/ БГНЕС
Не се прие проекта на становище, предложен от Румен Радев по време на Консултативния съвет по национална сигурност. Това стана ясно от думите на държавния глава след края на Съвета. За първи път след КСНС българският президент даде изявление сам, без да е заобиколен от представителите на правителството и политическите сили.
 
„Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение“, коментира президентът, цитиран от NOVA.

КСНС приключи без общо становище
 
По думите му основното разминаване е в оценката за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в оценката доколко Народното събрание осъществява реален ефективен контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката за ефективността на нормативната база.

БГНЕС

„На първо място нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия. Поради пасивни методи в борба с корупцията. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица. Поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване на длъжността”, заяви Радев.

Без представител на Антикорупционната комисия на съвета при президента
 
Решенията, които предложих, се състоят първо в това НС да разгледа и приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ. Оправомощените органи да извършат в кратък срок проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Изпълнителната и законодателната власт да предложат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията да генериране на корупцията”, допълни президентът.

„Апартамент гейт“ не може да се лекува с оставки, заяви Радев след КСНС, посветен на противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Държавният глава се обяви за ефективни присъди и отнемане на незаконно придобитото имущество. Българските политици трябва да се научат да живеят със заплатите си, заяви държавният глава и призова българите да бъдат нетърпими към всяка проява на корупция, която касае лица, заемащи висши публични длъжности.

Румен Радев: Имаме сериозен проблем с липсата на доверие в държавността

Той допълни, че заради корупцията в страната е налице криза на държавността.
 
На безочието на някои политици и на ширещата се демонстрация на чувство на безнаказаност трябва да се сложи край, заяви Румен Радев и допълни:
 
„Апартамент гейт“ не може да се лекува с оставки. Оставките могат да бъдат достатъчни за партиите, но те не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата. Вече ясно заявих, че ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата. А за да стане това, са нужни решителни и безкомпромисни действия по разкриване и разследване на корупция, по проверка на съответствие на доходите, по отнемане на незаконно придобитото имущество и особено важно - по наказателно преследване и ефективни присъди.“
 
„Най-вероятно,  и това е, което се шири в общественото пространство, че Апартамент гейт е само айсберг на истинската корупция. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Според мен, налице е растяща криза в доверието“, каза още държавният глава.
 
За това по какъв начин се провежда борбата с корупцията, Радев коментира: „Има разминавания в нашата оценка за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в нашата оценка доколко НС осъществява ефективен контрол, реален контрол върху работата на тази комисия, разминавания в оценката ни на ефикасността на нормативната база, която според мен не предполага ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта поради, на първо място, нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия; поради пасивни методи за борба с корупцията, които се фокусират върху проверка на декларации и очакване на сигнали; поради ограничен обхват на проверката и на свързани лица; поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване от длъжността.“

Пламен Георгиев излиза в отпуск заради проверката, разпоредена от Цацаров

Днешното заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията, премина без участието на представител на антикорупционната комисия, тъй като председателят ѝ излезе в дългосрочен отпуск, след като прокуратурата започна проверка заради несъответствия на декларираните от него имоти.

Цацаров разпореди проверки на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов
 
Президентът Румен Радев заяви след заседанието на Съвета, че е оттеглил поканата си в заседанието да участва зам.-шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев, защото в същия ден, в който е отправил покана той да се включи в заседанието, в публичното пространство са излезли данни за нарушения и от него. 
nova.bg