/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът за становище, предложен по време на Консултативния съвет по национална сигурност е бил предизборен подарък за лидера на БСП Корнелия Нинова.

КСНС приключи без общо становище
 
"Не очаквах такова поведение. Ние най-добронамерено отидохме да участваме в КСНС, защото тема "борба с корупцията" има във всяка държава, включително и у нас. Чух преразкази, които не съответстват на истината. Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, беше предизборен подарък за г-жа Нинова. Не си спомням никой да е подкрепял това, което пишеше там. Аз обясних и се надявам, че всички са разбрали. Преразказът не ми харесва и затова искам и аз да кажа", коментира Борисов по време на изявление в Министерския съвет.

Без представител на Антикорупционната комисия на съвета при президента

„С цялото си уважение отидохме всички. Още с влизането си г-жа Нинова даде тон, че се крадели по 10 милиарда на година. Капиталовите разходи за тази година на държавата са 5 милиарда. Аз дори не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 милиарда в техните управления, защото това са фантасмагории. Сидеров и Марешки поискаха да говорим и за приватизацията, разбира се, това беше отхвърлено. Не мога да схвана как при всяка своя командировка Радев кани министри, те организират неща, а като се прибере тук, казват, че са корумпирани“, заяви още премиерът.

Румен Радев: Предложих проект на становище, той не се прие

„Нинова каза, че съм й предложил да отиде да пита в Румъния за г-жа Кьовеши. Най-колегиално й казах да провери, ние не сме гласували - взе се решение новият европарламент да се произнесе за европейския прокурор. Беше визирано, че това се прави по медийни публикации. Казах на президента, нека да отворим стенограмите и да се види“, призова Борисов.

БГНЕС


Във връзка с „Апартамент гейт“ министър-председателят обяви, че не позволил на Цецка Цачева дори да се върне като депутат в парламента. На Цветан Цветанов казал, че „може да го накаже Бог, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз“.

Парламентът прекрати пълномощията на Цветан Цветанов като депутат

"Скандалът с "Апартамент гейт" е вече 15 дни от сутрин до вечер, сиреч ние имаме абсолютно свободни медии. Едни си отиват за изкоп, други гледали картинка. Заради "Апартамент гейт" попитах коя друга партия и кой друг премиер е правил това - колко наши министри си заминаха. Къде всъщност е заровено кучето - да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента. Сега горе-долу като чух какъв предизборен подарък искаха да си направят и като гледах как се споглеждат Иво Христов (началникът на кабинета на президента Радев, бел.ред.) и Нинова ми стана всичко ясно - стана ми ясно кой е писал предложенията. Колегите от БСП в такива ситуации казват, че чакат да се произнесат институциите, ние - без да чакаме, приемаме оставки", заяви Борисов.

БГНЕС


"В момента външният дълг ни е най-ниският 18,7%. Как успяхме да платим за двата реактора в Белене, откъде събрахме пари да платим на всички вложители в КТБ, откъде събрахме пари да се увеличат с по 10% всички заплати, да не говорим за МВР и за учителите. Това си говорихме на този съвет - добронамерено. Накрая всички решихме с общо становище да не излизаме, че това е извънреден съвет, включително г-жа Нинова. И тя вдигна ръка", обясни премиерът.

БГНЕС