Дацов: Парите от Сребърния фонд да отидат на борсата? Авантюризъм!
Дацов: Парите от Сребърния фонд да отидат на борсата? Авантюризъм! / Мая Ценова
Дацов: Парите от Сребърния фонд да отидат на борсата? Авантюризъм!
40018
Дацов: Парите от Сребърния фонд да отидат на борсата? Авантюризъм!
  • Дацов: Парите от Сребърния фонд да отидат на борсата? Авантюризъм!

Финансовото министерство подготвя промени в закона, според които парите от Сребърния фонд ще могат да се инвестират и в български акции и облигации, а не само в чужди, както е сега. С „белите пари" на данъкоплатците, предназначени за „черни дни", ще бъде направен опит да се оживи борсовата търговия и да се подобри инвестиционният климат у нас. Правилна ли е тази стъпка на правителството или трябва да бъде спряна, докато е време? Отговор потърсихме от бившия заместник-финансов министър Любомир Дацов.

Няма проблем дали ще бъдат влагани акциите навън или в България, стига първо да бъде запазен балансът за сигурност, защото това са публични пари. И на второ място, акциите, независимо дали са в България или навън, трябва да са със съответната степен на сигурност - т.нар. „златни" акции, които са ААА клас, което е възможно най-сигурна и голяма компания, няма никакъв риск от фалит. Всичко друго е високорисково и да си позволиш да си играеш с парите на данъкоплатците, не е хубаво.

Нали си представяте какво щеше да се случи, ако парите от Сребърния фонд бяха в акции на български компании преди две години, просто сега щяха да бъдат с 30% или 40 %. И сега какви въпроси щяхме да си задаваме?

Иначе тези идеи, които са за влагане на пари в публична инфраструктура, пътища и т.н. Такова нещо може да се направи, само ако се промени моделът и тази публична инфраструктура започне да генерира средства, например както е при магистралите да има ТОЛ - система или при тунели и мостове да се плаща за преминаване, както е по света, т.е. да има възвръщаемост.

Доколко има български предприятия, които биха донесли сигурна доходност на парите от Сребърния фонд?

Аз не съм брокер и не мога да кажа със сигурност, но в момента това да се позволи е просто популизъм. Според мен моментът не е подходящ, тъй като тепърва ще се разбира кои предприятия ще оживеят и кои не, тъй като трудните времена благодарение на правителството все още не са отминали.

Едно подобно действие ще оживи ли борсата?

Ами да, ако пожертвате парите на данъкоплатеца, може да оживите борсата, само че кратковременно. След това кой ще носи отговорност. Само по себе си оживяване на борсата не става с това, че пари от държавния резерв ще бъдат вложени в акции и облигации. То проблемът на борсата е, че няма качествени книжа на нея, а не нещо друго. Ако имаше достатъчно предприятия със сигурност и с печалби, сигурно щяха да се намерят и играчи отвън, които да играят на нашата борса. Виждаме обаче, че това не се случва. Според мен моментът малко прилича на авантюризъм, играе се по тънка струна, която трябва да бъде оставена. Най-добре е парите от Сребърния фонд да си стоят в БНБ и да бъдат управлявани от БНБ. Това е най-разумно.

Стана ясно, че правителството е коригирало надолу прогнозите си за растежа на икономиката ни през 2012 и 2013 г. Ще отблъсне ли това чужди инвеститори от България?

То инвеститори в момента няма. Какви сигнали да подаваш към нещо, което го няма. Видяхте какво се случи миналата година, какво е нивото на инвестициите. И макар да се опитват да замазват нещата, те всъщност са катастрофални. В България все още има някой, който бива излъган, но реално външният свят ни дава напълно отрицателна оценка.

Възможно ли е заради ситуацията у нас, а и случващото се в Либия и Япония, да се върнем към рецесия?

Растежът, който НСИ отбеляза, че сме имали миналата година, е чисто статистически. Той по-скоро е в рамките на статистическата грешка, така че не мисля, че нещо се случва в икономиката, което да е сигнал, че това е стабилен растеж. Още повече, че изцяло вътрешното потребление може да се каже, че не съществува. То е замразено, няма и сигнали за неговото увеличаване.

Износът щеше да достигне тази година естествения си праг. Сега заради събитията в Либия и в Япония няма да се стигне до толкова голям растеж на износа, колкото се очакваше.