Реформаторите отлагат за ноември избора на лидер
Реформаторите отлагат за ноември избора на лидер / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Скандал разтърсва Реформаторския блок. СДС и Движението на Меглена Кунева застанаха срещу ДСБ заради избора на лидер на коалицията. Плановете на Реформаторите предвиждаха именно днес на специален форум петте партии да си изберат общ водач.

В събота СДС и партията на Меглена Кунева - Движение "България на гражданите" излязоха с обща декларация, в която обявиха "безусловна подкрепа за Реформаторския блок", но предявиха искане изборът на председател на блока да се проведе след парламентарния вот. Обявените кандидатури бяха на председателите на ДСБ и СДС - Радан Кънев и Божидар Лукарски.

"Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ, считаме че провеждането на форум на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота", пишат от СДС и движението на Кунева. Според тях "изборът на когото и да било" би довело до демотивация сред симпатизантите на блока.

Реформаторите отлагат за ноември избора на лидер
netinfo

Според двете централи не са изпълнени правилата за изборни процедури. "Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ", смятат партиите на Божидар Лукарски и Меглена Кунева.

„Миналия месец се съгласихме за такъв избор и за провеждането най-вече на конгреса", обясни за „Събуди се" по Нова телевизия лидерът на СДС Божидар Лукарски. По думите му в партията получили множество сигнали от граждани и структури с посланието, че не трябва да има разединение по средата на кампанията. Лукарски коментира, че при един избор ще има недоволни. Като друга причина за проваления избор на лидер на блока председателят на СДС посочи неуспешната организация на конгреса, най-вече на самия избор - нямало ясни правила за него.

Реформаторите отлагат за ноември избора на лидер
netinfo

Радан Кънев обяви, че няма да се избира лидер на РБ днес. "Ние, нашите лични амбиции, не сме важни. Ничия лична съдба не е по-важна от обществения интерес", каза Кънев пред форума.

Той посочи, че избирателите искат радикална промяна. В името на тази цел той заяви, че е готов да представи пред хората на форума кандидатурата си за председател на РБ, за да може от тяхно име да се бори за тези неща. "В името на същата цел днес аз оттеглям тази кандидатура въпреки наличната подкрепа", каза Радан Кънев.

Изборът на лидер на Реформаторския блок ще се състои евентуално на 10 ноември. Днес блокът ще се ограничи само с откриване на предизборната кампания.