Все повече българи се завръщат в родината си
Все повече българи се завръщат в родината си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След промените през 1989 г. около 1 милион българи напускат страната в посока Запад. Сега обаче все по-често се случва немислимото - хиляди българи се завръщат в родината, пише австрийският вестник "Ди Пресе".

С неприятно чувство Ваня Иванова си спомня десетките уикенди по време на следването си в Лондон, които е трябвало да прекара сама в къщи, без да има на кого да се обади, без да познава някого, без да може да намери общ език с хората, въпреки че говори езика им. Днес Ваня е на 27 години. Заминава за Англия през 2003 година - за да следва икономика. Опитът да живееш в чужбина си струва, но след завършването Ваня все пак решава да се върне в България, за да се включи в семейния бизнес на родителите си. Връщането й обаче се оказва далеч по-трудно, отколкото е предполагала.

След политическите промени през 1989 година България започва да се опразва в посока Западна Европа, САЩ и Канада. Никой не може да каже колко точно хора напускат родината си, броят им варира от 600 000 до над 1 милион за последните 20 години. В началото на 1990-те години много български учени се отправят на Запад в търсене на по-добра работа и съответно по-добър живот. Причината е не само в масовите съкращения по това време, но най-вече в ниските заплати и непрестанно растящите цени. Пикът на този процес бе кризата от 1996-та година.

Ако през 1988 година населението на България е наброявало близо 9 милиона души, то сега българите са малко над 7, 5 милиона, а през 2030 година се очаква да се "стопят" до не повече от 6,8 милиона. Според австрийския социолог Аугуст Гехтер от Виенския център за социално обновление, масовата емиграция е не само логична, но дори съвсем нормална фаза. Гехтер изброява три основни причини за това развитие:

Първо, по време на социализма излизането от страната е било забранено; второ, трудовият пазар се срива след промените; и трето, по време на социализма научният сектор е бил изкуствено раздут. След преминаването към пазарна икономика реално не е имало достатъчно работни места за всички тези учени. 11 процента от тях напускат България в периода 1989-1995 година, насочвайки се предимно към САЩ и Германия. "Един болезнен процес", казва Даниела Бобева от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "Но това бе едно очаквано преструктуриране", добавя тя.

От известно време обаче се наблюдава известна промяна в миграционната статистика на страната: все повече българи се завръщат в родината си. Според едно изследване на БАН през последните 5 години около 450 000 души са се върнали в България. Цифрата вероятно е завишена, но тенденцията е налице.

Завръщането обаче не е никак лесно, казва Ваня Иванова. Затова заедно с петима свои колеги тя създава организацията "Тук-там", която помага на новозавърнали се от чужбина българи да се аклиматизират възможно най-бързо в родните условия. (БГНЕС)