/ БГНЕС
България е на 8-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа
Общо потвърдените случаи на коронавирус у нас до момента са 20 833, от тях 5374 са активни, а излекуваните са 14 643. От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, а учениците – 117. Заразените учители в детски градини са 14 до момента, учителите в училища - 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата - 20. Това обяви по време на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, стана ясно още на брифинга.

Под карантина са 4043 ученици и 116 учители в училище, 539 деца в детски градини и 37 учители в тях.

Министърът коментира и спорната тема за носенето на маски в училищата, като обясни, че са водени дълги разговори със специалисти, представители на родителите и децата. Крайното решение е децата в клас да не носят маски, защото се приемат за една единица, докато учителите, ако влизат само в един може да носят маски и шлемове, но може и да не носят. 

Министърът подчерта, че е важно да се спазват мерките, да има изградени навици и да се спазва социална дистанция. „Не може да живеем цял живот с ограчения и затова трябва да свикнем с наличието на коронавирус.” Той отново подчерта, че маските в училищните коридори са задължителни.

Ангелов нарече „несериозни“ твърденията, че маските намаляват количеството кислород на децата. "Няма подобно потвърдено твърдение в медицинската литература", каза той.

Мутафчийски: От маската не се умира, тя е шансът ни да изчакаме ваксина

БГНЕС

Над 33 млн. души общо са заразени в световен мащаб, оздравели са над 23 млн., а над 1 млн. са смъртните случаи.

За периода 11-24 септември България е на 25-то място от 31 страни по заболеваемост и на 8-мо място по смъртност.

За периода 24-30 септември броят на заразените се е увеличил с 1550, докато увеличението на броя на излекуваните е 767. Общият брой на хоспитализираните е нараснал със 110, а на тези в интензивни отделения с 15” каза здравният министър.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че констатацията от Европейския център за контрол на заболяванията е отразявала ситуацията през август и е излязла през септември и добави, че в момента страната ни слиза от челните места в класациите за заболеваемост и смъртност.

През август България беше на 2-ро място по смъртност след Румъния. В момента сме на 8-мо“, уточни той.

От думите му стана ясно още, че се наблюдава тенденция за постепенно повишаване на броя на заразените у нас, както вече е и в Европа.

„Най-висока заболеваемост има в Малта, а тенденцията в Европа е за започване на вълна на повишаване на заболеваемостта. На Балканите - в Черна гора има огромна заболяемост - на второ място в света след Израел. След Черна гора се нареждат Босна и Херцеговина. Продължават ограниченията за влизане на хора в България от Черна гора и от Израел“, каза държавният здравен инспектор.

БГНЕС

В България са определени 8415 болнични легла за коронавирус, като 7307 са за пациенти без усложнения, останалите - за интензивно лечение. Запълнени са 10.5 на сто от леглата за пациенти без усложнения и 4 на сто от леглата за интензивно лечение. 

"Ще има тенденция на повишаване на заболеваемостта, към този момент обаче, здравната система е готова", посочи още министърът. 

И по думите на държавния главен инспектор доц. Кунчев се наблюдава тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта. "При настъпваща втора вълна в Европа и повишение при нас, няма начин да отменим извънредната епидемична обстановка", категоричен бе той.  

По думите му изходът от заболяването зависи от това кога пациентът постъпва в болница, както и от възрастта му и придружаващите заболявания.

"Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките", подчерта още здравният министър и призова още веднъж за дистанция, спазване на хигиена и носене на маски. 

"Ще следим за спазването на тези правила и ще налагаме санкции", поясни Ангелов.

Риск за системата е умората на лекарите и медицинските сестри, както и ежедневното нарастване на делът на заразените медицински специалисти, посочи още той. От началото на пандемията до момента 1152 медицински специалисти са се заразили. Личните предпазни средства за нуждите на медицинския персонал на национално ниво са налични за повече от три месеца напред. Наличен е и медикаментът "ремдесивир", използван в лечението на вируса. Заявките за октомври са направени и ще бъдат осигурени своевременно.
 
 

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 30 септември 2020 г.