/ Бойко Борисов и Томислав Дончев © снимка: БГНЕС, архив
Експертизи ще се правят на всички аудио и видеозаписи досега
Прокуратурата проверява и последния огласен запис на разговор, приписан на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, в който се твърди, че се обсъждат действията на президента. Назначени са експертизи и на този, и на всички останали аудио и видеозаписи, оповестени от медиите, за които се твърди, че са с гласа на Борисов,  съобщиха от обвинението.

От Софийска градска прокуратура се аргументират, че предоставят информация за образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес.

Обвинението напомня, че още на 25.06.2020 г. бе назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“.

По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи, уточняват от СГП.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев.

След изготвянето на назначените експертизи българската общественост ще бъде информирана за заключенията. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случаи.

Софийска градска прокуратура ще продължи да информира българската общественост за хода на досъдебното производство.

Очаква се разследващите да търсят отговори, както дали записите са истински, така и кой ги е правил.

Според закона нерегламентираното използване на СРС се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години, а ако подслушването и записването е извършено от длъжностно лице, наказанието се увеличава на до 8 г. затвор.