Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / БГНЕС
Принципът на близост за записване на деца в първи клас е безспорен и важен. Това каза на пресконференция в Министерството на образованието и науката (МОН) министър Красимир Вълчев. По думите му този принцип може да бъде видян в образователните системи на почти всички страни. Имаме и решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД0, която казва, че той не е дискриминационен, каза министърът и допълни, че не отнемат правото на родителите да запишат детето си във всяко друго училище, но дават предимство за записване в най-близкото училище. Това предимство е важно от гледна точка на удобството, времето за придвижване, сигурността, каза министърът.

Красимир Вълчев: Принципът на близост до училището не е дискриминационен
 
Приемът за първи клас, който беше през пролетта, мина по-нормално от предходни години, нямаше ги опашките, породени от принципа "пръв записан, пръв класиран", коментира министърът. Над 90 процента от децата във Варна, Пловдив и Бургас са записани в първи клас в училище по първо желание, каза той.
 
Ще направим корекция така че, когато детето има по-голям брат или сестра до 7-и клас в дадено училище, да се смята, че то също е "най-близко", посочи Вълчев и обоснова промяната с това, че за родителите е много по-удобно децата да са в едно училище. Факт е, че имаме свръхконцентрация в определени училища, която е нежелателна, каза министърът и уточни, че това води до двусменен режим и невъзможност за целодневна организация на учебния процес. Ще се опитаме да преодолеем тази свръх концентрация като регламентираме съгласувателен механизъм от страна на общините, каза Вълчев.

Приемът в първи клас в София отново предизвика напрежение сред родителите
 
По думите му общините ще имат възможност да предлагат по-малък прием в определени училища, когато не е осигурено целодневно обучение. Със стандарта за физическата среда, който доработваме, ще регламентираме капацитет за най-големите училища, каза той. Към момента в 74 общини има училища с двусменен режим.
 
Предвижда се и изцяло нова наредба за педагогическите специалисти, каза Вълчев. Ще бъде въведена информационна система за регистриране на търсене и предлагане на педагогически специалисти. Така ще има яснота къде има недостиг и къде излишък от учители.

Няма да променят правилата за прием в първи клас, ще правят фини настройки
 
МОН предвижда промени и във връзка с облекчаване на административната тежест, каза още министърът.
БТА