/ iStock
Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви на своята страница в интернет, че намалява водещата лихва (Federal Funds Rate, целевата лихва, при която търговските банки в САЩ отпускат и получават овърнайт кредити и депозити - бел. ред.) до диапазона 4,75-5 на сто. Това е понижение с 50 базисни пункта или 0,5 процентни пункта спрямо досегашните 5,25-5,50 процента.

Решението за намаляване на лихвите не е изненадващо за пазарите и анализаторите, но стъпката е по-голяма от прогнозите на повечето от тях. 

След двудневно заседание УФР обяви на страницата си, че последните макроикономически данни показват, че "икономическата активност продължава да се разширява със значителни темпове. Увеличаването на работните места се забави, а равнището на безработицата се повиши, но остава ниско. Инфлацията постигна допълнителен напредък към целта на от 2 процента, но остава донякъде повишена.

Започва важна седмица за централните банки по света

УФР е придобило "по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2 процента и преценява, че рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията са приблизително балансирани". 

Паричната институция допълва, че поради наличие на рискове "при обмислянето на допълнителни корекции на целевия диапазон на водещия лихвения процент" внимателно ще бъдат следени входящите данни и променящите се перспективи.

Решението е взето с мнозинство от 11 гласа срещу 1.

Освен това УФР посочи, че е възможно да понижи отново лихвените си равнища до края на годината.

Това е първо намаляване на водещите лихви в САЩ от март 2020 година, когато бе обявена пандемията от КОВИД-19. Тогава лихвените нива бяха понижени близо до нулата, за да се подпомогне икономиката. Си Ен Би Си определи хода като агресивен старт на кампания за смекчаван на паричната политика.

Ниските лихви и проблемите, свързани с веригите на доставки след края на острата фаза на пандемията, обаче доведоха до ръст на инфлацията, което накара УФР да започне да затяга паричната си политика.

Увеличението на лихвите започна през март 2022 г. на фона на инфлация, която през юни същата година достигна най-високата си стойност от 80-те години на миналия век. 

Затягането на паричната политика достигна своя връх през юли 2023 година, когато УФР увеличи за последно лихвените си равнища до най-високата им стойност от 22 години или 5,25-5,50 процента.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Спас Стамболски/БТА