/ БТА
Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Ситуацията се следи всекидневно.

Бурята „Борис“ удави части от Европа, расте броят на жертвите и изчезналите (СНИМКИ)

Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на свиканата от него работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони.

Над 100 души са блокирани на кораб във Виена заради транспортен хаос по Дунав

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Министър-председателят Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка, за да бъдат събрани допълнителни данни, ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Люта зима през септември: Над 2 метра сняг в Австрия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Възможностите за финансиране на щети от бедствия и форсмажорни обстоятелства по линия на европейската солидарност също бяха дискутирани в рамките на срещата. Министърът на земеделието и храните Георги Тахов изтъкна, че са направени постъпки пред ЕК, така че за първи път България да се възползва от кризисния резерв за сектор „Земеделие“. В срещата участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката и индустрията, съобщават от Министерския съвет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня