/ Снимка: Георги Димитров

Серийните номера на общо седем машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори „две в едно“ на 9 юни, бяха изтеглени на случаен принцип по време на публична процедура в Министерството на електронното управление. 

На тегленето на номерата присъстваха служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, както и представители на Централната избирателна комисия и обществения съвет към нея. На публичното теглене бяха поканени и присъстваха също представители на парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание. 

Георги Димитров


В тегленето на серийните номера участваха и представители на медиите, с цел максимална прозрачност на процедурата.

"Ще предприемем всички мерки във всяка област, за да има честни избори", каза служебният премиер Димитър Главчев. Той благодари на журналистите, че са участвали в тегленото на номерата на машините, които ще бъдат удостоверявани. "Искам наистина всички да се убедят, че в целия процес всичко ще бъде публично и прозрачно и пред очите на всички български граждани. Видяхте и се уверихте със собствените си очи какво се случва, а чрез вас ще се убедят и българските граждани", каза Главчев.

В отговор на въпрос той посочи, че няма да коментира политическите сили и техните диалози. "Ние имаме за задача да подпомогнем организирането на избори, в политически дебати не влизаме и нямаме отношение към тях", заяви служебният премиер.

Попитан има ли доверие в служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, Главчев каза, че към всички министри в неговия екип има доверие.

Според министър Валентин Мундров е важно да бъде върнато доверието на гражданите в машинното гласуване и да бъдат проведени честни и демократични избори на 9 юни.

Поемайки поста, вече заявих, че процесът по удостоверяване на машините ще бъдат открит, прозрачен и публичен, каза Мундров преди началото на процедурата. 

След като бъде инсталиран софтуерът и машините ни бъдат предоставяни, ще започне проверката за съответствие. Процесът ще бъде публичен. В него ще участват и външни експерти, посочи още служебният министър на електронното управление. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Иван Лазаров/БТА