/ / ThinkStock/Getty Images
Във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение с нестопанска цел - Български национален съюз Еделвайс, състав на Софийски градски съд е определил като допустима исковата молба на Софийска градска прокуратура за прекратяване регистрацията на БНС-Еделвайс, като е насрочил и дата за провеждане на заседанието, съобщиха от прокуратурата.

СГП е сезирал съда, предвид установеното, че БНС-Еделвайс извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на  военизирана  структура, както и  извършва дейност чрез представляващ орган - управителен съвет, които няма необходимия по закон определен брой членове в състава си.

Световният еврейски конгрес поздрави Гешев за борбата срещу антисемитизма

Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията на сдружението. В хода на проверката са установени  множество публични изказвания  на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

Констатирано било също, че сдружението е създало и своя  военизирана структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски  атрибути и други в дома на  активист на сдружението.

Прокуратурата поиска забраната на БНС, организатори на Луковмарш (СНИМКИ)

Установено било също, че в разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27 януари извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.

Предстои произнасяне в насроченото съдебно заседание на 5 октомври.