Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети
Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети / снимка: sxc.hu
Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети
71704
Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети
  • Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети

Болниците вече да работят с твърди годишни фиксирани бюджети, когато сключват договори със Здравната каса, а не с прогнозни и ориентировъчни, както досега. За тази идея съобщи зам. здравният министър и председател на Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков след тричасова среща с Българския лекарски съюз. Това предложение, според Пенков, би могло да се реализира още в края на годината и ще спести от парите за здраве, тъй като разходи на болниците, които са в повече от предвиденото, няма да бъдат изплащани.

По време на срещата участниците в нея стигнаха до извода, че дефицитът на Здравната каса за 2013-а година се очертава в порядъка на 200 млн. лв.

На болниците да се плаща фиксирана сума, която е заложена още в началото на дадена година. Така лечебните заведения няма да си позволяват да надвишават разходите си, защото ще знаят, че няма да има кой да им ги заплати. Това е идеята за справяне с кризата в здравеопазването, която предложи днес д-р Бойко Пенков. Той не отрече, че чакащи за лечение пациенти ще има винаги: „Прогнозата, която се прави за дейността по районни каса и по лечебни заведения да бъдат твърдо фиксирани, което означава, че няма да има изплащане на свръхизработено за година. Касата ще закупи толкова и толкова услуги, на такава цена и това е. Ще има листа на чакащи и тази листа на чакащи - трябва да се изработят критерии. Те трябва да бъдат изключително публични, да може всеки да види къде се намира. Трябва да има критерии за колко чакане става въпрос - седмица, две седмици, месец, шест месеца. Спрямо проблемите, които има човек, в коя част на листата да има влезе".

Заместник здравният министър е убеден, че трябва да бъде свалено и излишното натоварване на лечебните заведения, заради което те отчитат разходи в повече от предвиденото. Целта е, когато пациентът може да се лекува извън болницата, той да не бъде настаняван излишно в нея.

200 млн. лв. се очаква да не достигнат на Здравната каса за тази година, добави председателят на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов: „Нашите притеснения са, че този дефицит може да стане неконтролируем в един момент и затова предложихме на Касата още в понеделник-вторник да поискаме среща с министър-председателя, с финансовия министър, със здравния министър, за да уточним цифрите и поведението".

Райчинов за пореден път припомни, че ако държавата започне да осигурява децата в пълен размер, годишно това ще добавя в Касата по 330 милиона лева - достатъчно, за да няма повече дефицити.