е обяснимо поради размерите на града. Над 2000 са активните регистрирани членове на сдружението, а симпатизантите са няколко пъти повече. Второ, София е може би най-активният в политическо отношение град. И, трето, на тази среща ще се оповестят някои доста важни неща.

Какво ще бъде оповестено на срещата?

Нека засега да остане изненада, макар че за интелигентните ви читатели едва ли ще е трудно да се сетят. Ще кажа само, че макар срещата да е регионална, новината ще бъде национална.

Обявихте, че ще регистрирате политическа партия. Какво ще бъде Вашето място в нея? Защо лично Вие бихте станали член на партия?

Хубав въпрос. Както се казва, благодаря ви за него. Определено ще бъда в инициативния комитет. Вероятно ще бъда и в националното ръководство, не знам. Защо ще го направя ли? Защото като филолог не вярвам в „мръсните" думи. Думите са си думи. Не са лоши те, а са лоши хората, които се определят с тях. Думите „политика" и „политици" станаха мръсни, пейоративни. Това, да речем, някак ще го преживеем. Станаха мръсни обаче и думите „бизнес", „бизнесмен", „предприемач", „печалба", „принадена стойност". Това, аз поне, не мога да го преживея. Преди седмица-две давах интервю за националното радио и там ме попитаха: „Защо влизате в политиката, след като „политика" е мръсна дума?". Отговорих: „Ако във вашия квартал живее някой-си Иван, който е кретен, аз трябва ли да си сменя името заради него? Заради него „Иван" става ли мръсна дума?". „Политика" и „политици" не са мръсни думи. Политици трябва да има, както трябва да има лекари и учители. Просто трябва да си вършат работата честно и да се ръководят от морални принципи. Същото е и за бизнесмените. Само защото има неколцина олигарси, сраснали се мафиотски с държавата, само защото има роднински фирми, които печелят държавни поръчки, от които не изпълняват нищо, а само послушно разпределят парите, не значи, че „бизнес" е мръсна дума. Ако искате да помогнете на тези, които получават заплати, не убивайте онези, които им ги плащат. Има безброй храбри и честни частни предприемачи, които разкриват нови и нови работни места, създават принадена стойност и увеличават брутния продукт. Просто ги оставете да го правят. Ще бъде изгодно за всички. Ето, затова бих станал член на партия.

Ще участвате ли в софийското ръководство на партията?

На този етап няма партия, следователно няма и партийни ръководства по области. Следователно няма в какво да участвам или да не участвам. Но за мен София е дом, любов и съдба. Аз съм стар софиянец, както пеят „Ъпсурт" - нормален софийски дришльо. Ако трябва да продължим темата за „мръсните" думи, нека не мразим сами себе си. Нека се обичаме, нека се уважаваме и нека се гордеем с нас си. И да започнем, като обичаме родните си места и родните си бащи, дядовци и прадядовци. Нека ние, софиянци, да обичаме града си, както го е обичал и Император Константин Велики, когато е казал: „Сердика е моят Рим"!

„България на гражданите" ли ще стане новият десен проект?

Не. Няма да стане новият десен проект, защото е новият десен проект на България. "България на гражданите" е замислена като десен проект и като такъв се развива от самото начало. Развиват го хора с доказано десни убеждения и с доказан принос в демократичното политическо пространство. Много ми е смешно когато, особено в Интернет, хора, които довчера са били коментирани като „идоли" на дясното, днес, когато тръгват да развиват нещо ново, стават „леви", „ченгета" и „комунисти" (слагам в това число и себе си - какво ляво има в мен; кой от десните в момента е по-десен от мен?!). Смешна ми е болшевишката реторика на личности, които изживяват себе си като консерватори. Консерватизмът не е доктрина, не е идеология. Консерватизмът е онзи здрав разум, който ти позволява да взимаш правилните решения за добрите резултати. Дайте да видим какво има да се върши и да го свършим, както трябва.

Има ли едно изречение, което да обобщи лично вашата политическа цел?

Да, има. И то е общоизвестно. Но обикновено го предхождат две други изречения, които са различни според случая. Например: Мисля, че политиката трябва да направи всички хора щастливи по справедлив начин. Също така мисля, че трябва да изработим благата, които потребяваме. И освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен!


*Иван Стамболов е заместник-председател на "България на гражданите". Той е филолог, работи 20 години в областта на рекламата и PR, участва в управлението на редица неправителствени организации, автор на няколко книги. Софийската среща на България на гражданите ще се проведе в неделя от 11 часа в зала Рейнбоу Плаза.