/ БГНЕС
Зърнопроизводителите се отказаха от протести
96844
Зърнопроизводителите се отказаха от протести
  • Зърнопроизводителите се отказаха от протести
Зърнопроизводителите се разбраха с властта и протестите се отменят. Това стана ясно след среща между Националната браншова асоциация, министъра на земеделието Румен Порожанов и премиера Бойко Борисов. В срещата участие взе и вносителят на проектозакона за горивата - депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров.
 
Именно този закон скара фермерите и управляващите.

"Имахме много разговори, (...) за да направим едни промени в закона, така че да заложим земеделският производител като потребител. В последните години, а и не само, този сектор е изключително вече на светло, с ясни правила, с ясно платени данъци и акцизи", заяви земеделският министър Румен Порожанов след срещата.  
 
Комисия в НС отхвърли спорния законопроект за горивата
 

БГНЕС


"Предстои изготвянето на доклад с всички постигнати договорености и баланс на интересите. Той ще бъде внесен на първо четене в зала. Между първо и второ четене всички предложения, които финансовият министър и неговия екип и браншовите организации изготвят като готов текст, за да улесним процедурата аз лично ще ги внеса. След това ще направим работни групи, на които законът да се придвижи и да бъде приет", коментира и депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров.

По думите на Димитров премиерът е поел ангажимент ГЕРБ да подкрепи законопроекта, като се очаква нормативният акт да влезе в сила от Нова година.
 
"Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, като за регистрираните до момента няма да има нови условия и те ще получат служебно и безплатно удостоверенията. Ще има облекчен режим за тези, които досега не са се регистрирали - за това как да позиционират своите резервоари по вид, обем и местонахождения, като контролът ще става без нивомерни системи", обясни Димитров.
 

БГНЕС


Най-кратки в изказванията си след срещата бяха земеделците.
 
"Искам да благодаря на премиера и на г-н Порожанов за оказаното съдействие за решаването на този проблем. Имахме проблем, създадоха се работни групи, работи се, за момента проблемът е решен. Отменяме протеста, който щеше да се състои във вторник", обясни председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.
 

Пресцентър, Министерски съвет


Контролът срещу контрабандата на горива трябва да е в данъчните складове

Протестите бяха насрочени за 3 април, а идеята фермерите да излязат по пътищата в цялата страна и да заредят демонстративно с трактори и комбайни в масовите бензиностанции.

От браншовата организация бяха недоволни, че с проектозакона на земеделците се вменяват неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране. Чрез декларация до парламента и правителството зърнопроизводителите настояха да бъдат изключени от обхвата на Закона за горивата и заплашиха, че ако това не се случи, са готови да докарат тежките машини в София.

На 31 март след среща с министъра на земеделието Румен Порожанов и председателя на НСЗКБ, Управителният съвет на НАЗ реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с юристите на МЗХГ, да разработят предложения за изменения на законопроекта за горивата, така че земеделските производители да не бъдат натоварвани с излишни изисквания извън съществуващата регулация по Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.