По традиция в края на първото си заседание депутатите си направиха обща снимка
По традиция в края на първото си заседание депутатите си направиха обща снимка / БГНЕС
Валери Симеонов от ОП на старта на 44-ото НС
93329
Валери Симеонов от ОП на старта на 44-ото НС
Лидерът на БСП на старта на 44-ото НС
Декларацията на ГЕРБ на старта на 44-ото НС
Тома Томов откри 44-ото НС
  • Валери Симеонов от ОП на старта на 44-ото НС
  • Лидерът на БСП на старта на 44-ото НС
  • Декларацията на ГЕРБ на старта на 44-ото НС
  • Тома Томов откри 44-ото НС
44-ото Народно събрание беше открито с официално заседание. На него политическите сили декларираха приоритетите си, а за председател на парламента беше избран Димитър Главчев. На първото заседание дойдоха всички депутати, президентът Румен Радев, служебният премиер Огнян Герджиков и министрите от кабинета, както и патриарх Неофит.

 44-ото НС започна работа, депутатите положиха клетва

Заседанието на новия парламент беше открито от най-възрастния депутат – народния представител от „БСП за България” Тома Томов. Той призова депутатите да затворят очите си и да погледнат със сърцата си, за да се върнат назад в историята и да си спомнят Оборищенското събрание.
 

Депутатите от 44-ото НС положиха клетва
БГНЕС

По думите му в него са участвали хора, които не мислят за кариера, не сключват сделки и не правят компромиси. Той цитира Захарий Стоянов, че тези хора са ангели.
 
Вярвам, че Христос възкръсна, че има видим и невидим свят и в този голям невидим свят тези ангели, които дадоха живота си, гледат нас, искат да успеем, да не се спънем и да не се провалим, заяви Томов.
 
Трябва най-сетне да оправим дома си, да има благоденствие, да дойдат златните години и да върнем децата си тук, посочи той и добави, че не е достатъчно само навън да са цъфнали дърветата, а трябва под тях да няма мъка и отчаяние.
 
Депутатите положиха клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”.


ГЕРБ влиза в 44-ото НС със заявка за пълен мандат
 

Цветан Цветанов
БГНЕС

След като народните представители се заклеха, дойде ред и на декларациите на парламентарните групи. Така приоритетите в управлението очерта зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 
„В парламента ще работим със съзнанието, че за кратко време българите очакват от нас реални резултати и то в областите, които ги засягат в най-голяма степен – продължаване на съдебната реформа, борба с корупцията на всички нива, стандарт на живот, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет. Стремежът ни към високо качество на приеманите закони ще бъде водещ в рамките на този състав на НС. Заявяваме твърдото си намерение да превърнем в законодателни актове и последващи управленски действия резултатите от референдума, проведен едновременно с президентските избори в края на 2016 година”, каза Цветанов.

Той заяви, че от ГЕРБ са „категорично против идеята на президента за промени в изборното законодателство, противоречащи на Констиуцията на България и ограничаващо изконните права и свободи, гарантирани на българите от Върховния закон на държавата ни”. Българският народ е мъдър и винаги усеща фалша в политиката, каза Цветанов. „Напомням на всички нас в тази зала, че България е парламентарна република и ни остават четири години съвместна работа. България е над всичко, успех”, пожела той от парламентарната трибуна.
 
Нинова: Ние сме политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ

Корнелия Нинова
БГНЕС

След него думата взеха от БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че по волята на хората са останали втора политическа сила и ще бъдат опозиция в новия парламент. „Нека намерим разум и аргументи да решаваме заедно въпросите за съществуването ни като народ, за националния суверенитет и сигурност и за европейското ни бъдеще. Но нека и да се знае – ние оставаме различни идеологически, политически и практически. За нас управленската алтернатива е икономика не на монополи, а на малък и среден бизнес; уважение към чуждите инвеститори, но защита на българското производство, българското земеделие, българските храни; държавни и общински предприятия, които са не партийна хранилка, а управлявани с гаранции за тяхното развитие в бъдеще”, каза Нинова.
 
Тя заяви, че още тази седмица от БСП ще внесат закон за храните, закон за държавните и общински предприятия и искане за изслушване на КЕВР за ценообразуването с въпрос „В чий интерес работят – на държавата и потребителите или на монополите и техните печалби”.

„Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. Продължаваме по пътя, който очертах, продължаваме промяната и тя ще стане. На добър час”, пожела и Нинова.
 
Симеонов: Ще продължим политиката за сближаване на минималната пенсия с прага на бедност

Обединените патриоти
БГНЕС

Така дойде ред думата да вземе и партньорът на ГЕРБ – Обединените патриоти. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов аргументира участието им във властта.  „Обстановката в света и страните около нас става все по-напрегната и нестабилна. В съседна Турция след референдума все повече се утвърждава един авторитарен, неоосмански режим, който не крие претенциите си към други страни, включително България и все по-арогантно се опитва да се намесва в нашите вътрешни работи. Македония затъва все повече в тежка политическа криза, расте напрежението между Косово и Сърбия, нестабилна политическа обстановка в Румъния, войната в Сирия, както и тази в Украйна продължават, терористичните актове в Европа и по света станаха ежедневие. Между САЩ и Русия ескалира напрежение, непознато от десетилетия наред. Очаква се засилване на нелегалната миграция. Само през последните два дни на територията на Бургаска област са заловени 30 нелегални мигранти. В тази обстановка не можем да си позволим да вкараме България в спиралата на политическа нестабилност и остро противопоставяне. Защото това ще граничи с предателство на националните интереси заради егоистични партийни и лични сметки”, каза Симеонов.
 
Карадайъ: Не може да говориш за демокрация, като ограничаваш права

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ
БГНЕС

Необходимо е да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение като цяло, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Не можем и няма да подкрепим каквото и да е присъствие на крайни национализми в управлението, защото ни отдалечава от модерния парламентаризъм и демокрация, отклонява ни от евроатлантическия курс на страната”, декларира Карадайъ. Най-голямата политическа сила е длъжна да прояви отговорност и воля и да предложи програма за развитие на страната, за успешно председателство на ЕС, за най-неотложните реформи, заяви той.
 
Председателят на ДПС посочи необходимостта от ясно формулиране на онези национални приоритети, които са условие за нашето бъдещо общо развитие, да се осъзнае силата на обединението и необходимостта от него, да се изоставят партийните сметки.

Марешки призова да се сформира стабилно правителство
 

Лидерът на Воля Веселин Марешки
БГНЕС


Председателят на "Воля" Веселин Марешки призова да се сформира стабилно правителство, което да работи в пъти по-ефективно от предишните. Той призова колегите си депутати за повече морал, повече почтеност, повече прагматизъм в политиката.


Да възвърнем достойнството и авторитета на българското Народно събрание и на българския народен представител, поиска Марешки.

Димитър Главчев е председателят на 44-ото НС
 
След декларациите на политическите сили, депутатите избраха Димитър Главчев за председател на парламента. Негови заместници ще бъдат Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Нигяр Джафер от ДПС, Явор Нотев от Обединените патриоти и Веселин Марешки от „Воля”.
 
По традиция първото заседание на новия парламент завърши с обща снимка.  

Радев ще връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет следващата седмица

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова на първото пленарно заседание на 44-ото НС
БГНЕС

Президентът Румен Радев така и не говори в пленарната зала. В кулоарите обаче коментира, че следващата седмица ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Освен това се надявал на конструктивен диалог с новия кабинет и пълен мандат на управление.