ЕБВР: Ако искате добра бизнес среда, премахнете корупцията
ЕБВР: Ако искате добра бизнес среда, премахнете корупцията / снимка: www.ebrd.com
ЕБВР: Ако искате добра бизнес среда, премахнете корупцията - ЕЛИ
39794
ЕБВР: Ако искате добра бизнес среда, премахнете корупцията - ЕЛИ
  • ЕБВР: Ако искате добра бизнес среда, премахнете корупцията - ЕЛИ

Все по-често търсим мнението на чужди експерти за състоянието на българската икономика. Ако се питате защо, отговорът е прост – техният поглед отговаря и на въпроса: ще дойдат ли чуждите инвестиции, за да доведат до стабилен растеж икономиката ни? Сега ще ви срещнем с малко по-различна позиция – на главния икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф. Както вероятно знаете, тази банка е един от основните източници на средства за работа по големите проекти у нас.

По какъв начин според вас случващото се в Либия и в Япония ще окаже влияние върху икономиката - тук в региона, в цяла Европа и глобалната, разбира се?

Първо, мисля, че все още сме на територия, на която не знаем какво точно ще се случи. Предишният опит сочи, че подобни природни катастрофи имат ограничен ефект върху икономиката. Но може да се появи криза, ако говорим за ядрена енергетика. Освен това Япония има много голяма икономика и ще бъде много важно за света те да се върнат обратно към устойчивост. Говорейки за Либия, все още има голяма несигурност, но мисля, че случващото се ще има много бърз ефект. Мисля, че той няма да бъде добър за никого - нито за съседните страни, нито за Европа.

Какво мислите за високите цени на петрола. Как те ще се отразят на икономиката?

Мисля, че зависи много от това какво ще се случи в останалите страни. Всъщност, двете събития заедно със случващото се в Япония ще има краткосрочен негативен ефект. В дългосрочен план обаче е по-трудно да се прогнозира.

Как оценявате ситуацията в нашия район?

Според нас в Европейската банка за възстановяване и развитие - целият район и Европейският съюз като цяло беше много силно засегнат от кризата. Европа има много бавно възстановяване, а за този регион беше трудно да излезе от рецесията. Сега виждаме окуражаващи сигнали. В България - от експорта, това е нещо, което трябва да насърчаваме.

Какви са най-големите предизвикателства пред България?

В нашия доклад ние споменахме няколко важни аспекти, които трябва да се подобрят. Един от тях е бизнес средата. Освен това борбата с корупцията трябва да се подобри.
Ние смятаме още, че трябва да се подобри капиталовият пазар. Пенсионната реформа също е друг аспект, по който трябва да се работи. Ако пенсионната реформа заработи, това ще се отрази добре на икономиката и на пазарите тук. 

Какво мислите за Пакта за финансова стабилност на България? Успяхте ли да се запознаете с него?

Да. Подобни идеи са много популярни и в други подобни страни. Мисля, че това е добра идея. Разбира се, има само един начин да разберем дали тя е работеща - когато я тестваме. Като цяло обаче мисля, че това ще бъде доста ефективно решение.

Да, но тя ще заработи чак през 2013 г.

Така е. Трябва да има известен гратисен период, за да може да достигнете до нивото на харчовете, които ще бъдат позволени в този документ.

Доколкото си спомням, вие очаквате растежът на българската икономика да бъде 2.6 % тази година. Официалните правителствени прогнози са за 3,6%. Защо се получава това разминаване?

Ние трябва да направим собствени оценки. Всъщност, 2,6% също е доста добре на фона на това, което видяхме през последните две години. Все пак това са различни оцени на способността на икономиката да отговори на средата, на несигурността в нея и на това какво ще се случи на основните външни пазари за България?

Какво мислите за безработицата?

Безработицата е много важен проблем. Всички мерки, за които говорим досега - подобряване на бизнес средата, развитие на икономиката, те са важни за намаляването на безработицата.

Кои са най-важните неща, които България трябва да направи, за да подобри бизнес средата си?

Като говорим с мениджърите и с политиците в страната, корупцията все още е голям проблем за страната. Тя е симптом, с който трябва да се справите, за да продължите напред. Освен това може би има някои регулации, които трябва да бъдат опростени или премахнати. Също така, трябва да сте сигурни, че реформите действат, че те проникват в обществото. Има доста неща, които трябва да направите за бизнес средата от гледна точка на премахването на корупцията.

Какво мислите, кога България ще може да се присъедини към еврозоната или механизма преди нея (ЕРМ 2)?

Не искам да спекулирам с това. Мерките, които предприемате сега, са в правилната посока. Засега обаче мисля, че трябва да се фокусирате върху по-краткосрочни проблеми, а затова - да помислите по-късно.