Влезе в сила забраната за пушене на закрити обществени места
Влезе в сила забраната за пушене на закрити обществени места / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Влиза в сила забраната за пушене
53993
Влиза в сила забраната за пушене
  • Влиза в сила забраната за пушене

От 1 юни влезе в сила забраната да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Забранено е пушенето и на стадиони, и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Забраната важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения.

Пушач, който запали на закрито обществено място, ще бъде глобен със сумата от 300 до 500 лева. При повторно нарушение, санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева.

600 инспектори от регионалните здравни инспекции ще следят дали забраната за тютюнопушене на обществени места се спазва. В интервю за Дарик ръководителят на дирекция „Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването д-р Димитър Димитров поясни, че в началото инспекторите ще предупреждават пушачите, преди да пристъпят към глобяването им. „Първото, което би следвало да направи, е да ги помоли учтиво, любезно те да преустановят тютюнопушенето. За всеки човек, който не е решил тенденциозно да се противопостави или да прави демонстрации, би следвало това да е достатъчно", коментира той.

Д-р Димитров призова пушачите да не залагат на презумпцията, че няма как или че е трудно отделния нарушител да бъде санкциониран. Защото хипотезата в определен момент да има съвместна проверка на здравен инспектор и полицай в заведение била съвсем реална.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който смята, че досегашният закон е „защитавал чистия въздух за непушачите и не е нарушавал правата на пушачите", прогнозира труден контрол за спазване на забраната - обжалване на актове за нарушения и съдебни дела. От здравното министерство пък обясняват, че ще се разчита първо на контрола от страна на самите собственици и управители на заведенията, а според шефа на дирекция „Обществено здраве" във ведомството е невъзможно във всеки един обект, във всеки един момент или до всеки един нарушител да има контролен орган, който да следи спазва ли се забраната за пушене, ако няма съзнание в обществото и разбиране за смисъла на това, което се прави. „Идеята е обществото да осъзнае, че всичко това се прави за по-добро здраве на нацията, за по-добро здраве на децата", каза д-р Димитров.

Парламентът прие промените в Закона за здравето, с които забранява пушенето в закрити обществени места, на спортни обекти и детски площадки на 17 май тази година, пет месеца след като те бяха одобрени от Министерския съвет. Забраната за пушене предизвика остра реакция от страна на бизнеса и дори протести, а хотелиери и ресторантьори пресмятат загубите на около 300 млн. лв. годишно. От своя страна експерти се позовават на данни от други държави и твърдят, че след първоначалния спад на посетители в заведенията потокът от клиенти се възстановява.

Одобрявате ли пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места? Участвайте в анкетата ни ТУК