/ Sofia Photo Agency, архив
Разпилян грис на детска площадка активизира днес службите за сигурност в столицата. Малко преди 12 ч. на обяд е получен сигнал за съмнителен бял прах, разпръснат в градинката пред блок 17 в столичния квартал „Бъкстон”. Районът впоследствие е отцепен и след намесата на СДВР, пожарната и Аварийната служба на Столична община е установено, че става въпрос за грис, вероятно разпилян преди няколко седмици.
 
Сигналът за съмнителен бял прах, разпилян по детска площадка, е подаден днес малко преди обяд на телефон 112. Градинката се намира в столичния квартал „Бъкстон”, между блоковете 17-и и 18-и. Сигналът до полицията подава жител на квартала – Николай Лозанов, който забелязва тази сутрин, че деца от блока си играят с неизвестно бяло вещество, разпиляно по земята.

Уредбата на Централна гара призова за евакуация, оказа се повреда (ВИДЕО)
 
"Три-четири майки не обръщаха внимание, че дечицата тъпчат по това нещо, рисуват с пръсти. Тъй като съм държавен служител, много време вече оставам с впечатлението, че не си вършим задълженията, просто реших да се обадя", разказа той.
 
Районът впоследствие е отцепен от екипи на СДВР, а на място идват служители на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на Аварийната служба на Столична община.
 
Мястото е обработено с препарати, направени са измервания за съдържанието на въздуха, които се оказват в норма, взети са и проби от веществото.

Фалшива тревога за изоставен багаж в столичния жк „Изток”
 
От МВР съобщиха за Дарик, че въпросният бял прах всъщност е грис.
 
Красимир Димитров от дирекция „Сигурност” към Столична община заяви, че веществото вероятно е разпиляно преди няколко седмици:
"Веднага екип огражда мястото, извикали сме пожарна с химическия им отряд. Това не е от сега, от няколко седмици е", каза Димитров.
 
След приключване на операцията достъпът до детската площадка беше възобновен.