Президентът Росен Плевнелиев разговаря с македонския си колега Георге Иванов
Президентът Росен Плевнелиев разговаря с македонския си колега Георге Иванов / снимка: Пресцентър на президента

Президентът Росен Плевнелиев разговаря днес на "Дондуков" 2 с президента на Македония Георге Иванов, съобщиха от прессекретариата на българския държавен глава. Георге Иванов пристигна в България, за да отдаде почит пред паметта на първия демократично избран президент на България /1990-1997 г./ д-р Желю Желев.

С активната си дейност като държавен глава, както и като основател на Балканския политически клуб, д-р Желю Желев работеше за засилено сътрудничество и още по-тясна интеграция между държавите от региона, като неделима част от обединена Европа, е било посочено по време на срещата.

Президентът Георге Иванов е изразил благодарността си за решителната подкрепа на България и лично на президента Желю Желев за това, че страната ни първа призна Република Македония с нейното конституционно име. Президентът Плевнелиев е подчертал, че делегацията на най-високо равнище от Македония е важен знак за отношенията на добросъседство и приятелство, които България и Република Македония изграждат.

Страната ни подкрепя усилията на Република Македония за европейска и евроатлантическа интеграция, е заявил българският държавен глава. "В процеса на европейска интеграция България успя да реши и най-трудните въпроси в отношенията със своите съседи. Време е да покажем, че делата се припокриват с думите и да подпишем двустранния договор за добросъседство, с което да дадем ясен знак пред Балканите и Европа, че България и Република Македония са свързани от истинско приятелство", е подчертал още Росен Плевнелиев.

Президентът Иванов е изразил готовността на Македония за подписването на този договор с България. Живеем в динамично време и трябва да използваме всяка възможност за развитие на двустранните отношения - икономически и културни, за изграждането на транспортната инфраструктура, която свързва двете държави, е посочил Георге Иванов. Той е добавил, че в Република Македония има много приятели на България, които биха се радвали на по-чести културни прояви от страната ни и на излъчването на повече български филми.