Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Офицерите от години са поставяни в унизително положение от политиците, затова днес нямат самочувствие да отговорят на оскърблението, така президентът Румен Радев коментира изказването на министър-председателя Бойко Борисов на 13-тата среща с бизнеса, че Щабът е купувал техника, за да бяга при война. Радев припомни, че до неотдавна генералите са стояли прави на Министерски съвет, докато седналите министри гласуват парите им.

Обиди ли Борисов армията?
 
Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли, заяви президентът във връзка с думите на премиера, че Генералният щаб на Българската армия е купувал само транспортна техника, с която при война да избяга заедно с управляващите.
 
Аз намирам думите на премиера за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли и ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизителното положение от политиците. Дори и съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им“, заяви Радев.

Колко получават гвардейците?
 
Аз се надявам премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военно-транспортните хеликоптери и самолети на българските военновъздушни сили“, допълни той.
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на Генералния щаб Андрей Боцев признаха, че са възприели думите на министър-председателя като шега.