/ ThinkStock/Getty Images
Комисия в НС отхвърли спорния законопроект за горивата
96824
Комисия в НС отхвърли спорния законопроект за горивата
  • Комисия в НС отхвърли спорния законопроект за горивата
Комисията по земеделие към Народното събрание отхвърли на извънредно заседание спорния проектозакон за горивата. Предложеният закон събуди недоволството на земеделски производители, които се заканиха на 3-ти април да излязат на протестно зареждане в масовите бензиностанции с тежка земеделска техника.
 
Зърнопроизводители остават в стачна готовност

Според фермерите проектозаконът е либистки и ще им донесе големи разходи и загуби. Преди два дни и икономическата комисия в парламента отхвърли законопроекта. Според вносителя на закона депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров, той е необходим, за да се спре контрабандата на горива у нас. "От 20 години в България имаме проблеми с горивата, имаме възможност на безконтролен внос, безконтролна преработка, излишъци, внасяне на горива със сяра и реализация на пазара. Това е организирана схема, която продължава от години. Нашата комисия си постави за цел да проследи този път, бяха направени изслушвания на сектори, най-важното от които беше на главния прокурор, който разказа за целя път, каза къде са слабостите при пристанищата, липсата на измерителни уреди, слабостите по данъчните складове и рафинериите, където има възможност от двойни резервоари и опасност за смесване. Законопроектът беше припознат от мен и беше внесен", каза Димитров и благодари на колегите си.

Председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов припомни категоричната позиция на земеделските производители: "НАЗ настоява земеделските производители да бъдат изключени от обхвата на този закон. Ние ползваме горивото за селскостопанско производство".

Министърът на земеделието Румен Порожанов защити фермерите: "И Фонд "Земеделие" и министерството разполагат с информация всеки земеделски производител какво регистрира, какво произвежда, защото те получават и съответните субсидии за тази дейност. Има нормативи, които можем да актуализираме още веднъж за горива, които се ползват за обработка на площи в животновъдните обекти. Така че ние можем да направим алгоритъм за всеки земеделски производители какво базово в неговата дейност той следва да потребява. Така че при едно споразумение с контролиращите агенции смятам, че може да бъде направен алгоритъм за тази дейност", каза Порожанов. 

Протестът на зърнопроизводителите не е отменен.