/ / Gulliver/Getty Images
Протест на НИМХ няма да има. Временно изпълняващ длъжността „директор“ на Института ще бъде проф. Пламен Нинов. Неговата кандидатура е била одобрена единодушно от УС на БАН и той ще бъде назначен от утре. Това съобщи за Дарик председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
 
Тази сутрин беше подписано споразумение между НИМХ и БАН, което беше необходимо условие за метеорологичния институт да предложи официално кандидатури за изпълняващ длъжността директор.

Прогнози за времето ще има: НИМХ и БАН подписаха споразумение
 
Едната от тях беше на отстранения от поста досегашен директор проф. Христомир Брънзов, а другата – на проф. Пламен Нинов, зам.-директор на института.
 
По-късно днес двете предложения са разгледани на УС на БАН, съобщи нейният председател, акад. Юлиан Ревалски:
 
Единодушно бе препоръчано да назнача проф. Пламен Нинов за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Аз ще подпиша съответната заповед и той ще встъпи в длъжност от утре, 19 септември, за да може да си изпълнява задълженията и да може институтът да се върне към нормална работа“, каза Ревалски.

През юни синоптиците от НИМХ излязоха на протест
 
Ако подписаното споразумение се спазва, протести няма да има, заяви по-рано днес отстраненият от поста досегашен директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов:
 
„Протести при това положение няма да има, ако това споразумение се спази. Аз очаквам да се спази, тъй като гаранти за него са синдикатът КНСБ и министърът на образованието и науката“.

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института
 
На 25 септември е свикано Общо събрание на БАН, на което ще бъде избрана работна група, която да определи правилата и процедурата за излизане на НИМХ от структурата на Академията, а до края на октомври просветното ведомство трябва да разработи и внесе в Министерския съвет проект на постановление за създаване на Изследователски институт към МОН.