Екипите на „Пътна полиция“ ще участват засилено в регулирането, подпомагането и контрола на трафика. Това каза на брифинг пред журналисти гл. инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към Главната дирекция "Национална полиция".

В дните, в които се предвижда струпване на хора около храмовете, е създадена организация, която да улеснява пешеходното движение около тях. Ще бъде проведена и традиционната полицейска операция – „Алкохол, наркотици, скорост и неправоспособност“, коментира тя.

Гл. инспектор Ботева апелира към всички да не забравят, че не са сами на пътя.

По време на великденските празници през 2022 г. са били проверени повече от 45 000 моторни превозни средства и близо 60 000 души. Издадени са документи за повече от 11 600 нарушения. За този период са настъпили 66 пътнотранспортни произшествия, като седем са загинали, а 81 души са били ранени, каза още гл. инспектор Мария Ботева.
Когато управляваме моторно превозно средство (МПС) на автомагистрала в лентата за принудително спиране, водачът се наказва с лишаване от право да управлява моторното си превозно средство за срок от три месеца и с глоба от 1000 лева. В условията на повторност срокът на лишаване се увеличава на шест месец, а глобата на 4000 лв., отбеляза Ботева.

„С бистър ум зад волана“: Започват масови проверки за алкохол и дрога

"В случаите, в които водачът управлява МПС след употреба на алкохол – при концентрация между 0,5 и 0,8 на 1000, срокът на лишаване от права за управление на МПС е шест месеца, глоба от 500 лв. и отнемане на осем контролни точки. При концентрация между 0,8 и 1,2 на 1000 срокът на лишаване от права за управление на МПС е 12 месеца, глоба от 1000 лв. и отнемане на 12 контролни точки. В условията на повторност се отнемат 20 контролни точки", обясни тя.

Ако водачът управлява МПС при концентрация над 1,2 на 1000, това е престъпление, наказва се с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 200 до 1000 лв., посочи Ботева и добави, че при всички случаи на управление на МПС след употреба на наркотици, наказанието е от една до три години лишаване от свобода и глоба от 500 до 1500 лева.
Николай Трифонов/БТА